Piaţa Universităţii

Încep prin a spune că nu fac politică, în general, iar pe blog cu atât mai puţin.

Dar astea nu sunt zile de stat deoparte…

Am fost în Piaţa Universităţii în această seară, am rezistat câteva ore şi am simţit într-adevăr că ne trezim din apatia care parcă ne intrase în oase de ani buni.

Participarea la protestele din această seară nu a avut legătură cu mitingul USL sau, cel puţin, nu în sensul alăturării la aceasta, ci din contră, şi mişcarea USL ne-a făcut să ieşim în Piaţă, tocmai pentru că ne-am dorit evitarea politizării protestului care a adus în stradă mii de oameni în fiecare zi a ultimei săptămâni.

Poate sunt eu mai naivă şi, cum spuneam, nepricepută la politică, dar cred că, cel puţin până acum, opoziţia nu poate revendica mişcarea, în ciuda sublinierilor că protestatarilor din Piaţă li s-au adăugat miile de demonstranţi de la mitingul organizat de USL.

După cum probabil ştiţi deja de pe la tv, în momentul în care susţinătorii USL au ajuns în Piaţă, s-au creat imediat cordoane de jandarmi pentru a împiedica o eventuală ciocnire neplăcută între cele două tipuri de protestatari.

A existat un moment de ezitare şi de huiduieli, după care, ambele grupuri au început să scandeze “U-ni-ta-te”, iar jandarmii s-au retras frumos înţelegând că nu există nicio intenţie de violenţă, gardurile au fost date jos şi protestatarii s-au amestecat, dar, în timp ce însemnele USL sau lozincile favorabile acestei grupări politice au dispărut, pancartele cu “PDL-USL-Aceeaşi mizerie” şi mesaje asemănătoare au rămas, se pot vedea şi acum în Piaţă, iar asta nu a împiedicat participanţii să scandeze împreună “Jos Băsescu”, “Demisia” şi altele.

Ce-am văzut eu în Piaţă?

Oameni de toate felurile, din toate clasele sociale, oameni faini şi chiar optimişti în nemulţumirea lor, dacă pot spune aşa…am simţit convingerea că dacă susţinem că nu se mai poate aşa, ceva se va schimba.

Mulţi sunt(em) debusolaţi considerând că nu avem o alternativă care să ne mulţumească, dar, cu toate astea, am ieşit din lâncezeală şi arătăm că putem să ne spunem tare şi răspicat păsurile.

Nu mă plouă, nu mă ninge, am o locuinţă încălzită, am ce mânca, am un loc de muncă şi un trai decent…îmi permit chiar să dau bani pe cărţi Smile

De ce-am ieşit în Piaţă?

Pentru că vrem, nu vrem, suntem cu toţii interconectaţi şi depindem unii de alţii.

Chiar dacă nu mai sunt la şcoală şi nici n-am copii la şcoală, îmi dau seama şi mă doare că sistemul de învăţământ este la pământ.

Chiar dacă, mulţumesc lui Dumnezeu, nu sunt bolnavă şi n-am dat prin vreun spital de multă vreme, nu este normal ce se întâmplă în sistemul de sănătate, mai ales când văd pe fluturaşul de salariu cât cotizez în acest sens.

Nu am frecvent de-a face cu instituţiile statului, fie ele administraţii financiare sau altceva, dar ascult şocată poveştile prietenilor mei care au avut de-a face cu ele.

Prea mulţi români pleacă din ţară pentru că nu au de ales în timp ce noi avem nevoie de ei, fie că sunt medici, fie că sunt constructori. Unora le este bine, îşi croiesc o viaţă frumoasă peste hotare şi le doresc tot binele, dar sunt şi mulţi nefericiţi care s-ar întoarce imediat dacă ar putea munci şi avea un trai decent aici.

Nu mai suport să aud românii spunând “oricum nu se schimbă nimic, aşa suntem noi, o naţie blestemată” sau, şi mai rău, resemnându-se că “deh, suntem români” de parcă asta ar fi cel mai grav şi mai rău lucru din lume.

Şi multe, multe altele…

Ce sper eu să obţinem cu aceste proteste?

