Cadouri de Crăciun – filme şi cărţi

După ce am adunat eu aici filme şi cărţi de suflet, care să impresioneze pe oricine le-ar primi, trag linie şi constat că m-am oprit la numărul 7 (magic ) Să ne lămurim: nu 7 mirese pentru 7 fraţi
), ci 7 filme şi 7 cărţi pentru persoanele norocoase pentru care veţi alege cadourile din recomandările de pe aici
Nu ştiu ce cadouri obişnuiţi să oferiţi, dar mie îmi place foarte mult să ofer şi să primesc filme şi cărţi. În general, pentru a face astfel de cadouri, trebuie să cunoşti binişor persoana căreia îi oferi, să-i ştii cât de cât preferinţele şi cam ce achiziţii în domeniu a făcut, să zicem, recent.
Cu toate astea, există filme şi cărţi cu care, zic eu, nu poţi da greş
Unele sunt prea bune ca să nu fie gustate, altele sunt adecvate perioadei, iar pentru mare parte din ele garantez reacţii foarte bune, pentru că le-am oferit deja ca şi cadou.
Aşadar, la capitolul Filme – Dvd-uri:
Le Concert
Pe lângă că am aflat că a fost nominalizat la categoria cel mai bun film străin la Globul de Aur, pentru mine rămâne cel mai fain film pe care l-am văzut anul acesta. Am povestit despre el prin ianuarie şi şi-a păstrat locul în preferinţele mele. Muzică, muzică, muzică…vise, vise, vise…când am ajuns acasă, nu reuşeam să mă hotărăsc dacă să ascult Tchaikovsky sau melodia Hop, hop, hop din Şatra, genuri îmbinate cu genialitate de Radu Mihăileanu în film, o comedie spumoasă, plină de sensibilitate.
Găsiţi dvd-ul la Librăria Cărtureşti şi îl puteţi comanda şi online.
Don Quijote în regia lui Dan Puric
La reprezentaţia din 25 noiembrie 2010 a spectacolului Don Quijote, în regia lui Dan Puric, a fost lansat dvd-ul Don Quijote, care conţine, pe lângă piesă, un documentar al Turneului European din 2006 şi Making Of. Despre spectacol vă pot spune că este ceva unic, combinaţie de dans cu actorie, un Don Quijote internaţional care “vorbeşte” fără cuvinte în cel mai grăitor mod posibil.
“De la step la arte martiale, la dansuri populare romanesti, Don Quijote va traversa cu lejeritate barierele de cultura si mentalitate, intrand in sufletele oamenilor de pretutindeni. Sunt convins ca, daca-l voi juca in Japonia, va fi intitulat Aventurile unui samurai nefericit. Astfel vom reda lumii taina omului si indemnul de a fi mai mult decat ceea ce este. Un spectacol nou despre Don Quijote, caruia i-am dat drumul din carte ca sa-si duca dreptatea mai departe. Este un Don Quijote pe care il veti regasi aici si acum in sufletul dumneavoastra” Dan Puric
Spre norocul meu, am prins bilete la reprezentaţia amintită, la finalul căreia au fost prezentate şi imagini de la Turneul din 2006 şi din Making Of. Foarte emoţionant să vezi săli din capitalele europene aplaudând şi ovaţionându-i pe Dan Puric şi trupa Passe-Partout…dacă eu am simţit că mi se taie respiraţia când a apărut pe ecran Madrid şi am văzut momente din acea reprezentaţie, mă întreb cât de emoţionant trebuie să fi fost pentru actori să-l joace pe Don Quijote în ţara lui Don Quijote.
Recomand din tot sufletul, dacă se va mai juca din ianuarie, să faceţi tot posibilul să ajungeţi la spectacol, iar pentru cei care nu au cum să ajungă sau care se lasă mai greu convinşi, găsiţi dvd-ul la Casa de bilete Sala Rapsodia (adresă şi nr. de telefon aici)
Celebra poveste a lui Charles Dickens, sub formă de animaţie Disney, una foarte realistă şi foarte reuşită. Personajele, foarte expresive, sunt întruchipate de Jim Carrey (Scrooge), Colin Firth şi Gary Oldman. Este mai degrabă un film pentru adulţi, dar, deşi nu v-aş recomanda să-l faceţi cadou copiilor, pentru că este cam sumbru pe alocuri, dacă ne gândim la ce desene animate au ocazia să vadă în ultima vreme, merge şi o vizionare în familie a acestui film cu un mesaj constructiv şi motivant.
The unbearable lightness of being
Un film caracterizat de Chicago Sun-Times ca cel mai erotic film dupa “Ultimul tango la Paris”. Evident, nu este un cadou pentru o mătuşă sau o bunică
Daniel Day Lewis, Juliette Bonoche şi Lena Olin sunt prinşi în clasicul triunghi amoros. Filmul este adaptare a romanului Insuportabila uşurătate a fiinţei de Milan Kundera şi, mai ales dacă aveţi prieteni pasionaţi de acest scriitor, mergeţi la sigur cu un astfel de cadou.
