Filme pentru seri de…iarnă

Ufff, chiar că epuizez toate titlurile de postări cu filme…parcă filme de iarnă nu am avut, deci m-am scos şi de data asta…mai ales că…iar e iarnă Big Frown(

Avatar (2009)

Atâtea am auzit despre acest film şi înainte să-l văd şi după ce l-am văzut, că de-abia reuşesc să adun impresiile mele pentru a le scrie. Să încep prin a spune că am fost absolut fascinată de tehnologia 3D şi mi-aş dori să văd numai filme 3D Smile De când mă ştiu, nu cred că s-a întâmplat ca vreo minune tehnologică să mă încânte atât de mult, deşi am descoperit şi eu computerul şi telefonul mobil relativ târziu şi n-am putea spune că nu ne-au schimbat viaţa…Dar le-am descoperit, le-am inclus în viaţa mea, ca şi pe alte beneficii ale evoluţiei tehnico-ştiinţifice, şi atât, nu m-au bucurat în mod deosebit…cred că un moment de maximă încântare a fost  totuşi acela în care am avut primul telefon în care am putut pune mp3-uri Grin

Acestea fiind zise, să-mi amintesc totuşi că scriam despre Avatar Big Smile Pe lângă fascinaţia 3D, am trăit şi fascinaţia în faţa lumii create de James Cameron. Nu înţeleg formele pe care această fascinaţie le-a luat în spectatorii depresivi şi, în nici un caz, nu înţeleg cum un astfel de film poate îndemna la sinucidere…mie mi-a plăcut enorm şi conceptul acelei lumi, şi imaginile, şi realizarea, şi nu am resimţit decât o stare bună ieşind de la film.

Referitor la subiect, am fost chiar impresionată de temă, recunosc chiar că nu mă aşteptam să fie una atât de importantă şi de nobilă, ca să zic aşa…prezentată, evident, într-o manieră comercială, dar să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi să admitem că, în această formă, a avut şi are cele mai mari şanse să “prindă”.

Prima parte a filmului, am fost captivată complet, am gândit chiar “da, dom’le, ar merita un Oscar”…A doua parte a filmului, cam de când începe să devină iminentă războirea, m-a cam plictisit…Iar la final, am fost puţin dezamăgită…poate obişnuită cu o lume prea concretă, totuşi, aşteptam ceva dedesubturi ştiinţifice, oareşce explicaţii pentru lumea aceea minunată, pentru energia care lumina extraordinar de frumos totul, dar substratul explicării “minunilor” lumii paradisiace prin comuniunea populaţiei cu toate elementele, să zicem că salvează lipsa concretului. Dar finalul în sine, deşi nu aş putea spune exact de ce, nu m-a atins. Nu cred că un alt final mi-ar fi plăcut mai mult, dar nici clasicul happy-end, cu eroul care salvează lumea nu m-a impresionat.

Mi-a plăcut foarte mult şi mi-am regăsit impresiile şi în postarea lui Coryamor despre Avatar.

It’s complicated (2009)

N-am mai văzut de ceva timp o comedie romantică (la categoria asta cred că se înscrie) atât de faină. Şi chiar nu e vorba de cât de mult îmi place mie Meryl Streep…Nu-mi amintesc acum să fi văzut vreun film care să atace aceeaşi temă, aceea a regăsirii foştilor soţi după mulţi ani de la divorţ, dar am mai văzut teme similare, cum ar fi reîntoarcerea celui care a părăsit după ce celălalt se presupune că a trecut peste momentul despărţirii sau chiar a trecut.

Şi despre filmul ăsta am auzit păreri diferite, însă ce mi-a atras atenţia a fost că mai multe persoane (dacă stau acum bine să mă gândesc, în special bărbaţi) au găsit finalul filmului foarte “aiurea”. Mie una mi s-a părut foarte realist finalul, chiar începusem să fiu dezamăgită când credeam că se termină altfel. Nu spun asta pentru că sunt femeie, lucrurile puteau să stea exact invers şi la fel aş fi gândit. Ce m-a nemulţumit şi pe mine puţin la final, de fapt nu doar la final, a fost alegerea lui Steve Martin pe post de contracandidat…mda, cred că nu a fost întâmplătoare şi că distribuţia era de natură să ne facă să-l îndrăgim pe Alec Baldwin, dar parcă tot preferam un altul în locul lui Steve Martin.

Oricum, toţi trei au jucat magistral…Scenele preferate rămân cele în care personajul lui Meryl Streep fumează un joint Big Smile

Up in the air (2009)

Tema nu e nouă, doar că este prezentată într-un alt context decât până acum…înţeleg că este considerat ca un film şi despre criza economică şi consecinţele ei, dar mie mi s-a părut atât de puţin dezvoltat acest aspect, încât nu l-aş considera aşa…ci doar aceeaşi Mărie cu altă pălărie…dacă, în alte pelicule, oamenii renunţau la viaţa personală în favoarea unor joburi plătite extraordinar de bine, în Up in the air, personajul lui George Clooney o face tot pentru un job bine plătit, numai că, de data asta, jobul are legătură cu criza.

