To have and have not

To have and have not (1944)
Regie: Howard Hawks
Scenariu: Jules Furthman, William Faulkner, Ernest Hemingway
Distribuţie: Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan

Când am povestit despre A avea şi a nu avea de Ernest Hemingway, am recunoscut că romanul nu prea a ajuns la mine, că nu s-a lipit în vreun fel de mine şi am găsit că duritate era cuvântul definitoriu pentru atmosferă.

Cu totul altfel stau, însă, lucrurile când e vorba de film. În primul rând, trebuie să spun că filmul nu prea respectă romanul, porneşte de la subiectul acestuia, dar reconfigurează aproape totul. Harry Morgan nu mai este chiar pescarul sărac ce munceşte din greu pentru a-şi întreţine familia, ci proprietarul unei ambarcaţiuni, necăsătorit, genul de bărbat pentru care nu contează foarte mult unde se va afla mâine, interpretat cu eleganţă şi aplomb de către Humphrey Bogart.

 

Tentativa de poveste de dragoste din roman devine o adevărată poveste de dragoste, în care protagoniştii se joacă puţin de-a şoarecele şi pisica, într-un stil care mi-a reamintit de ce ador filmele cu Bogart! Lauren Bacall, în rolul lui Slim, partenera de joacă a lui Harry, este strălucitoare. Imaginile celebre în care-şi aprind reciproc ţigările, cu atitudini elegante şi, totuşi, condimentate, sunt ceva…din alte vremuri…

Mi se va ierta faptul că este posibil să nu fi dat atenţia cuvenită filmului şi acţiunii, dar atunci când nişte actori ca Humphrey Bogart şi Lauren Bacall apar pe ecran, parcă nici nu mai contează ce fac şi ce se întâmplă.

Revenind totuşi la poveste, în film, spre deosebire de carte, există şi o oareşce componentă politică. În roman, Harry îşi riscă viaţa şi transportă cubanezi revoluţionari fără a intra prea mult în detalii pe tema ideologiei politice – atât se subliniază, prin vocile revoluţionarilor, că nu sunt comunişti. În film, însă, este vorba de francezi eroici, simpatizanţi anglo-americani, care se împotrivesc francezilor cu orientare nazistă.

Cum spuneam, filmul nu preia din cartea lui Hemingway sărăcia crudă şi problemele de supravieţuire ale lui Harry Morgan şi ale familiei sale, mizând pe un bărbat curajos, elegant şi gata să se implice într-o cauză nobilă. Am fost plăcut surprinsă să văd că unul dintre scenarişti a fost Faulkner.

Poveste de dragoste faină, tensiune, suspans, umor, e cam evident că To have and have not a fost făcut să placă şi mi-a plăcut foarte mult!

3 comments

  • Frumos film, intr-adevar.
    Nu am citit cartea, din pacate, dar se pare ca nu e cine stie ce pierdere, filmul pare mai subtil din ceea ce spui tu.
    Imi aduc aminte ca, atunci cand am vazut filmul, am citit un articol despre o controversa care exista peste an: Bacall canta cu adevarat melodiile din film sau e un barbat cel care canta?! Tu ce parere ai?

    • Nu ştiu dacă subtil ar fi cuvântul, filmul are intrigă şi, în plus, e făcut să placă…eleganţă, stil… Smile
      Să ştii că şi eu m-am întrebat dacă într-adevăr cânta Bacall şi la un moment dat mi-am zis că da…dar chiar la un bărbat nu m-am gândit, deşi vocea clar nu pare de femeie Big Smile

  • Pingback: Fumători în filme :) | Evantaiul Memoriei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.