Patru prieteni și o decizie imposibil de luat. Filmul 7 Años (2016)
Pelicula 7 Años se înscrie în rândul filmelor psihologice care, la fel ca El Metodo, Exam și Perfetti Sconosciutti, plasează intriga în cadrul unor împrejurări mai puțin obișnuite, după care urmărește și dezvoltă reacțiile personajelor în respectivul context.
Patru prieteni sunt asociați într-o companie de software, fiecare având rolul său în succesul firmei. Marcel este CEO-ul firmei, cel care a furnizat investiția, relațiile, dar și cel care se ocupă de strategia de afaceri, Luis este geniul inventator al companiei, IT-istul care creează softurile, fără care compania nu ar fi avut ce să vândă, Carlos este reprezentantul de vânzări, cel care are grijă de fericirea clienților, iar Vero este creierul financiar al companiei.
Firma așteaptă un control de la fisc, control care va scoate la iveală operațiuni de evaziune fiscală, gândite inițial de Vero și utilizate apoi de toți asociații pentru a obține un profit cât mai mare. Banii câștigați în mod fraudulos sunt depozitați în conturi pe numele fiecăruia în Elveția, dar orice accesare a acestor conturi, în condițiile iminentului control, i-ar da de gol.
Soluția găsită de Carlos, Marcel, Luis și Vero este ca unul dintre ei să se sacrifice și să primească pedeapsa cu închisoare pe 7 ani pentru a-i salva pe ceilalți trei și banii din conturi. Daaar cine este dispus să meargă la închisoare?!
O altă prezență în film este José Veiga, mediatorul care îi va ajuta să decidă care dintre ei ar trebui să se ofere anchetatorilor și să primească pedeapsa.
Timpul este foarte scurt, fiecare a renunțat la propriul program pentru puținele ore care rămân până la vizita reprezentantului fiscului, iar dezbaterile sunt intense. Personajele iau în discuție mai multe criterii care ar trebui să servească deciziei, de la importanța pentru firmă la cât de necesar este fiecare dintre ei familiei și până la care ar fi mai apt să supraviețuiască în închisoare. Fiecare dintre ei este propus cel puțin o dată și, cu câteva excepții, discuțiile se poartă cu calm.
Încă de la primele scene, cei patru asociați și prieteni exprimă tipuri de caractere foarte realiste și plauzibile, filmul neavând mari surprize în ce privește comportamentele lor, dar, pe măsură ce se scurge nisipul din clepsidră, tensiunea crește, ies la iveală tot felul de secrete și se recurge la “metode de convingere” precum șantajul emoțional sau șantajul amenințător.
Pătrunzi în lumea fiecărui personaj, încerci să-l înțelegi pe fiecare și te întrebi ce-ai face. Personalitățile lor acoperă destul de bine tipologiile umane, este imposibil să nu te identifici cu unul dintre ele și, în același timp, să nu plasezi în rolurile lor persoane reale pe care le cunoști.
Un film bine regizat și bine jucat care te pune pe gînduri, oferind discuții pe teme precum lăcomie, invidie, prietenie, până unde ai merge pentru un vis sau pentru bani, ce criterii sunt mai corecte sau ce-ai suporta mai ușor, să fii sacrificat sau să-l sacrifici pe celălalt.