Poveşti la cafea cu Simon Toyne şi un concurs!

Pe Simon Toyne l-am cunoscut acum un an la Gaudeamus, când a venit pentru lansarea romanului Sanctus, şi am avut o mică discuţie foarte plăcută, aşa încât nu puteam rata întâlnirea la cafea, organizată de Editura ALL.

Relaxat, zâmbitor şi foarte deschis, gata să răspundă la întrebările cititorilor, scriitorul a participat la o discuţie amicală cu jurnalişti de la publicaţii media şi blogeri.

Înainte de a vă povesti ce secrete din viaţa de scriitor am aflat, să vă spun câte ceva despre Simon Toyne şi despre romanul Cheia.

Simon Toyne s-a născut în 1969 la Cleethorpes, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză şi teatru la Goldsmiths College din Londra, iar timp de douăzeci de ani a lucrat în televiziune, ca scenarist, regizor şi producător. A produs documentarul „100 Greatest Films“, difuzat pe Channel 4, şi i-a intervievat, printre alţii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda şi Steven Spielberg. Programele de televiziune la care a lucrat au primit numeroase premii – de la BAFTA, la „Best Makeover Show“, acordat de Good Homes.

“Cheia” este al doilea volum al Trilogiei Sancti. Primul volum  “Sanctus” a fost tradus în 27 de limbi şi publicat în 40 de ţări.

Soarta omenirii se află în mâinile unei femei, devenită cea mai importantă persoană din lume. Ea este Cheia. Un thriller palpitant, misterios, plin de răsturnări de situaţie.

Ce ne-a dezvăluit în seara aceasta Simon Toyne:

– Întrucât acţiunea ambelor romane publicate până acum au legătură cu lumea religioasă, cu secrete mistice, autorul a trebuit să răspundă întrebărilor despre relaţia sa cu credinţa şi ne-a spus că nu crede nici în rai, nici în iad, că, dacă ne raportăm la informaţiile ştiinţifice de care omenirea dispune, ştim că suntem făcuţi din aceeaşi materie ca şi universul, aşa încât nu este loc pentru rai şi pentru iad. După părerea lui Toyne, ideea reîncarnării este o posibilitate naturală, pentru că are la bază exact aceste principii. Glumind, ne-a împărtăşit chiar că, dacă raiul ar exista, cu siguranţă ar fi foarte plictisitor.

– Acţiunea romanului Cheia începe într-un lăcaş de cult creştin din oraşul turcesc Ruin, în mijlocul islamului, ceea ce a reprezentat o provocare pentru scriitor, care şi-a dorit, practic, să construiască un oraş dintr-o cu totul altă perspectivă decât cititorul se aşteaptă. În mod surprinzător, Turcia este ţara care se arată cel mai puţin interesată de romanul lui Toyne.

– Simon Toyne consideră religia un subiect fascinant pentru literatură, pentru că permite punerea multor întrebări pe marginea condiţiei umane. Ideile religioase sunt idei pure, idei care au avut la bază intenţii bune, dar cărora li s-au dat interpretări trunchiate şi chiar dăunătoare de către reprezentanţii diferitelor religii. Pe de altă parte, scriitorul respectă orice credinţă religioasă şi înţelege faptul că aceasta poate ajuta.

– Despre activitatea de scriitor, Simon Toyne ne-a povestit că, atunci când scrie, îşi imaginează că este el însuşi cititor şi caută să se surprindă, să nu redea ceea ce s-ar aştepta, ce ar părea că urmează în cursul firesc al poveştii.

– “What if” pare să fie expresia preferată şi cea care-l ajută să creeze şi, mai mult, consideră că această ideea este cea care a dus la succesul rasei umane.

– M-a surprins afirmaţia că termenele limită îl ajută foarte mult în activitate, că-l mobilizează să scrie. Înţeleg întrucâtva, dar îmi răpeşte viziunea mea despre scriitori boemi, care nu au termene limită, care scriu atunci când simt.

– Întrebat dacă România nu-l inspiră să scrie un roman a cărui acţiune să fie plasată aici, în cuibul lui Dracula, Simon Toyne a declarat că România este un loc extraordinar pentru un thriller, pentru un roman poliţist, dar nu se simte suficient de cunoscător încât să încerce. Este convins că un astfel de roman, scris de un autor român, care să îmbine ficţiunea cu o analiză a realităţilor locale, ar avea un mare succes pe plan internaţional.

Lansarea romanului Cheia de Simon Toyne va avea loc vineri, 23 noiembrie, ora 18.00, la Târgul de carte Gaudeamus în standul Editurii ALL şi va fi urmată de o sesiune de autografe..

Participă: scriitorul Simon Toyne,  jurnalista Sanda Nicola şi Mario De Mezzo – CEO Grupul Editorial ALL.

Felicitări Editurii All pentru cum reuşeşte să promoveze cărţile şi lectura! Smile

Şi acum…Concurs!!!

Pentru a câştiga romanul Cheia de Simon Toyne, trebuie să-mi spuneţi, într-un comentariu, care este cartea voastră preferată din categoria thriller.

Concursul se desfăşoară până duminică 25 noiembrie, inclusiv, iar câştigătorul va fi ales prin tragere la sorti prin intermediul site-ului random.org.

Am rugămintea să postaţi un singur comentariu şi să folosiţi o adresă de mail validă. Câştigătorul va fi contactat pe mail pentru a transmite informaţiile necesare livrării premiului.

Acestea fiind zise, vă aştept comentariile Smile

10 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.