It’s a wonderful life
Ce-ar fi Crăciunul fără acest film?! Şi totuşi, veţi fi surprinşi câţi oameni nu l-au văzut, aşa că surprindeţi-i cu un clasic care nu trebuie să lipsească din nici o colecţie. Un film care ne învaţă să nu subapreciem nici o zi şi nici un gest din viaţa noastră, pentru că importanţa fiecăruia, la fel ca şi fericirea fiecăruia, stă în gesturile mărunte, în momentele fiecărei zile, în zâmbetele celorlalţi şi în cele pe care le dăruim la rândul nostru…
A fost desemnat ca cel mai bun film de Crăciun din toate timpurile, cu 5 nominalizări la Oscar (film, regie, actor în rol principal, montaj şi sunet). Am povestit mai multe despre el în Maratonul filmelor clasice.
Le fabuleux destin d’Amelie Poulain
Aş zice că acest film şi Audrey Tautou nu mai au nevoie de nici o prezentare, dar poate că încă nu l-a văzut toată lumea aşa că mă voi încumeta să-l recomand, chiar şi la vreo 9 ani de la lansare. Indiferent de starea pe care o are cineva, după Amelie, un film despre importanţa plăcerilor mărunte şi despre frumuseţea oricărui moment, va vedea viaţa cu alţi ochi
Muzica este compusă de Yann Tiersen şi este minunată.
Era (şi mai este) filmul meu preferat cu mult înainte de a avea blog şi de a povesti pe aici ce-am mai văzut şi m-a impresionat. Încercam să-mi amintesc de câte ori l-am văzut din 2001 până acum, dar nu reuşesc…cu siguranţă de vreo 10 ori şi, pentru că e foarte special pentru mine, îmi vine greu să scriu despre el.
M-a cucerit de la primele secvenţe în care povestitorul ne spune despre aproape fiecare personaj din film ce-i place şi ce nu, mi s-a părut excepţională ideea. Nu m-aş fi gândit niciodată că sunt atât de relevante pentru oameni micile preferinţe şi ceea ce-i deranjează. După ce vedeţi filmul, faceţi un exerciţiu şi încercaţi să vă caracterizaţi prietenii în această formă, o să descoperiţi lucruri interesante şi o să vă daţi seama cât de mult sau cât de puţin îi cunoaşteţi.
O recenzie foarte bună găsiţi aici.
Jeux d’enfants (Love me if you dare)
Pentru amatorii de filme franţuzeşti şi pentru fanii lui Marion Cotillard, ar fi cu siguranţă un cadou foarte apreciat. Este imposibil sa nu te regasesti in acest film, sa nu regăseşti jocurile pe care cu totii le jucam intreaga viata pe de-o parte datorita lipsei de curaj, pe de alta parte pentru simpla placere a jocului Paradoxal, avem curaj si il folosim pentru a pierde ceea ce iubim, mult mai mult decat pentru a dobandi. Nu stii unde se termina jocul si unde incepe viata, pentru ca viata insasi este un joc continuu, iar finalul jocului este, dupa parerea mea, lasat la alegerea privitorului. Asta scriam acum un an când l-am revăzut.
Soluţia pentru a oferi cadou acest film este amazon.fr, pentru că, din câte ştiu eu, dvd-ul nu a apărut încă la noi.
La capitolul Cărţi
Pentru că tot ce am citit în ultima vreme, fie că mi-a plăcut, fie că m-a dezamăgit, şi-a găsit deja locul aici, o parte din rândurile despre cărţile pe care vă propun să le oferiţi cadouri sunt preluate de prin postările de pe acest blog şi, dacă doriţi să aflaţi mai multe despre fiecare, le găsiţi pe coloana din dreapta.
Cele pe care le recomand mai jos nu fac parte din vreun un top al lecturilor mele pe anul acesta, unele fiind citite mai demult, ci sunt cărţi care, prin temă, stil, bineînţeles şi în funcţie de cititorul căruia le oferiţi, pot fi un cadou frumos.
Oana Pellea – Jurnal
Deşi ar trebui ca sensibilitatea să ne caracterizeze tot anul, în preajma Crăciunului parcă se dezleagă mai mult băierile inimii şi suntem mai receptivi, aşa că vă recomand această carte plină de sensibilitate.
Recunosc că mai lăcrimez pe la câte un film, dar nu mi s-a mai întâmplat de mult să simt atâta emoţie citind o carte…am râs, am plâns, am fost impresionată, m-am regăsit, am cunoscut un om de o frumuseţe rară, pe cât de sclipitor, pe atât de sensibil, din alte vremi, un om a cărui existenţă în aceste timpuri mă face să spun: dacă există astfel de oameni, viaţa merită trăită indiferent ce, nu suntem iremediabil condamnaţi.