Cel mai probabil, ne vom înscrie, din nou, în vorbele lui Constantin Tănase “Vin ai noştri, pleacă ai noştri…”, dar îmi place să cred că simpla ieşire din letargie înseamnă ceva!

Cred că nimeni din clasa politică, nicio formaţiune şi niciun lider politic nu poate face pentru România ceea ce pot face oamenii atunci când se unesc, atunci când spun că aşa nu se mai poate şi cer o schimbare.

Sper ca cei care vor veni, indiferent ce culoare politică or mai avea, că deja, după părerea mea, culoarea nu mai contează atâta timp cât culorile se tot combină în ţara asta mai ceva ca pe paleta unui pictor, va conştientiza că românii s-au trezit şi că pot oricând să iasă din nou în stradă să protesteze.

Ar mai fi multe de zis, dar am o durere de cap enervantă de la frigul din Piaţă…un paracetamol va rezolva problema şi mâine, dacă se va protesta în continuare, o să am grijă să-mi pun căciulă Smile

P.S. Lozinca mea preferată: cea din imagine.
Sursa imaginii: pagina Piaţa Universităţii pe facebook.

8 comments

 • As vrea sa schimbam ceva. Sa fim mai linistiti, mai mandri de noi ca popor, mai destinsi putin. Prea multi batran cu pensiile in farmacii si cu frig in case. Prea multi copii care sufera pt ca parintii nu isi pot permite nici sa le ofere un mic dejun normal si o farfurie de supa calda…si multe altele!

  • Aşa este, Monica…şi prea mulţi copii care cresc fără părinţi, pentru că aceştia sunt la muncă pe unde reuşesc să muncească…
   Bine ai spus să fim mai mândri de noi ca popor, prea multe neplăcute despre acest popor spunem chiar noi şi ne mai mirăm că alţii au o părere proastă…

 • Smile
  Sarut’mana!
  Bun venit in club…

  “Nu mă plouă, nu mă ninge, am o locuinţă încălzită, am ce mânca, am un loc de muncă şi un trai decent…îmi permit chiar să dau bani pe cărţi
  De ce-am ieşit în Piaţă?
  Pentru că vrem, nu vrem, suntem cu toţii interconectaţi şi depindem unii de alţii.”

  Punctul central: PENTRU CA NE PASA!
  Pentru ca nu suntem inca abrutizati, pentru ca inca ne pasa ce se intampla cu cel de langa noi, pentru ca inca ne pasa de viitorul copiilor nostri!

  Chiar daca nu vom reusi sa schimbam “mare branza”, am demonstrat ca NE PASA! Manuta asta mica de oameni “respira” unitate, UMANITATE!

  Smile
  Sarut’mana pentru postare. Gandeam ca gashca mea de blogari este preocupata doar de “suferintele interne”, proprii, de cautarile spirituale si de lancezeala in fotolii…
  MULTUMESC.
  O zi minunata iti doresc.
  Las la portita bucuria mea incomensurabila.

  • Ce mă bucură comentariul tău! Smile
   Şi eu mă întrebam ce face gaşca de blogeri, dacă se implică sau nu în exercitarea democraţiei, dar am văzut pe facebook că mulţi dintre cei pe care-i citesc şi-i apreciez susţin ceea ce se întâmplă, iar acum comentariul tău mă unge la suflet Smile
   Mergem în Piaţă pentru că ne pasă şi vom merge până când toţi vor înţelege asta! Poate că suntem o mână de naivi, dar cinicii şi realiştii nu au generat mari schimbări…
   Zile frumoase şi ţie şi încredere că se poate şi altfel! Smile

 • George

  Bravo. Si eu am fost, si o sa ma duc si azi si maine. Vreau sa stie toti ca suntem vii!

  • Bravo şi ţie! Smile
   O să mă duc şi eu în continuare din acelaşi motiv…să se ştie că nu putem fi păcăliţi la infinit!

 • brightie

  am fost pe langa tine.. doar ca nu ne-am vazut Smile
  Doamne ajuta!

  • Să mergem până când va fi clar că aşa nu se mai poate…Dumnezeu ne ajută, doar că nu ne bagă şi în traistă Smile
   De noi depinde să facem ca protestul să conteze! Merg în Piaţă în continuare de câte ori voi putea, inclusiv azi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.