De la Bookfest adunate…

Acum câţiva ani, când am scris pe scurt despre o vizită la Gaudeamus, îmi propusesem să nu mă mai deranjez cu vizite la târgurile de carte…prea mare aglomeraţia, reduceri aproape lipsă şi, de ce să mint, nu mă omor după lansări, n-am nevoie să-mi povestească scriitorul cum a ajuns să scrie ceva sau, şi mai neinteresant după părerea mea, să vorbească alţii despre asta, mai mult sau mai puţin inspirat. Pot alege direct pe net ce interviuri şi articole pe temă să citesc.

Totuşi, auzind că vine Michel Houllebecq, care rămâne unul din preferaţii mei, n-am rezistat tentaţiei şi ieri am mers la Bookfest. Din păcate, întâlnirea cu publicul român de vineri am ratat-o şi m-am mulţumit cu ce-am citit pe net despre moment.

Despre sesiunea de ieri, însă, pot să vă spun că sonorizarea a fost foarte proastă, că, din cauza ei şi din cauză că intervenţiile lui Houllebecq erau rare şi acoperite de moderatori sau de Cezar Petry (scriitorul şi graficianul care a realizat un roman grafic după romanul Rester vivants al lui Houllebecq şi căruia îi aparţine caricatura din dreapta), n-am avut răbdare să stau să-i ascult în continuu. Mai bântuiam pe la alte edituri, mai reveneam să văd dacă pot asculta ceva interesant la standul francez.

În impresiile mele despre Harta şi teritoriul scriam: Un cititor deja obişnuit cu stilul lui Houellebecq poate fi, de-asemenea, deranjat de egocentrismul şi aroganţa acestuia, dar, mai mult, poate avea impresia că este fraierit şi că autorul nu-şi preţuieşte deloc fanii, că, oricât de neliterar ar suna, celebrului scriitor i se rupe de cititori.
Recunosc că asta a fost şi senzaţia mea, dar nu m-a deranjat, din contră, în mod straniu, atitudinea asta deloc atentă cu ce aşteaptă cititorii de la el mi l-a făcut pe Houellebecq şi mai simpatic decât mi-era!

Dap, Houellebecq a tratat cu un “je m’en fiche” total Bookfest, cititorii şi trebuie să spun că nu m-a mirat deloc, era, cumva, exact ceea ce aşteptam din partea lui.

În rest, pe cine am mai văzut Bookfest…Ioana Pârvulescu şi Gabriel Liiceanu pe la Editura Humanitas, Horaţiu Mălăele la Editura All, Mircea Cărtărescu tot pe la Humanitas şi apoi pe-afară cu familia.

Cam atât de la Bookfest…probabil, mă voi gândi de mai multe ori înainte de a mă duce la următorul târg de carte…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.