Concurs: Cărţile verii vă aduc cartea toamnei!!!

După vremea de-afară nu s-ar zice că a început toamna, dar şcoala a început, concediile s-au terminat şi sunt sigură că aţi avut o vară frumoasă, plină de lecturi interesante, aşa că m-am gândit să organizez un mic concurs
Să încep cu premiile:
Pentru mai multe informaţii despre ele, daţi click pe imagine
Voi aţi ales, indirect, aceste cărţi pentru că au fost cele mai căutate, mai citite pe blog şi au înregistrat cele mai multe “share” pe facebook.
Ce trebuie să faceţi voi pentru a câştiga una dintre cele trei cărţi:
Răspundeţi printr-un comentariu la această postare la întrebarea:
Ce cărţi aţi citit în această vară şi care v-a plăcut cel mai mult?
Dacă vreţi să-mi spuneţi câteva vorbe despre ele sau măcar despre cea care v-a impresionat, vă rog
Concursul se desfăşoară până duminică 25 septembrie 2011, inclusiv.
Avem 3 premii şi o să avem 3 câştigători care vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi. Câştigătorii vor fi rugaţi să-mi transmită pe mail toate informaţiile necesare pentru a le putea trimite premiul.
Câştigătorul premiului I va alege din cele 3 cărţi pe cea pe care şi-o doreşte, iar câştigătorii premiilor II şi III îmi vor comunica o ordine de preferinţă pentru cele 3 premii şi voi acorda celelalte 2 cărţi în funcţie de această ordine, dar despre asta o să vă povestesc în detaliu la momentul respectiv.
Până atunci, dacă aveţi nelămuriri, scrieţi-mi pe mail sau folosiţi pagina de contact.
Nu vă sfiiţi să daţi share concursului, cu siguranţă există mulţi amatori de o carte bună pentru serile de toamnă şi muuulte cărţi faine citite în această vară
Aşadar, abia aştept să aflu ce aţi citit vara asta!!!
Carti politiste din seria neagra, carti romanesti din care as aminti Satra lui Zaharia Stancu, Groapa lui Eugen Barbu, Maidanul cu dragoste de G.M.Zamfirescu, Iubiri paralele- Cella Serghi, Voica, Pontiful si Fratele meu omul, toate de Henriette Yvonne Stahl, Invitatia la vals de Mihail Drumes, si lista e lunga. Dintre cartile mai moderne as aminti Versetele satanice de Salman Rushdie…sunt destul de multe carti.
http://dapreutescu.blogspot.com/2011/09/ce-carti-am-citit-vara-asta.html cărţile care mi-au plăcut cel mai mult în vara aceasta sunt…
Nu am citit foarte mult vara asta; nu pentru ca nu as fi vrut, ci din lipsa timpului, oricum preferata verii ramane An Unfair Advantage: The Power of Financial Education a lui Robery Kiyosaki – am citit cam tot ce a scris pana acum, asa ca atunci cand am prins si ultima aparitie nu am putut sa nu imi fac timp sa o citesc.
Foarte frumoasa initiativa ta.
Din pacate, cu doua fete, nu am prea apucat sa citesc prea mult vara asta, doar obisnuitele povesti, desi mi-as fi dorit.
Am citit doar Copilaria lui Maxim Gorki, care mi s-a parut extrem de trista si cam brutala pe alocuri si Arta conversatiei a Ilenei Vulpescu, un roman de exceptie, care chiar m-a fascinat.
Cam atat imi amintesc, ca in ultimul timp stau destul de prost si cu memoria, nu doar cu timpul.
