La plimbarea prin blogosferă (17)

Data trecută mă plângeam că sunt prea multe de făcut, prea multe de citit, prea multe pentru veşnic insuficientul timp la dispoziţie…

Nu s-a schimbat nimic şi oscilez între încântarea de a avea ocazia să văd filme pe sufletul meu, să aflu de cărţi pe care abia aştept să le citesc, să mai cumpăr câteva la nişte preţuri rezonabile de la Kilipirim (doar câteva, am fost relativ cuminte, nu am exagerat Smile ), să, să, să…şi frustrarea de a nu avea suficient timp să le fac pe toate Frown

Nu e deloc nouă această problemă pentru că, aşa cum scriam prin 2009, aproape de cand ma stiu, sunt intr-o continua lupta cu timpul…

Să revin totuşi la plimbarea prin blogosferă şi să vă povestesc ce-am mai citit şi ce-am mai aflat interesant:

Cum poate ştiţi deja, a început Festivalul filmului francez, iar un program detaliat găsiţi la Liternet. Vă avertizez că şansele de a găsi bilete în ziua în care rulează filmul pe care doriţi să-l vedeţi sunt nule, aşa că faceţi tot posibilul şi procuraţi-le dinainte sau pregătiţi-vă psihic (şi vestimentar) să staţi în picioare, pe jos, pe scări…

Pentru luni 24 octombrie 2011, vă recomand un seminar cu tema “Spune NU temerilor şi fricilor. Cum să fii luptător fără să fii agresiv?” susţinut de Irina-Elena Aiacoboae.

Am aflat de la Bookaholic că ne putem mândri cu succesul lui Dan Lungu în Franţa, unde a fost decorat cu Ordinului Artelor şi al Literelor.

Tot Bookaholic ne împărtăşeşte impresii despre Istoria snobismului de Frédéric Rouvillois. Este musai să citiţi recenzia, după care devine musai să citim cartea!
“Un lucru e clar: snobismul nu e treabă uşoară (oamenii ăştia socializează intens şi sînt într-o alertă nebună, uneori mă întreb dacă ei chiar apucă să se distreze!),  dar la câtă energie se investeşte în toată alergătura asta (gîndiţi-vă numai la outfit-uri şi la băţoşenia asiduu exersată!), ar fi păcat să ignorăm scorţoşi spectacolul!”

Constantin Pistea vorbeşte despre Matei Brunul de Lucian Dan Teodorovici astfel: “Matei Brunul este unul dintre cele mai bune romane româneşti din ultimii 20 de ani. Sigur va fi în topul anului 2011.” E deja pe lista mea de lecturi, dar clar va urca rapid la “de citit foarte curând” Smile

Am citit la Filme Cărţi despre un autor de care nu am auzit şi despre care nu ştiam nici că este ambsadorul Peru la Bucureşti, Ernesto Pinto-Bazurco Rittler, şi despre cartea acestuia, Întâlnire în paradis, şi mi-a plăcut mult ce am citit. Merită toată atenţia!

Pentru că sunt un fan devorator de Houellebecq, m-a bucurat să găsesc la Devoratorul de cărţi câteva replici dintr-un interviu dat de Michel Houellebecq şi m-a surprins replica referitoare la ce apreciază scriitorul la literatură. Postarea conţine şi un link cu mai multe informaţii şi interviul în întregime.

Două recomandări faine de lectură de la Bookblog: Voinţa şi norocul de Carlos Fuentes şi Nimfa nestatornică de Guillermo Cabrera Infante. Şi ce creşte lista mea “de citit”! Din păcate, mult mai repede decât capacitatea de a citi şi deloc proporţională cu timpul pe care-l am…

Atracţie serioasă spre Ilf şi Petrov în ultimele săptămâni:

Adinab scrie despre America fără etaje, iar Bookaholic despre 1001 de zile sau Noua Şeherezadă.

Tetris stârneşte o adevărată dezbatere pe tema cărţii Cititorul de Bernhard Schlink şi a personajului controversat, Hanna.

De la Trifoi cu patru foi, aflăm mai multe despre filmul Crulic – drumul spre dincolo, care, clar, trebuie văzut: “De obicei nu fac apeluri de genul ăsta, dar trebuie  să vedeţi acest film. Merită, din toate punctele de vedere, iar povestea trebuie să fie aflată de cât mai mulţi dintre noi. E un punct important în filmul românesc şi mai ales în animaţia românească.”

O viziune foarte interesantă, poate nu complet în acord cu ceea ce cred, dar oricum plină cu idei pertinente şi care merită toată atenţia, pe tema: Era informaţională şi dictatura eului la Ilinca Bernea. De citit, meditat şi luat aminte. “Suntem o specie căreia i s-a dezvoltat creierul în detrimentul altor organe de simţ sau altor strategii adaptative. […] Oamenii îşi petrec din ce în ce mai mult timp pe internet şi din ce în ce mai puţin citind sau studiind într-o manieră consacrată prin tradiţie. Este un fapt arhicunoscut: se citesc mai multe bloguri decât cărţi.”

După ce m-am plâns atâta de timp, nu pot să nu mă regăsesc în rândurile lui Cristian Sîrb consemnate ca şi Truisme şi vă recomand să nu vă ascundeţi pe după deget şi să le citiţi.
Vă tentez aici cu doar câteva din ele: “Ca de obicei, toate-s vechi, scopul oricărei săptămâni e pitit timid în sfârșitul acesteia – e ceasul în care orice om cu capul pe sub meri are la dispoziție ceva mai mult răgaz pentru – se presupune – a-și aranja gândurile într-o anumită succesiune, periindu-le bine, scuturându-le de praf pe fereastra apartamentului, punându-le coperte noi, învelitoare din plastic.”

Aţi primit vreodată sms-uri din greşeală? Eu da, dar nu atât de savuroase precum cel despre care poveseşte Madelin în Conversaţii cu o necunoscută!  Am râs copios Big Smile

Dragoş aduce în discuţie un subiect foarte tare: Diminutivuţele românaşului de zi cu zi şi pune punctul pe i! Nici comentariile care s-au stârnit nu sunt mai prejos Smile

Acestea fiind semnalate, vă doresc lectură plăcută şi o duminică plăcută!

4 comments

 • Elisa

  Am citit si eu cronica la “Întâlnire în paradis”, romanul ambasadorului Republicii Peru la Bucureşti. O recenzie foarte frumos scrisa de Victor Alartes, care e autorul unui excelent roman, “Abandonul calului negru”, aparut in acest an la Aldo Press.
  N-am citit (inca) “Intalnire in Paradis”, dar pot spune ca am fost cu adevarat incantata de “Abandonul calului negru”, o carte originala, in acelasi timp alerta si profunda, despre cum traverseaza societatea romaneasca actuala criza. O recomand cu entuziasm!

  • Mulţumesc pentru vizită şi comentariu!
   Nu ştiam de recenzia de care vorbeşti, dar o s-o caut şi mulţam pentru recomandare! Smile
   Te mai aştept pe la mine Smile

 • Pingback: La plimbarea prin blogosferă (18) | Rontziki

 • Pingback: Autorul catre cititori

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.