Am avut o revelaţie în actriţa Vera Farmiga…nu-mi amintesc s-o fi văzut până acum, dar intenţionez să mai văd câteva filme în care joacă, pe care, deşi am intenţionat să le văd, le-am scăpat (The Departed şi The Manchurian Candidate). Rolul nu era unul de natură să mă impresioneze, dar ea a jucat excepţional şi, ce să mai, m-a fermecat.

George Clooney este cât se poate de potrivit şi, ca şi în alte dăţi, rolul îi vine ca o mănuşă.

Copila agitată jucată de Anna Kendrick m-a cam enervat, dar asta era şi ideea, ceea ce înseamnă că a jucat bine şi că nu ea, ca şi actriţă, ci rolul a fost unul cam prea exagerat.

Cât despre nominalizări, să fim serioşi, nu e film de Oscar, iar George Clooney nu face vreo mare schemă sau vreun rol mult diferit de cele de până acum, aşa că, dintre toate nominalizările, singura îndreptăţită este cea pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Vera Farmiga), chiar dacă joacă contra lu’ Penelope Cruz.

The Imaginarium of Dr. Parnassus (2009)

L-am văzut acum aproape o lună, întrerupt şi nu chiar pe îndelete cum îmi place mie…am tot zis că am să-l revăd, dar, până când se va întâmpla asta şi voi reveni cel puţin cu câteva replici pe care, încă de la prima vizionare, mi-am dorit să le fi reţinut, pot spune că mi-a plăcut foarte mult şi recomand oricui acest film! E drept că mi-aş fi dorit ceva mai multă substanţă şi o insistare pe câteva idei, dar iert orice unui film care este centrat pe vise, pe construirea lumii după interiorul şi năzuinţele noastre, pe transpunerea frumosului sau a haoticului din noi în exterior.

Ideea de modificare a proiectului iniţial şi modalitatea de înlocuire a lui Heath Ledger sunt geniale, scenariul conţine multe replici care m-au făcut să respir adânc şi pe care sper să le extrag cât de curând, iar concentraţia de actori ca Heath Ledger, Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell şi Christopher Plummer nu poate decât să încânte orice spectator şi, mai ales, spectatoare Grin Nu cred că va obţine Oscar pentru regie, iar, în ce priveşte costumele, concurează totuşi cu The young Victoria şi cu Coco avant Chanel…Nine încă nu am văzut, dar, după trailer, are ceva şanse la costume.

Cairo Time (2009)

Aşa cum în New York, I love you, personajul principal, prezent în toate cadrele, este New York-ul, la fel, în Cairo Time, personajul principal îl reprezintă Cairo. Povestea de dragoste pare a fi pe un plan secund, dar asta face ca şi spectatorul să simtă senzaţia de intangibil…ai impresia că surprinzi ceva care imediat dispare…şi, pentru că acesta este, de fapt, sentimentul celor doi îndrăgostiţi, nu mă pot abţine să nu mă gândesc că, poate, a fost ceva premeditat şi se datorează măiestriei regizorului Ruba Nadda. Atmosfera este creată excelent, iubirea este abordată în forma ei platonică, măcinătoare şi, totuşi, vinovată.

Patricia Clarkson, deşi nu mi s-a părut că reuşeşte să transmită foarte multe, se potriveşte rolului…Alexander Sidding, în schimb, m-a cucerit de-a dreptul şi nu doar pentru că are un ceva, ci şi pentru că este, într-adevăr, foarte expresiv, jucând extraordinar din priviri şi-un zâmbet trist.

Ca o concluzie, recomand acest film, mai ales dacă vreţi să evadaţi puţin în altă lume…evadarea este înlesnită de muzica filmului…ameţitoare…răvăşitoare.

16 comments

 • Belle de Jour

  multumesc pentru recomandari
  Smile

 • Rontziki

  @Belle de Jour: cu multă plăcere! Smile

 • LiaLia

  Ha, deci, e clar, voi rămâne ultima care nu a văzut încă Avatar Big Smile) Mă bucur tare tare mult că ți-a plăcut Parnassus, eu m-am îndrăgostit de el, de poveste, de imagini, de joc. Am văzut The Departed și e tare interesant. Mulțumesc și eu de recomandări, abia aștept să o văd pe Meryl Smile Dar să-ți spun un secret, mie ca bărbat matur mi-e muuult mai simpatic Steve Martin decât Alec Smile Pupez

 • Cami

  Iti impartasesc in totalitate impresiile despre "it's complicated".