am terminat “In cautarea timului pierdut” (Marcel Proust), vreo 2 carti de la Adevarul (Cartea gesturilor si Cum sa te iubesti pe tine), “Mandrie si prejudecata” (Jane Austen), cateva nuvele de Mircea Eliade si, nu stiu daca se pune la socoteala (am citit-o la inceputul lunii septembrie) “De veghe in lanul de secara” (J.D. Salinger)
Incepand cu luna iunie, deci
Am citit putin, mult mai putin decat mi-as fi dorit. Au trecut pe sub ochii si pe langa sufletul meu:

Batranul si marea – E. Hemingway
Pescarusul Jonathan Livingston – Richard Bach
Game of Thrones – George R.R Martin
Valea cerului – Maria Itu
Marea triada – Rene Guenon
Colectionarul – John Fowles
Istoria celor treisprezece – Balzac
Sosa – Isaac Bashivis-Singer
si… The Selfish Gene – Richard Dawkins (inceputa la sfarsitul lunii august, dar nu am terminat-o inca)
Despre primele trei am scris si pe blog, despre ultimele trei urmeaza. Poate Game of Thrones a fost, ca poveste, cea care m-a captivat cel mai mult, Batranul si marea a fost cea care mi-a redat o oarecare liniste, Colectionarul m-a facut sa imi fie rau, Istoria celor treisprezece a fost o revelatie pentru mine in ceea ce-l priveste pe Balzac, iar povestea Sosei am incheiat-o azi, o poveste trista. Nu stiu daca as putea alege una singura, care mi-a placut cel mai mult. Din punct de vedere literar, Balzac. Din punct de vedere al interesului starnit, Game of thrones
Cartea cu care mi-am ocupat vara ( dupa Bac si inscrierea la facultate ) a fost capodopera lui Dostoievski “Crima si pedeapsa”. Este o carte geniala, dupa parerea mea, si o voi reciti de cate ori voi avea ocazia
I-am facut si o recenzie pe blogul personal : http://anawsomebook.blogspot.com/2011/09/crima-si-pedeapsa-de-fmdostoievski.html . O recomand tuturor celor care vor sa citeasca un clasic ce nu va muri niciodata!! 
Iulian Comanescu- Cum sa devii un nimeni
Duiliu Zamfirescu- Poezii. Nuvele. Viata la tara
Silviu Brucan – Romania in deriva
John C. Maxwell – Atitudinea invingatorului
Larry King – Secretele comunicarii
Allan Pease – Intrebarile sunt, de fapt, raspunsuri
Norman Vincent Peale – Forta gandirii pozitive
Gabriel Chifu – Relatare despre moartea mea
Kurt Vonnegut – Cutremur de timp
Mi-a placut foarte mult cartea scrisa de Gabriel Chifu, abia o puteam lasa din mana ca sa fac pauze.
Cartea mea preferata citita in aceasta vara este “Principiul micului pinguin” de Denis Doucet.
Denis Doucet, psiholog clinician explica faptul ca suntem prizonierii unei logici absurde si ne pierdem timpul incercand sa ne adaptam la ce e in jurul nostru, in loc sa actionam pentru a schimba lucrurile.
Alte carti citite:
Calomnii Mitologice- Octavian Paler
Despre seductie- Gabriel Liiceanu
Despre ura-Gabriel Liiceanu
Desertul pentru totdeauna- Octavian Paler
Am inceput mai multe carti in aceasta vara. Dintre cele terminate, cea care m-a uns la suflet a fost ‘Vand kilometri” de Mihai Barbu. Am fost avertizat ca citirea ei va dauna grav bugetului familiei. A avut dreptate. Dorinta de a calatori pe trasee obisnuite a prins radacini.
Vara aceasta nu prea am avut mult timp sa citesc, din cauza serviciului, dar totusi am reusit sa termin o frumoasa carte, intitulata “Mata Hari, femeia fatala” de Pat Shipman.
O carte destul de interesanta, seamana mai mult cu un roman istoric, decat unul de spionaj. Mata Hari a fost o dansatoare de succes si a lucrat in spionaj. Viata ei a fost una zbuciumata, a reusit sa treaca peste destule momente dificile punandu-si in valoarea frumusetea si inteligenta.
