La plimbare prin blogosferă (43)

blogosphere20A venit şi vara, concedii, nebunii, dar blogosfera nu ia concediu Grin

Multe şi interesante s-au scris şi, tocmai când mă întrebam ce carte să încep, m-am bulversat plimbându-mă prin blogosferă, pentru că îmi vine să încep vreo patru-cinci cărţi deodată! Smile

Să trec la subiect şi să vă povestesc ce-am mai citit fain prin blogosferă.

După ce-am citit Ceea ce ziua datorează nopţii şi Atentatul, despre care voi scrie în curând, îmi lucesc ochii când văd Yasmina Khadra şi m-am bucurat să citesc despre Sirenele Bagdadului pe Bookiseală.ro.

Costi scrie despre Amorţire de Florin Lăzărescu: “Iar dacă n-ai citit nimic de Florin Lăzărescu până acum, îţi recomand să începi cu “Amorţire”. Sunt aproape sigur c-o să-ţi placă scriitorul şi-o să cauţi mai multe cărţi de-ale lui.” N-am citit încă nimic de Florin Lăzărescu (ruşine!) şi am să urmez sfatul lui Costi.

Tot la Costi am citit şi despre Adevărul despre cazul Harry Quebert de Joël Dicker: “Marea calitate a cărţii: faptul că te ţine în tensiune.” Romanul se află deja pe lista de citit şi parcă mi-e dor de-o carte pe care s-o citesc pe nerăsuflate.

Două interviuri de neratat pe Filme-Cărţi: un interviu cu Florin Lăzărescu şi un interviu cu Cătălin Dorian Florescu.

Despre romanul Jacob se hotărăşte să iubească a scris Jovi, care spune că este “poate cea mai bună carte citită de mine în 2013”. Găsiţi şi impresiile mele despre romanul lui Cătălin Dorian Florescu aici.

De Don deLilo, am citit Cosmopolis şi am stat în cumpănă dacă să mai citesc altceva de acelaşi autor, Dan a scris pe Filme-Cărţi despre Punctul Omega şi m-a convins că ar fi cazul să încerc: “‘Punctul Omega’ este o lectura scurta, dar nu si lejera. Cartea deschide multiple planuri de gandire, pune multe intrebari, funizeaza putine raspunsuri. Si totusi, in pofida brevitatii, senzatia care ramane dupa lectura este cea a unei carti dintre cele mai interesante despre America de astazi, o carte la care cititorul continua sa se gandeasca si dupa ce lectura s-a terminat.”

Călăuza povesteşte despre Obosit de viaţă, obosit de moarte: “Mo Yan reușește să îmbine observația cu imaginația. Și reușește să scrie nu cu detașare, ironia nu e o mască atât de bună, dar nici cu mânie. Vă invit să îi citiți cartea, sunt sigur că nu o să regretați.”

Porţile Percepţiei. Raiul şi Iadul de Aldous Huxley mi-a atras atenţia imediat, am cumpărat-o, dar am tot amânat lectura. Citind recenzia de pe Bookaholic, mă gândesc să nu mai amân Smile

“Baudolino te face să iubești și mai mult decât până acum poveștile, reamintindu-ți că un fapt mărunt – ca acela care “a luat ființă într-o mlaștină îndepărtată, în țări barbare și printre oameni barbari” – poate avea o însemnătatea nebănuită și că lumea pe care o creezi cu propria imaginație o poate schimba pe cea din afară.” Nici un comentariu nu mai este necesar, doar citiţi despre Baudolino de Umberto Eco pe Bookaholic.

N-am citit încă nimic de Elif Shafak, am citit însă recenzia cărţii Lapte negru pe BookMag şi ar fi cazul să încerc: “Lapte negru este rezultatul unui amestec între creaţia maternă şi calimară. Provoacă hohote de râs, dar şi temeri. Nu trebuie să faci parte din lumea scriitoarelor pentru a citi această carte. Autoarea, Elif Shafak, a vrut să povestească despre cât de greu este să-ţi conturezi o identitate feminină, să-ţi impaci toate ipostazele interioare într-o lume în care ţi se cere să ai calităţile unui androgin, sa poţi deveni independentă financiar, cultă, dar suficient de abilă încât să ştii când să mimezi prostia considerată, uneori, sexy.”

Tot pe BookMag am citit despre Detectivii sălbatici de Roberto Bolano şi curiozitatea e la cote maxime.

Trifoiul a scris despre Libertate de Jonathan Franzen şi, cum mi-a plăcut Corecţii, abia aştept să citesc încă o carte de Franzen.

O cronică de pe Liternet a filmului Funeralii fericite regizat de Horaţiu Mălăele mă face să mă îndoiesc dacă să văd filmul…pe de altă parte, parcă aş fi curioasă.

Tot pe Liternet am aflat informaţii despre cel mai recent film al lui Lars von Trier, Nymphomaniac, iar aici puteţi vedea o scenă din primul capitol. Abia aştept! Grin

Adina a scris despre Los Amantes Pasajeros: “de această dată se folosește la modul abundent de câteva prejudecăți sexiste și sexuale dându-le o notă simpatică, însă ele devin agasante de la un punct încolo, mai ales atunci când mescalina și pericolul prabușirii unui avion potențează libidoul unor pasageri cu probleme care mai de care mai extreme și mai ridicole.” Şi mare dreptate are!

Angela ne povesteşte despre filmul Arthur Newman: “Poate ca filmul nu va incanta. Poate ca nu este un ideal in cinematografie, dar substratul dramatic ajunge cumva la public. Un public indurator care rabda pasiv derularea lenta a subiectului.” Pentru că e vorba de Colin Firth şi de Emily Blunt, n-am să-l ratez…

Acestea fiind semnalate, să avem o săptămână frumoasă, plină cu lecturi şi filme faine!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.