 • Bianca

  Numai Avatar am văzut dintre ele și recunoasc că mi-a plăcut dincolo de unele clișee și neajunsuri…
  Mi-ai făcut poftă de un film gen Cairo Time și poate chiar și de o comedie romantică ca It's Complicated, chiar dacă nu-mi place Alec deloc, dar deloc Grin

 • Rontziki

  @LiaLia: deci e clar, tre' să-l vezi! Smile
  Nici eu nu mă omor după Alec Baldwin, dar în filmul ăsta a jucat super şi chiar mi-a plăcut de el…
  Tre' să văd şi eu Departed, nu ştiu cum l-am ratat Smile

 • Rontziki

  @Cami: ah, ce mă bucur! Că prea auzisem multe păreri negative despre final, chiar dacă filmul a fost în mare parte apreciat.

 • Saturnianul

  …oareşce explicaţii pentru lumea aceea minunată, pentru energia care lumina extraordinar de frumos totul…

  Pentru asta, ar fi nevoie de un Avatar, varianta film documentar Grin Totuşi, ai privit la un film care este în primul rînd fantasy, componenta SF rezumîndu-se la nave spaţiale, armament şi tehnologie. Iar în povestirile fantasy nu-ţi pui întrebări asupra lumilor înfăţişate. Le iei ca atare sau… nu le mai iei. De-asta nu pre îmi plac mie poveştile fantasy, Avatar fiind una dintre foarte puţinele Smile

 • coryamor

  chiar aseara am vazut Up in the air. m-a lasat cam dezamagita, insa merita de fiecare data sa vezi mutrita lui clooney, pe care il consider cel mai frumos barbat din lume Smile (dupa sotul meu, evident Big Smiledaca tipul s-ar fi convertit intr-adevar la viata familiala si la la cea "statuta", as fi dat cu filmul pe geam. asa, cu finalul acela…mai scapa.

 • Rontziki

  @Saturnianul: ei, nici chiar documentar Big Smile) Mi-a plăcut şi aşa cum a fost, dar dacă am simţit că lipseşte ceva, am spus că doar nu înghit toate filmele chiar aşa, pe nemestecate Big Smile

 • Rontziki

  @coryamor: daaaa, de acord cu george clooney Grin şi ai perfectă dreptate, un alt final ar fi fost complet aiurea Smile

 • Irina

  Uuu, ce de filme!
  Sa vedem…
  Avatar- fainut, dar nu m-a prins enztuziasmul general (l-am atins abia cu Alice- must see);
  It's Compicated- mie nu-mi place Meryl Streep (am spus o blasfemine?) si m-a agasat teribil ca in rolul asta, pentru a arata mai tanara, mai dinamica, a fost in continua miscare, in continua zulufare in cadre- ceva artificial mi-a inspirat. Mereu cu respiratia intretaiata. Mda. Steve Martin mi-e antipatic de la comediile lui din '80 si pana acum. Povestea e simpaticuta, dar nimic- absolut nimic- nou;
  Up in the air- perfect de acord cu tine!
  The Imaginarium- si eu am simtit aceeasi dorinta- de a se insista mai mult pe idei, pe profunzimea povestii, pentru ca a fost destul de generoasa! si am avut senzatia ca asa si se dorea, dar cumva poate si moartea lui Heath (bun de tot!) a deturnat filmul, pentru a finaliza fiind oricum nevoiti sa recurga la mai multe "artificii". Oricum, de revazut. Un film deosebit;
  Cairo time- inca nu l-am vazut, dar in cateva minute se rezolva. Mersi pentru el.

 • Irina

  Foarte frumos Cairo Time… titlul e perfect ales! Mi-a dat un dor de calatorit. Finalul e tare emotionant- finalul din masina. Cred ca e singurul moment in care blonda e chiar umana si expresiva. Ca in rest… pare-a fi o statueta din portelan.

 • Rontziki

  @Irina: daaaa, Alice e pe lista de văzut cât de curând!!! Smile
  Offf, mare blasfemie cu Meryl Streep Big Smile Mie îmi place f mult de ea Smile
  Mă bucur că ţi-a plăcut Cairo Time şi da, ea mi-a părut şi mie o statuetă rece şi insipidă pe alocuri…dar cred că asta era ideea…dacă ar fi fost ceva mai caldă sau pasională, filmul ar fi fost despre altceva Smile

 • Irina

  Mi-a placut muuult de tot rochia ei turcoaz… de vis! Am furat modelul! Grin

 • Rontziki

  @Irina: nu mi-o mai aminteam, am căutat imagini din film şi am revăzut-o Big Smile ai dreptate, superbă Wink

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.