Fata de hartie de Guillaume Musso si inca 2 carti pentru scoala. Cartea “Fata de hartie” ti-o recomand cu mare drag, te tine pe jar pana la ultima fila citita, iar cand o termini de citit parca ai mai vrea ca povestea sa continue. Ca sa iti atrag un pic interesul, este o poveste de dragoste cu suisuri si coborasuri si cu multa actiune … cand crezi ca ceva din cartea aceea este adevarat situatia se rastoarna si tot asa. Daca ti-am starnit interesul uite un link care rezuma mai bine povestea.
http://www.bookiseala.ro/guillaume-musso-fata-de-hartie/32468.html
Vara aceasta am citit “Intuneric”, “Somnambulii” de John Saul, “Carrie”, “Cimitirul Animalelor” de Stephen King, “Crima si pedeapsa” de Dostoievski, “Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde, “Mandrie si prejudecata” de Jane Austen, “Confesiunile unei masti” de Yukio Mishima…..si cred ca mai sunt. Nu prea au vreo legatura intre ele, dar am zis ca merita sa incerc cat mai multe genuri.
“Confesiunile unei masti” de Yukio Mishima a fost putin mai deosebita, poate si din cauza subiectului cartii, dar pot sa spun ca acest autor este unul valoros si cartea m-a impresionat.
1. “Singurătatea păsării migratoare” – Cristian Bădiliţă | Curtea veche, 2007
2. “Nemesis” – Philip Roth | Polirom, 2011
3. Decât o Revistă #6, vară 2011 – Familie
“Nemesis” m-a fascinat, de-a dreptul! E un volum uluitor! Am încercat să scriu câte ceva despre el şi, desigur, nu sunt mulţumit de ce am reuşit. De fiecare dată ajung la aceaşi concluzie: aş prefera să port o discuţie pe marginea lui decât să scriu despre el; comunicarea orală se poate dovedi mai flexibilă şi mai cuprinzătoare.
Fructele maniei – John Steinbeck, ea mi-a placut cel mai mult. Pentru realismul cu care a fost scrisa. Am vorbit mai pe larg despre ea pe blog, la vremea respectiva
Nu-s genul asta de fata – Catherine Alliott – o carte usurica, de vacanta (colectia Chis, Polirom)
Bruta – Guy des Cars. Politista
Lolita – Vladimir Nabukov. E scrisa bine, dar subiectul …
Complexul lui Portnoy – Philip Roth. Hm
In vacanta am citit Enigma Otiliei de George Calinescu, un roman exceptional care mi-a lasat un semn de intrebare acea fata pe nume Otilia. Titlul sau spune mult mai multe decat s-ar deduce la prima vedere. Felix este eroul meu adolescentin, merita citita cartea!
Vara asta am citit multe carti, una mai interesanta decat alta. Dar sa detaliez pe puncte:
1) “Tovarasi de camera (student la Chisinau)” de Mihail Vakulovski. O carte care ne introduce in lumea studentilor din Chisinau. O recenzie facuta de mine puteti citi aici: http://iulianes31.wordpress.com/2011/08/28/tovarasi-de-camera-student-la-chisinau-impresii-de-lectura/ .
2) “Sange satanic” de Cristina Nemerovschi . O carte cu totul deosebita a carei recenzie o puteti citi aici : http://iulianes31.wordpress.com/2011/09/13/%E2%80%9Csange-satanic%E2%80%9D-impresii-de-lectura/
3) “Rascrucea destinului ” de Vasilica Ilie. O nuvela care te prinde imediat cum incepi s-o citesti. O recenzie cititi aici: http://iulianes31.wordpress.com/2011/09/04/rascrucea-destinului-%E2%80%93-impresii-de-lectura/ .
4) ” Biografia coapselor” de Mirela Lungu. O carte de poezie nonconformista. O mica recenzie puteti citi aici: http://iulianes31.wordpress.com/2011/07/30/biografia-coapselor-impresii-de-lectura/ .
5) ” Cum sa uiti o femeie” de Dan Lungu.Un roman despre drumul parcurs de un barbat parasit de sotie.
6) “Supleantul” de Petre Popescu. O carte care ne dezvaluie povestea de dragoste dintre autor si fiica dictatorului.
Ma opresc aici, dar probabil ca am mai omis cate ceva….
Pe langa cateva carti politiste precum Orasul borcanelor de Arnaldur Indridason, Al patrulea de KjeLL Ola Dahl, s.a ,romane care m-am captivat si m-au tinut in suspans, am mai citit si bestsellerul Mananca roaga-te iubeste de Elisabeth Gilbert care mi-a placut foarte mult.
