La cuisine de Rontziki

Aşa-i că nu v-am mai făcut de mult poftă de ceva duuuuulce dulce?! Grin

Înainte să vă flutur prin faţa ochilor deliciile cu care m-am ocupat recent, deşi sunt sigură că aţi tras cu ochiul mai jos, trebuie să vă povestesc şi cum mi s-a împlinit un vis!

De când mă ştiu, mama face o cremă de zahăr ars nemaipomenită, poate şi de-asta este unul din deserturile mele preferate…

Dar, când am văzut filmul Le fabouleux destin d’Amelie Poulain, am poftit ceva de speriat la crema aceea a cărei crustă o spărgea Amelie.

Acum ceva vreme, pentru că o chinuisem destul pe mama cu “vreau cremă de zahăr ars”, hai să încerc şi eu. A ieşit foarte bună, am fost încântată şi am zis că încerc minunea cu a pune zahăr ars deasupra. Am ars zahăr, l-am turnat deasupra cremei…ne, nu era o crustă cum ar fi trebuit.

Acum doi ani, ajung pentru prima dată la Paris şi, la Cafe de deux moulins, despre care am scris aici, mănânc celebra creme brulee d’ Amelie. Mă dumiresc eu că nu are nici în clin, nici în mânecă cu crema noastră de zahăr ars…

Dă-i şi caută reţete. Între timp, degust pe la Chocolat cât se poate de des o creme brulee identică, doar-doar oi prinde secretul.

Până la urmă google drăguţul îmi oferă n reţete de creme brulee…ok, dar ce fac eu cu crusta aceea de zahăr ars de deasupra? Citesc că există o lampă specială, caut prin magazine, caut pe net, nu găsesc să cumpăr aşa ceva.

În disperare de cauză, am încercat să ard nişte zahăr peste o cremă cu aprinzătorul de aragaz…buuuun, funcţionează metoda, dar durează vreo 10 minute să ard 1 cm pătrat.

Apare şi soluţia salvatoare: lampă cu gaz pentru lipit!!!

Da, aţi citit bine…o folosesc instalatorii la lipit ţevi şi alte chestii…şi ce?! M-am dus frumos la un magazin de instalaţii şi am cerut o lampă cu gaz pentru lipit, împreună cu rezervă de gaz.

Emoţionată toată, pregătesc crema după reţeta de aici, aştept să se răcească, iau instrumentul, îl aprind, întâi o flacără cam ameninţătoare, apoi am învăţat şi că se poate da mai încet…şi…gata creme brulee aşa cum îmi doresc de aproape 8 ani de când am văzut filmul!!!

Concluzia: visele se împlinesc!!!

E drept că am vise mărunte, dar satisfacţia resimţită când am văzut ce-a ieşit, când am spart crusta şi am savurat creme brulee, poate fi comparată cu cea a câştigării unui Nobel…Oscar…unui premiu la Loto sau orice vă mai dă prin cap Big Smile

Priviţi numai:



Şi împreună cu celebra lampă…nu e chiar aşa fioroasă cum îi sună numele, nu?!

Pentru că mi-au rămas albuşuri multe de la creme brulee, am făcut şi nişte delicioase bezele lipite şi ornate cu Nutella Smile

 

 

 

 

 

 

 

Şi s-a mai născut un vis: când nu voi mai face ce fac acum, îmi voi deschide o cofetărie unde o să am tot ce-mi trebuie pentru cele mai gustoase şi mai arătoase dulciuri şi o florărie!

Nu doar voi vinde flori, ci le voi şi cultiva – să mai dau jos kilogramele acumulate la cofetărie Big Smile – şi, bineînţeles, voi crea nişte buchete de vis!

Am zis! Grin

20 comments

  • Escu

    Ce sa mai zic…Mi-e poftaaaa!!! Tu esti o mica piromana..d'asta ai tu lampa aia.. Hai recunoaste!

  • Rontziki

    @Escu: o să te invit la mine la cofetărie Smile Ei, doar piromană?! Big Smile)

  • fly2sky

    Felicitari pentru perseverenta! Off, chiar imi faci pofta…tocmai cand ziceam ca nu mai vreau sa vad dulciuri in fata ochilor Big Smile. Cand deschizi cofetaria sa ma anunti..musai vin in Bucuresti numai pentru asta Smile

  • pheideas

    Big Smile) buuun ! Cand faci clatite flambate ? Stai, inainte sa-ti iei un stingator. Sau unul care sa stie sa insurubeze capacul. Big Smile)))))

  • Anonymous

    Aceasta tema este pur si simplu fara perecheSmile, este foarte interesant pentru mineRazz Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

  • Anonymous

    ce sa zic mai draga? idee zapacita de la persoana cu aceleasi caracteristici Big Smile))

  • Rodica

    Imi rezerv un loc permanent la tine la cofe!
    Iamiiii

  • Rontziki

    @fly2sky: mulţam! Smile Mă bucur să văd că încă nu am deschis şi se anunţă clienţi Big Smile) Te invit la deschidere Smile

  • Rontziki

    @pheideas: la un simplu google, am şi găsit reţeta Big Smile dar numai după ce procur şi stingător de incendii Big Smile
    Nu vreau să mă gândesc ce-ar fi fost dacă înşurubam eu Big Smile)

  • Rontziki

    @anonim: Mai sunt câteva sub eticheta Rontziki la cratiţă Smile
    Mulţam de vizită,mă bucur că ţi-a plăcut Smile

  • Rontziki

    @anonim: aoleu, nu mă da de gol Big Smile blogosfera încă mă mai crede persoană serioasă Big Smile

  • Belle de Jour

    chiar mi+ai facut pofta
    Smile
    multmim de retete
    Smile

  • Cami

    woaa cat de apetisant arata Grin o sa incerc si eu Smile
    p.s. esti din Bucuresti? ca si eu frecventez Chocolat Razz

  • Rontziki

    @Belle de Jour: cu multă plăcere! puteţi folosi cu încredere soluţia cu lampa pentru lipit, nu e periculoasă şi e f eficientă Smile

  • Rontziki

    @Cami: aştept să împărtăşeşti experienţa Smile
    Da, sunt în Bucureşti. Dacă vezi pe cineva care cumpără câteva bezele din alea mari o dată, la pachet, eu sunt Big Smile)

  • coryamor

    te-ai descurcat, ce sa zic…
    socrella mea are un fier special de ars zaharul de pe crème brulée: e un patrat de fier, o placuta, care are o coada lunguta, perpendiculara pe suprafata placutei. placa se tine pe flacara aragazului cateva minute bune, apoi se arde cu ea zaharul Wink fara pericol, doar cu putin fum.

  • Rontziki

    @corymor: uof, şi acum îmi spui?! Big Smile de reţinut când n-oi avea rezervă de gaz pentru lampă Smile

  • sufletica

    Apetisanta rau de tot crema asta. Eu oricum sunt mare fun crema de zahar ars. Cred ca este singurul dulce pe care il doresc odata pe an.
    Io zic ca daca ai nevoie de un partener pentru cafeneaua ta, sa ma treci pe lista. Fac o negresa buna, de numa… numa…Grin

  • Rontziki

    @sufleţica: perfect! la partener nu mă gândisem Big Smile bună ideea

  • Pingback: Lista de dorinţe | Rontziki

Leave a Reply to Anonymous Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.