Citind Jurnalul, am descoperit un om autentic, un om adevărat, o esenţă cum rar mi-a fost dat să întâlnesc sau să ştiu că există.
Alain de Botton – Eseuri de îndrăgostit
Această carte mi-a prilejuit descoperirea lui Alain de Botton, mai de mult, când încă nu împărtăşeam impresii pe blog. O poveste de dragoste condimentată cu analize şi concluzii ingenioase, pe alocuri ironice, idei în care vom recunoaşte propriile idei sau pe care le vom condamna pentru că nu vrem să credem că există nişte tipare în care, vrem, nu vrem, ne încadrăm uneori. La limita dintre romantism şi cinism, abordarea este foarte faină, iar lectura ei face bine indiferent de starea sentimentală în care se află cititorul.
Recent, am văzut “My last five girlfriends”, adaptare a romanului şi, deşi recomand citirea cărţii, şi filmul, care prezintă mai multe relaţii cu plusurile şi minusurile lor, problemele actuale ale cuplurilor şi ale oamenilor singuri care-şi doresc o relaţie, poate fi un cadou frumos, în orice caz, altceva decât comediile romantice cu care suntem obişnuiţi.
Alain de Botton – Despre farmecul lucrurilor plictisitoare
Face parte din acele cărţi pe care, dacă aş putea, le-aş transcrie aici, pentru că să aleg paragrafele care m-au impresionat e dificil, fiind foarte multe. Cartea cuprinde nouă eseuri: Despre plăcerile tristeţii (sună excepţional şi cât se poate de provocator, ştiu), Despre mersul la aeroport, Despre autenticitate, Despre muncă şi fericire, Despre mersul la grădina zoologică, Despre bărbaţii singuri, Despre farmecul lucrurilor plictisitoare, Despre scris (şi păstrăvi), Despre comedie, în care Alain de Botton descrie şi incită la conştientizarea unor momente existente în mod curent în viaţa noastră, dar care de obicei nu ne atrag atenţia.
Muriel Barbery – Eleganţa ariciului
Cartea scrisă de Muriel Barbery poartă amprenta studiilor în filosofie ale autoarei, fiind în acelaşi timp o lectură plăcută, şi face parte, uneori, din tratamentul oferit de unele cabinete de psihologie parisiene pacienţilor care suferă de depresie. Romanul reprezintă împletirea jurnalelor celor două personaje, fiecare descriind şi ironizând viaţa din imobil, expunând filosofii similare şi aducând, evident, în poveste şi alte personaje. Destul de previzibil, destinele lor se vor intersecta şi se vor influenţa decisiv. Prin aducerea în plin plan a unor aparenţe ce ascund perle de inteligenţă, cultură şi profunzimi, sancţionează superficialitatea şi goana după alt gen de aparenţe a lumii în care trăim.
Este un cadou frumos care oferă cititorului ocazia să evadeze şi să zâmbească…o lectură plăcută, doldora de vorbe faine, de idei la ne-am gândit deja, dar parcă nu reuşeam să punem punctul pe i.
Filip Florian – Zilele regelui
După mai mulţi ani în care nu prea am mai citit literatură română şi cu atât mai puţin literatură română contemporană, această carte a fost revelaţia care mi-a înlăturat complet scepticismul cu privire la literatura de azi. Spun cu mâna pe inimă că a fost una din cele mai plăcute lecturi din ultimul an. Încă de la primele pagini, mi-am spus că dl Filip Florian are un incontestabil talent de povestitor.
Găsim în acest roman cam tot ce ne-am putea dori: o poveste care ne duce, ne plimbă prin istorie şi ne-o relevă din diverse perspective, fantezie şi imaginaţie, realism şi analize discrete, fine şi punctuale, personaje conturate incredibil de autentic. Câteva poveşti, care se desfăşoară în paralel şi se întrepătrund, ne fac să ne întrebăm dacă personajul principal este Joseph Strauss, dentistul german care-l urmează pe Carol I în România, sau Carol I de Hohenzollern, povestea urmărindu-i destinul personal şi pe cel de principe al României de la momentul preluării domniei Principatelor şi până după Războiul de Independenţă, sau România şi Bucuresciul din zilele regelui, privite prin ochii obiectivi ai unui străin.
Poveşti de dragoste la prima vedere
Colecţia de poveşti de dragoste reuneşte cinci poveşti emoţionante, delicate, care te vrăjesc şi pe care le simţi ca şi cum le-ai trăi sau le-ai rememora. Face parte din acel gen de cărţi pe care le-ai tot reciti, fie integral, fie câte o poveste, fie fragmente…am citit-o împrumutată, după care am cumpărat-o ca să mă pot delecta oricând cu mireasma lor, aşa că va fi cu siguranţă un cadou foarte frumos şi apreciat.
