La plimbare prin blogosferă (42)

blogging8Întâi de toate să vă mulţumesc pentru că treceţi pe aici, în număr destul de mare, chiar şi în lipsa mea Smile

Absenţa de pe blog din ultima vreme a fost motivată şi încă-mi adun forţele să recuperez. N-am decât vreo nouă cărţi citite şi despre care n-am apucat să scriu, dar urmează Grin

Prea multe cărţi, prea multe filme, prea multe evenimente şi, oricât m-aş chinui să trag de el, mult prea puţin timp!

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este în plină desfăşurare – detalii aici – şi o să ajung şi eu în week-end! Abia aştept să mă delectez cu spectacole şi să-mi încarc bateriile cu atmosfera Sibiului. O să revin cu impresii despre festival şi despre piese Wink

Până una alta să vedem ce s-a mai întâmplat interesant prin blogosferă.

Tocmai s-a terminat Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi citim pe Liternet despre Laureaţii TIFF 2013.

Tot pe Liternet, găsim şi Palmaresul Festivalului de la Cannes 2013.

Pe 29 mai a fost Noaptea Literaturii Europene şi am citit impresii pe Filme-Cărţi: “Recomandarea mea? Nu ratați următoarea noapte dedicată literaturii europene. Veți fi încântați de texte minunate, artiști desăvârșiți și o veritabilă originalitate din partea organizatorilor.” O să am grijă să n-o mai ratez!

Am povestit mai demult despre Marina de Carlos Ruiz Zafon şi tare mi-a plăcut călătoria lui Dragoş prin Barcelona, ghidat de scriitorul spaniol, despre care a scris aici.

Şi tot la Dragoş, am citit de bine despre foarte premiatul roman al lui Joël Dickel, Adevărul despre cazul Harry Quebert: “însă, în condițiile în care acest roman este scris excelent, când te ține cu sufletul la gură, și denotă inteligență – nu ai ce să-i reproșezi. ci doar să te bucuri de el și să te ții de aripile lui.” Evident, mi-am luat cartea şi sper s-o citesc în curând.

Romanul Fraţi de cruce de Ingvar Ambjørnsen este pe lista de citit de când am văzut piesa de teatru Elling, dar n-am rezistat să nu citesc recenzia făcută de cei de la Bookaholic.

Dan-Liviu Boeriu ne oferă Opinii fulger pe marginea a patru cărţi: Iubiri caraghioase de Milan Kundera, Împreună de Ana Gavalda, În căutarea oii fantastice de Haruki Murakami şi Fărâme de viaţă de Zeruy Shalev. După ce-am povestit despre prima mea întâlnire cu Zeruya aici, declarând că am devenit dependentă de rândurile scriitoarei, abia mă abţin să nu devorez şi Fărâme de viaţă, singura rămasă necitită, dar nu cred că mai rezist mult Smile

Pe Bookaholic am citit despre Un diavol în Paradis de Henry Miller şi sună “de citit”: “Iar faptul că ajungi să compătimești până și un diavol care nu și-a găsit alinare nici măcar în paradis i se datorează lui Henry Miller care a reușit să creeze un personaj în care fiecare recunoaște câte ceva din propriul rău.”

Jovi a citit şi recomandă romanul Amorţire de Florin Lăzărescu, care-şi aşteaptă cuminte rândul în raft…şi uite-aşa, nu ştiu ce să citesc mai întâi…

La Costi am citit despre Păsările galbene de Kevin Powers.

Habar nu aveam de ecranizarea nuvelei lui Mircea Eliade, Domnişoara Christina, până să citesc pe Filme-Cărţi cronica filmului şi acum mor de curiozitate să-l văd: “Dacă vi se oferă ocazia, mergeţi să vedeţi Domnişoara Christina. Fără să exagerez, bănuiesc că ar avea un succes nebun în cinematografele americane; în fond, însumează fastul şi decadenţa unei epoci apuse, credinţele şi superstiţiile din popor, tragedia unor tineri prinşi într-un joc al supranaturalului aflat mai presus de înţelegerea lor – totul în imagini şi culori sublime.”

Obligatoriu de văzut este Das Leben der Anderen/ The Lives of Others, mai ales după ce-am citit ce-a scris Maria pe Film Cultură Artă: “Das Leben der Anderen este fără îndoială unul dintre cele mai bune filme politice pe care le-am văzut. Un thriller intelectual și tensionat care reușește să te convingă cu fiecare scenă și în același timp are momente când te emoționează profund fără a-și pierde nici o clipă credibilitatea.”

Cinci filme de Woody Allen cu scriitori – nu mai e nevoie de nicio introducere pentru articolul de pe Bookaholic Smile

Şi în final, o cronică foarte proaspătă a ultimului Almodovar, Los amantes pasajeros, pe care sper să reuşesc şi eu să-l văd zilele-astea.

Acestea fiind semnalate, să aveţi o săptămână frumoasă! Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.