Totul contează!

Se ia una bucată copil, Junior, şi una bucată Distrugător de Lumi, care se manifestă printr-o voce în capul lui Junior şi care comunică cu acesta încă de când se află în pântecele mamei, fără gângureli şi alte de-astea potrivite contextului, ci informându-l despre sfârşitul lumii care va avea loc peste 36 de ani şi nişte luni, zile, ore, minute şi secunde…se amestecă bine şi avem altceva, cu totul altceva decât ce-am citit până acum…într-un sens bun.

Cam acestea ar fi elementele fantastice, pentru că, în rest, totul se petrece într-o familie americană normală (?)…hai să o considerăm normală pentru vremurile astea.

Capitole cu informaţiile şi explicaţiile Distrugătorului de Lumi, cugetările lui Junior, cele ale mamei şi tatălui acestuia, gândurile din mintea lui Rodney, fratele mai mare, şi din cea a lui Amy, iubita lui Junior, toate acestea, alternate inspirat, dau un portret reuşit al societăţii în care trăim, personaje credibile şi un roman de debut chiar fain.

Junior creşte şi întrebarea care-l va obseda va fi “ce anume contează?” în contextul sfârşitului lumii. Evident sfârşitul lumii este doar un pretext, pentru că sfârşitul este una din certitudinile oricărei vieţi, chiar dacă nimeni nu-i ştie exact momentul.

După ce se dovedeşte un copil superdotat, după ce se îndrăgosteşte, dar îşi pierde iubirea vieţii, după ce se refugiază în droguri şi alcool şi face tot felul de năzbâtii, după ce este racolat de Agenţia Naţională de Securitate şi folosit pentru a găsi soluţii de salvare a populaţiei pământului, după ce încearcă să-l salveze de la moarte pe tatăl său şi se reîntâlneşte cu Amy, Junior pare să fi înţeles, prea târziu, ca noi toţi, ce contează.

Dar, spre deosebire de realitatea pe care o cunoaştem, lui Junior i se oferă o nouă şansă şi posibilitatea să aleagă din ce moment ar vrea să-şi reia viaţa.

Ştii la fel de bine ca noi că opţiunile infinite presupun şanse infinite la fericire. Şi, dacă ne este permis să vorbim deschis, află că pentru a patra persoană dintre cele mai inteligente din istoria omenirii, uneori poţi fi destul de tâmpit. De fapt, în cazul tău, se pare că această capacitate intelectuală ieşită din comun e mai degrabă un handicap, pentru că de un lucru suntem absolut convinşi: o persoană cu o inteligenţă medie ar fi luat deja o decizie şi acum ar fi fost pe cale de a (re)trăi o viaţă fericită.

Momentele cheie din care şi-ar putea relua viaţa sunt întâmplări aparent nesemnificative, cum ar fi omorârea unei viespi sau evitarea acesteia, dar care, îi explică Distrugătorul de Lumi, au avut sau pot avea consecinţe de neprevăzut, nu doar pentru Junior, ci şi pentru o mulţime de alţi oameni.

Mi-a plăcut foarte mult partea asta pe tema “butterfly effect” şi mi-ar fi plăcut şi mai mult să fi fost mai dezvoltată.

Primul capitol “In utero. Faza embrionară”, în care Junior este pregătit pentru ceea ce va urma după naşterea sa şi paginile pe tema “butterfly effect” au fost cele mai savuroase, care m-au încântat cel mai tare.

Aproape nimic nu scapă ironiei şi sarcasmului lui Ron Currie Jr., al cărui stil este amuzant şi ceva mai profund decât m-aş fi aşteptat.

Concluzia romanului o regăsim încă din titlu, iar ideea, deloc nouă, că fiecare clipă contează este exprimată de Currie simpatic şi convingător.

Totul se termină şi Totul contează.
Totul contează, dar nu în ciuda dispariţiei tale şi a celor pe care-i iubeşti, ci tocmai din această cauză. Acest Tot e tot ce ai – buzele nevestei tale, ochii fiicei voastre, inima fratelui tău, oasele lui taică-tău şi propria ta durere – şi după acest Tot nu mai urmează nimic.

Ai vrea să înţeleagă – la fel cum ai înţeles şi tu – că nu există scăpare, n-a existat niciodată, că din clipa în care două celule s-au combinat, şi-au semnat condamnarea la moarte. Ai vrea să înţeleagă plăcerea din viaţă, plăcerea şi iubirea din acest ultim moment, mai intensă şi mai grozavă decât tot ce-au trăit până acum. Ai vrea să nu mai alerge, să nu mai ţipe şi să nu se mai împuşte. Atunci poate ar reuşi să înţeleagă ceva şi ei. Şi asta deoarece, chiar şi-ş această ultimă clipă, Totul există, galaxiile şi eonii, suma tuturor lucrurilor petrecute de-a lungul timpului, îngrămădite într-o gămălie, la cerere, disponibile oricui, chiar aici şi acum. Aşa că, totul, absolut totul e posibil.

4 comments

  • Ana

    Atatea carti frumoase recomanzi, ca mi s-a lungit lista cu carti de citit. Nu stiu cum o sa le citesc pe toate si cum o sa fac rost de toate. Oricum, spor la scris recenzii si pareri! Wink

  • Prezentarea suna tare tentant, nu doar pentru ca e bine scrisa – se intampla cam des pe blogul acesta Smile – ci si pentru ca subiectul ma atrage. Am impresia ca am vazut cateva exemplare la anticariatul de la Universitate, cred ca o trec pe planul de cumparaturi cand mai trec pe acolo.

    • E altceva…dacă mi-ar fi povestit-o cineva, cred că aş fi gândit că n-aş citi-o, dar, deşi nu e chiar genul meu de carte, mi-a plăcut mult!
      Mulţam frumos pentru apreciere! Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.