Un monstre à Paris

Un monstre à Paris (2011)
Regie: Bibo Bergeron
Scenariu: Bibo Bergeron, Stéphane Kazadjian
Distribuţie (voci): Vanessa Paradis, Fançois Cluzet, Ludivine Sagnier, Mathieu Chedid, Gad Elmaleh

Filmul de animaţie al lui Bibo Bergeron nu este doar un film pentru copii. Nici nu merge pe principiul aglomerării de glumiţe, gag-uri şi parodieri ale poveştilor şi filmelor, precum animaţiile hollywoodiene, ci este un film curat, care se bazează pe propria poveste.

Din nou începutul de secol XX în Paris, mai exact în timpul inundaţiilor din 1910, când apa înconjoară Turnul Eiffel. Mi-a amintit oarecum de Hugo al lui Scorsese, prin perioadă şi chiar prin pomenirea în treacăt a lui Georges Méliès.

Emile, un regizor timid, îndrăgostit de colega sa, Maud, lipsindu-i curajul de a-i propune o întâlnire, şi Raoul, un inventator nerecunoscut, care-şi duce traiul din diverse transporturi, ajung în Grădina Botanică.

Profesorul care are grijă de grădină şi care, în timpul liber, cercetează substanţe chimice, fertilizatori, este adică un mic vrăjitor, lipseşte, aşa încât cei doi prieteni dau iama prin poţiunile magice. Din joaca lor, apare un monstru şi începe o nebunie care cuprinde întreg Parisul.

Este monstrul cu adevărat monstru? Suntem singurele fiinţe dotate cu sensibilitate? Practic, ideea mai de substanţă a filmului ar fi aceea de a nu judeca după aparenţe. Altfel, nu pot spune că atinge cine ştie ce profunzimi, dar este o animaţie atât de frumoasă şi de bine realizată, încât trebuie văzută! Smile

Povestea ne plimbă prin Paris, ne face cunoştinţă cu personaje de toate felurile, răspunde la întrebări şi separă clar binele de rău, iar muzica este minunată!

Eu deja ascult pe repeat melodia La Seine, interpretată de Vanessa Paradis, care dă voce lui Lucille,  prietena din copilărie a lui Raoul, acum cântăreaţă de cabaret.

Aşadar, nu rataţi ocazia să vedeţi Un monstre à Paris în cadrul Anim’est, duminică 14 octombrie de la ora 20:00 la Cinema Studio.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.