Nikolai Nosov – Aventurile lui Habarnam
Foarte puţini sunt cei care nu s-au delectat în copilărie cu aventurile acestui personaj extrem de simpatic. Personal, am citit-o de prea multe ori ca să mai pot şti numărul şi m-am bucurat foarte mult când am văzut că s-a reeditat. Bineînţeles, este un cadou foarte potrivit pentru un copil, dar sunt sigură că şi adulţii vor avea plăcerea de o reciti, iar, dacă nu au citit-o în copilărie, atunci este musai să o facă.
“În Oraşul Florilor, locuitorii săi prichindei au nume care spun totul despre talentele, ocupaţiile şi firile lor: Ştietot, Pilulă, Şurubel şi Piuliţă, Zahar Zaharescu, Limonadă, Glonţişor, Acuarelă, Guzlă, Grăbilă, Dondănel, Tăcutul, Gogoaşă, Zăpăcilă, Posibil şi Probabil. Este clar că Habarnam nu ştie nimic! Degeaba încearcă să se facă muzicant, pictor, poet, şofer de curse… Dar transformarea lui începe să se petreacă odată cu plecarea într-o expediţie nemaipomenită în lumea prichindeilor, la capătul căreia Habarnam ştie chiar să şi citească!” (de aici)
Richard Bach – Pescăruşul Jonathan Livingstone
Am citit despre această carte că este, după Micul Prinţ, cea mai citită parabolă modernă. Autorul o dedică „adevăratului Pescăruş Jonathan care trăieşte în noi toţi”.
Una din preferatele mele, recitită de multe ori, pe care o recomand şi o ofer cadou cu cea mai mare plăcere. O carte despre depăşirea limitelor, despre căutarea căii proprii în ciuda părerilor celorlalţi, o carte despre libertatea de a fi tu însuţi şi de a-ţi urma visul şi zborul, care “înseamnă mult mai mult decât să dai din aripi de colo-colo. Asta poate să facă şi un ţânţar!”
Eu mi-am facut cadou filmul cu Amelie. Mi s-a parut ca e demn de o vizionare in prag de un nou an. Multumesc pentru recomandari.
Dintre toate acestea, eu deja am bifat: Le concert, Jeux d'enfants, Amelie(sunt fan Audrey Tautou), si jurnalul Oanei Pellea. Interesanta idee cu acest post!
@QED: Super! E bun de o vizionare oricând, dar mai ales acum
Cu multă plăcere, aştept impresii 
@Ana Marin: Le-ai bifat pe cele mai faine
Aha, încă un fan Audrey Tautou 

Anul trecut scriam ce cărţi şi filme am primit eu, anul ăsta am zis să recomand şi altora
Interesantă ideea ta cu această postare…
) Şi pentru că începe febra cumpărăturilor, ce ne facem în ce priveşte cadoul perfect ?
Cu siguranţă aş alege pentru cadouri " Jurnalul" veridic şi plin de "suflet" al Oanei Pellea, " Pescăruşul Jonathan Livingstone " R. Bach care este printre cărţile mele preferate şi aş fi foarte atentă
în mâinile cui va ajunge cartea pentru că nu toţi doresc să-şi depăşească limitele sau să se reinventeze, pentru cei mici aş merge la sigur cu "Aventurile lui Habarnam" pentru că şi mie prichindeii din Oraşul Florilor mi-au înflăcărat imaginaţia. Pentru cei veşnic îndrăgostiţi mi se pare un cadou potrivit "Poveşti de dragoste la prima vedere". La filme aş alege mai degrabă cadouri de suflet – şi tu ai optat pentru nişte filme deosebite deci… – destinul lui Amelie first place, than Jeux d*enfants şi poate The unbearable lightness of being…
Dragă Rontz, pentru că se apropie Crăciunul şi Anul Nou aş dori,cu voia ta, să-ţi fac câteva urări. Îţi mulţumesc că reuşeşti mereu să ne bucuri sufletul cu postări originale şi să ne împărtăşeşti din " călătoriile " tale în lumea cărţilor şi filmelor. Recenziile tale sunt pline de savoare şi atât de captivante. Te rugăm să fii la fel de spontană, captivantă şi plină de savoare!
Toate cele bune şi sărbători cu sănătate! Crăciun fericit!
@Lolita: alegerile tale m-au uns la suflet
Îţi doresc şi eu un Crăciun Fericit deocamdată, că până la Anul Nou sper să ne mai blogărim, ca să zic aşa 
Mulţam mult pentru urări şi aprecieri, sper ca în 2011 să reuşesc să fiu ceva mai activă decât în 2010