Sunt ceea ce devin – despre filmul The Man from Earth
The Man from Earth este un film-conversaţie, un film filosofic, în care, practic, nu se întâmplă nimic.
John Oldman se pregăteşte să plece şi îşi ia la revedere de la câţiva colegi şi prieteni alături de care petrecuse ultimii zece ani, dar această întâlnire se transformă într-o discuţie surprinzătoare. Pornind de la o ipoteză SF, se iscă o dezbatere pe teme ce-au frământat dintotdeauna omenirea: credinţele oamenilor, religia şi mistificarea adevărurilor pe care s-ar baza, posibilitatea nemuririi, evoluţia societăţii şi a gândirii, mituri, timp, energie, filosofie budistă şi tot aşa.
Pelicula se bazează pe scenariul conceput de Jerome Bixby la începutul anilor ’60 şi finalizat pe patul de moarte în 1998 şi ar putea fi foarte bine transpus într-o piesă de teatru.
Ce s-ar întâmpla dacă un om de cro-magnon ar fi supravieţuit până în zilele noastre? Cum ar fi evoluat? Ce ar însemna să ai o viziune de ansamblu asupra lumii fiind prezent în momentele cheie ale istoriei, în perioadele despre care noi cunoaştem frânturi sau poveşti, cum e cazul religiei?
Ce înseamnă timpul în sens istoric şi ce ar însemna timpul uman în condiţiile nemuririi? Ar fi atât de diferită percepţia faţă de cea pe care o avem ca muritori?
– Timp. Nu-l poţi vedea, nu-l poţi auzi, nu-l poţi cântări, nu-l putem măsura într-un laborator. E un subiectiv simţ al devenirii, a ceea ce suntem comparativ cu ceea ce eram acum o nanosecundă, a ceea ce vom fi peste o nanosecundă. Hopii văd timpul ca pe un peisaj, existând înaintea şi în urma noastră, iar noi… ne mişcăm prin el, felie cu felie.
– Ceasurile măsoară timpul.
– Nu, ceasurile se măsoară pe ele. Obiectul de referinţă al unui ceas este un alt ceas.
Ce înseamnă divinitate? Există o fiinţă divină sau divinitatea se găseşte în noi, însemnând bunătatea umană pe pământ?
Luate separat, învăţăturile filozofice ale lui Iisus sunt budiste cu accent evreiesc. Bunătate, toleranţă, frăţie, dragoste, o recunoaştere a realismului nemilos, că viaţa e aşa cum e aici pe Pământ, aici şi acum. Împărăţia lui Dumnezeu, însemnând bunătate, e chiar aici, unde ar trebui să fie.
“Sunt ceea ce devin.” Asta a spus Buddha. Şi asta am învătat şi eu.
Din păcate, nu prea am cum să povestesc mai multe despre acest film fără să răpesc din plăcerea vizionării. E drept că nu contează atât de mult subiectul şi eventualele spoilere nu cred că ar strica prea mult, pentru că nu suspansul, ci ideile sunt substanţa filmului, dar toate astea, inclusiv ordinea în care sunt abordate temele şi dezvăluite detaliile, au rolul lor şi au farmec ca un tot.
Deşi nu v-am spus prea multe, sper să vă fi stârnit cât de cât curiozitatea, pentru că este un film care trebuie văzut, care mişcă rotiţele
The Man from Earth (2007)
Regie: Richard Schenkman
Scenariu: Jerome Bixby
Distribuţie: David Lee Smith, Tony Todd, John Billingsley
Pingback: Prin blogosfera cinefilă (25 aprilie – 1 mai 2016) | Recenzii filme si carti