Bunătăţuri de primăvară
A fost 1 Mai, s-au consumat la greu grătare şi mititei, e momentul şi pentru mâncăruri ceva mai uşoare, nu?!
La ultimele destăinuiri de la cratiţă v-am povestit despre delicatesurile de iarnă şi meniul de revelion.
După bunătăţurile alea, la categoria noutăţi am încercat o tartă cu căpşuni şi cremă de vanilie, care a ieşit foaaarte bună Pentru că era încă miezul iernii, căpşunile au fost din conservă şi nu arată chiar aşa cum ar trebui, dar promit să repet şi să revin cu imagini mai de soi. Reţeta de aici.
Tot la capitolul noutăţi, am făcut Pui Teriyaki şi Orez cu ou. Dacă nu aveţi vreo problemă cu faptul că, deşi fel principal, e o idee cam dulce, încercaţi cu încredere. Mie mi-a plăcut la nebunie!
Deşi le-am făcut prin ianuarie – februarie, cred că tarta cu căpşuni şi pui teryiaki cu orez cu ou pot fi considerate bunătăţuri de primăvară, pentru că sunt destul de uşoare…
Dar adevăratele mâncăruri de primăvară acum vin:
N-am mai mâncat o mâncare de urzici de muuult şi de ani de zile trăiesc cu nostalgia unor urzici gătite ca lumea, aşa cum le făcea mamaie. Am jinduit cât am jinduit până când mi-am luat inima în dinţi şi am purces la treabă.
Curăţatul urzicilor m-a făcut cu nervii…am curăţat mai bine de 2 ore (în timp ce vedeam un film, Slavă Domnului!) un lighean mare plin cu urzici, pentru ca după fierbere şi stoarcere, să rămână câteva mâini de urzici…nu aşa de puţine ca în poze, ci vreo 4-5 porţii.
Reţeta o găsiţi aici.
Pentru ciorba de loboda sunt multe reţete şi am mâncat şi eu multe feluri de lobodă, dar ca cea pe care o face mama n-am mâncat nicăieri. Înarmată cu telefonul de la momentul cumpărării celor necesare până la final, am făcut o minunăţie de ciorbă.
Nu am găsit reţeta pe net, aşa că să vă spun detaliile:
Aveţi nevoie de: 8 legături de lobodă, 2kg de lapte bătut, 2-300 g de smântână, 2 ouă, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac, ţelină, 1-2 lămâi mărar, pătrunjel.
Curăţaţi loboda, o spălaţi şi o puneţi la fiert. După ce s-a fiert bine – cam 20 min – o scurgeţi bine, o spălaţi până nu mai curge apă roşie din ea, o stoarceţi şi o tocaţi – eu am pasat-o cu pasatorul.
Între timp, tocaţi mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul şi ţelina. Puneţi la călit ceapa şi, după ce s-a rumenit puţin, adăugaţi restul zarzavatului. Le lăsaţi pe toată să se călească şi apoi adăugaţi loboda pasată/ tocată. Daţi focul mic şi amestecaţi continuu, ca să nu se prindă de oală, până când vi se pare că s-au omogenizat şi călit bine.
Într-un castron, bateţi ouăle, apoi adăugaţi smântâna şi bateţi cu furculiţa până se omogenizează, după care puneţi cam 500 ml de lapte bătut. Compoziţia aceasta o puneţi peste lobodă şi zarzavaturi şi lăsaţi să fiarbă.
După ce dă în câteva clocote şi simţiţi că s-a cam îngroşat, adăugaţi restul de lapte bătut. Amestecaţi bine să se omogenizeze şi lăsaţi din nou să fiarbă cam 10-15 min. Puneţi sare şi sucul de lămâie după gust, mai lăsaţi câteva minute pe foc, după care închideţi şi adăugaţi mărar şi pătrunjel tocate cât mai mărunt.
E o minunăţie! E foarte bună rece sau la temperatura camerei.
Poftă bună!
Totul arata delicios, chiar si urzicile pe care sincer iti spun, nu le prea mananc. Nu pentru ca nu imi plac la gust, ci pentru ca am un dinte impotriva, caci si ele au avut o data pentru mine. Mica fiind si jucandu-ma, am alunecat si m-au urzicat mandrele urat de tot. Deci intelegi de ce am sa refuz minunatia asta de mancare
Cunoaştem cum e cu urzicile, şi eu am avut astfel de experienţe când eram mică
Dar de bune sunt bune 
O ciorbita de loboda am in plan saptamana aceasta, merci pt idee!
Cu multă plăcere! Păcat că destul de curând n-o să mai fie pe piaţă, mi-ar fi plăcut să pot face oricând!

Ce minunăţii ai pe site! O nouă sursă de inspiraţie pentru mine
Mulţam pentru vizită şi comentariu! Te mai aştept
Ai descris cam toate mâncărurile care-mi plac mie (ciorba de lobodă e ciorba mea preferată), aşa că mă duc acasă acum
Ghici ce să fac
Felicitări pentru realizări… ne zici şi reţeta de la mâncarea asiatică?
Mulţam frumos! Să ai spor şi poftă la lobodă!

Am pus link la toate reţetele în afară de lobodă, pentru că m-am inspirat de la alţii şi n-are sens să le repovestesc eu
Dă click pe ele şi o să le găseşti explicate frumos şi cu poze, inclusiv din timpul procesului