Livada de mango

Romanul Livada de mango este unul autobiografic, în care Robin Bayley ne împărtăşeşte experienţa călătoriei în Mexic, nu o călătorie de vacanţă, ci una de regăsire, de descoperire a propriei identităţi prin înţelegerea rădăcinilor. Tema sună cât se poate de incitant şi, mai mult, se întrepătrunde cu multe alte teme şi idei interesante, cum ar fi destinul căruia nu ne putem sustrage, care “acţionează” discret, dar niciodată în derivă, tema istoriei care se repetă, mai mult sau mai puţin evident.

Toate acestea ar fi fost ingredientele unui roman excepţional, dacă ar fi fost într-adevăr exploatate, nu presărate aleator şi foarte direct în poveste, şi dacă Robin Bayley ar fi scris literatură, nu compunere şcolară. Din păcate, stilul scriitorului, aflat, ce-i drept, la prima încercare cu Livada de mango, lasă mult de dorit, exprimările fiind de multe ori deranjant de simpliste şi nu în sensul în care simplitatea dă farmec poveştii.

Regăsim în multe cărţi clişee, mulţi scriitori pornesc uneori de la un clişeu, dar reuşesc să dea naştere unor cărţi bune prin modul în care redau ideea, prin unghiul din care privesc ceva spus deja de n ori de-a lungul timpului. Robin Bayley însă se mulţumeşte cu a le expune brut ca într-o revistă fără pretenţii: “Aşa cum se spune, nu ştii să apreciezi valoarea adevărată a unui lucru decât atunci când nu-l mai ai. În cazul meu, a trebuit să pierd ceea ce aveam ca să-mi dau seama ce doresc, cu toate că, practic, nu ştiam încă ce-mi doresc.”

Mi-a adus aminte că am citit şi la Moravia (şi la mulţi alţii probabil) aceeaşi idee (clişeu) că nu preţuim ceva decât după ce pierdem, că nu apreciem frumuseţea unui moment decât după ce trece, dar scrisă de-o manieră care atinge sufletul, care te face să admiţi că ştii despre ce e vorba…Citiţi aici pasajul lui Moravia.

Dar să revin la Livada de mango. Robin renunţă la viaţa din Londra, la cariera pe care şi-o construise, şi pleacă în Mexic pe urmele străbunicului său, Arthur. Iniţial determinată de fascinaţia pe care, încă din copilărie, poveştile bunicii despre călătoria lui Arthur şi anii petrecuţi de acesta în Mexic au exercitat-o asupra lui Robin, călătoria se dovedeşte a avea mize mult mai serioase de-atât, hotărârea lui Robin de a lăsa totul şi de a pleca devine un fel de călătorie karmică.

Bayley zugrăveşte destul de bine diferenţele culturale dintre Europa şi America Latină şi cel mai mult mi-a plăcut redarea subtilă a diferenţei dintre mediul familial englezesc şi cel mexican, raportarea diferită la viaţă, dar şi la moarte, abordarea raţională versus superstiţii şi personaje exotice.

În ciuda criticii de la care nu m-am putut abţine, Livada de mango a avut totuşi meritul de a mă purta prin locuri pe care visez să le văd cândva. Atmosfera Americii Latine din perspectiva unui vizitator european este unul din plusurile cărţii şi, dacă vă doriţi s-o simţiţi, măcar prin lectură, atunci romanul merită citit.

6 comments

 • am citit multe recenzii la aceasta carte, unii au descris-o ceva gen capodopera sau printre cartile must-read intr-o viata. sunt sceptica cand ceva provoaca reactii in masa…asa ca acum ma bucur c-ai criticat-o si c-ai spus despre scrisul lejer, fara pretentii. una e sa citesti usor o carte si alta e sa fie de-o valoare certaSmile

  • Până la capodoperă sau must-read e cale lungă…Cum am şi zis, nu pot doar critica această carte, pentru că mi-a plăcut călătoria prin America Latină, dar scrisul este chiar superficial…dacă era doar lejer, o criticam mai puţin Smile
   Mulţam pentru vizită şi comentariu! Mi-a făcut plăcere să-ţi descopăr site-ul Wink
   Te mai aştept pe la mine Smile

 • multumim pentru recomandare!
  sa ai o seara minunata!
  Wink sa auzim de bine si… la cât mai bune carti!

  • Cu multă plăcere! O seară frumoasă şi ţie!
   De citit mai reuşesc, de scris, mai puţin, dar vă ţin la curent cu ce mai găsesc fain Smile

 • eu am comandat o de pe all maine ma duc sa o ridic. sunt curiasaSmile

  o sa i fac si eu recenzia dupa ce trec prin ea …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.