Cartile care au avut un impact mare asupra mea vara aceasta au fost “Imparatul mustelor” de Wiliam Golding, “Un veac de singuratate” de Gabriel Garcia Marquez (care a si devenit una din cartile mele favorite), “La rascruce de vanturi” de Emily Bronte (si filmul e superb), “Mandrie si prejudecata” de Jane Austen, care m-a ofticat atat de tare incat imi venea sa lovesc cu cartea de pat si “Despre seductie”, “Despre limita” de Gabriel Liiceanu.
Ok, sa le luam pe rand. Trei din cartile din vara asta:
1. Nemesis de Philip Roth
Eu cred ca Roth este cel mai mare romancier al vremurilor noastre asa ca Nemesis a fost un regal pentru mine. Imi place atat de mult sa ma plimbe in cartierele sale evreiesti, in idiosincraziile evreiesti, in cutumele lor, in viata de familie evreiasca incat fiecare carte a sa e devorata rapid. Mr Cantor o sa ramana unul dintre personajele de marca ale prozei sale, alaturi de Zuckerman si Portnoy evident. Scena in care se duce sa prezinte condoleante primei familii care e lovita de polio este incredibila, ridicarea lui din umeri la intrebarea ‘De ce fiul nostru?’ este atat de graitoare; modul in care el se raporteaza la divinitate, destin, religie, sentimentul datoriei, iubire, eseul despre justitie divina din finalul carti, destinul sau frant, scena in care arunca sulita fiind urmarit de copiii in extaz sunt tot atatea momente magice marca Roth. Inca o data: trebuie sa citesti si tu Pastorala Americana (in engleza).
2. Deadline de Adina Rosetti
O bijuterie de carte romaneasca. Un debut remarcabil, despre vremurile de acum, despre lumea in care traim, despre cautarea si ratacirea fiecaruia. Sunt momente demne de orice romancier profesionist in carte. Cateva tuse de fabulos, schimbari line de registre in tonul cartii, duiosie, registre lingvistice diverse bine stapanite, psihologie fina fac din cartea asta o mare revelatie pentru mine.
3. The catcher in the rye (ebook, in engleza)- daca cineva vrea sa citeasca aceasta carte si sa o simta trebuie sa o (re)citeasca in engleza- asa cum am facut si eu. Ideea ca poti sa traduci slangul new yorkez al lui Haulden Caulfield e o iluzie pentru orice traducator. Cartea asta nu o citesti, o simti. Haulden devine prietenul tau si vrei ca atunci cand se duce in cabina si nu are pe cine sa sune sa incerce numarul tau de telefon; vrei sa-i spui ca si tu te simti singur si inconjurat de oameni pe care nu-i intelegi si care nu te inteleg; vrei sa bei un wiskey cu el si sa vorbiti despre diferenta dintre valizele lui si ale celorlalti colegi; vrei sa-i spui ca si tu esti ratacitul prin viata si ca totul e OK,e bine sa fi ratacit, unii din cei mai interesanti oameni pe care ii stii sunt inca rataciti si la 40 de ani;
Haulden Caulfied e fiecare dintre noi iar Salinger a reusit ceea ce putini scriitori reusesc: sa fie prietenul si confidentul cititorului de aiurea si de oricand.
daca ar fi sa fac un best of… am recuperat cu doua carti pe care imi doream de mult sa le citesc, s-anume ‘jurnalul unui om dezamagit’ (despre care am scris cate ceva aici: http://child-of-the-night.ro/2011/06/05/the-journal-of-a-disappointed-man/) si ‘fratii karamazov’ (http://child-of-the-night.ro/2011/07/28/fratii-k/) + am dat intamplator peste ‘aspidistra sa traiasca’ si mi-a placut la nebunie + am reusit sa termin seria cantecelor de gheata si foc. acum astept cu nerabdare traducerea partii a 5-a
Vă mulţumesc foarte mult pentru participare!!!
O să mă ocup de tragerea la sorţi în această seară şi mâine dimineaţă voi face publice comentariile câştigătoare
Succes tuturor!
Pingback: Câştigătorii Concursului: Cărţile verii vă aduc cartea toamnei!!! | Rontziki