El metodo

La recomandarea foarte inspirata a Dianei, am vazut filmul El Metodo, un film spaniol din 2005, foarte premiat si foarte interesant.

Metoda la care face referire si titlul este metoda Gronholm despre care se spune in film ca era utilizata pentru recrutare de catre armata germana dupa primul razboi mondial…nu am reusit sa gasesc nicaieri informatii despre metoda, daca intr-adevar este sau nu consacrata istoric, asa incat, daca cineva stie ceva in acest sens, as ruga sa-mi povesteasca si mie, ca sunt curioasa….

Personajele sunt 7 candidati la un post de conducere intr-o multinationala, invitati la un ultim interviu, care au surpriza ca, odata ajunsi in sala, sa afle ca vor fi testati si in final se va alege unul dintre ei pe baza acestei faimoase metode Gronholm…ce presupune ea?! Toti candidatii sunt inchisi intr-o sala de conferinte, avand fiecare cate un computer in fata, urmand a se “duela” intre ei pentru a-si demonstra calitatile si a obtine postul, tinand cont si de faptul ca unul dintre cei 7 ar putea fi o “cartita” din interiorul companiei.

Este vorba de un film psihologic centrat pe de-o parte pe ideea “pana unde ai fi in stare sa mergi pentru a-ti atinge scopurile, cand este vorba de munca” si, pe de alta parte, pe ideea unui semnal de alarma cu privire la consecintele pe care le are puternica dezvoltare corporatista asupra vietilor noastre si asupra societatii in general, intr-o epoca in care probabil omul incepe sa insemne si viata lui sa se confunde cu profitul pe care il aduce intr-o companie si in care devine din ce in ce mai practicata ideea machiavellica “scopul scuza mijloacele”.

Nu va povestesc cum anume se dueleaza cei 7 candidati, nici daca este sau care este “cartita”, in schimb va spun ca este un film care trebuie vazut. Lasand la o parte ca m-a prins foarte tare si m-a tinut cu sufletul la gura pana la final, te face sa-ti pui o multime de intrebari: pana unde ai merge ca sa obtii ceva? nu cumva la un moment dat, ai lupta doar de dragul luptei, pentru ca intr-adevar metoda stimuleaza candidatii sa se autodepaseasca? oare, indiferent de un rezultat final, intr-o astfel de situatie, ai gasi exact punctele pe care trebuie sa apesi, ai fi suficient de inventiv si de “pe faza”? Au fost cateva moment din film in care am ramas, si la propriu si la figurat, cu gura cascata Smile

15 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.