Los Amantes del Círculo Polar

Los Amantes del Circulo PolarLos Amantes del Círculo Polar (1998)
Regie: Julio Medem
Scenariu: Julio Medem
Distribuţie: Najva Nimri, Fele Martínez

Dragoste, destin, Julio Medem, ce poţi vrea mai mult?! Smile

S-a dovedit a fi mai mult de atât, o poezie cinematografică în stilul lui Medem, o poveste tulburătoare, realism magic şi viaţa ca un cerc sau mai multe. Destinul ca o sumă a coincidenţelor, dar nu simple coincidenţe, ci ducând toate în aceeaşi direcţie, asta a fost ideea care m-a atras şi pe care Medem o redă genial.

Otto şi Anna se cunosc în copilărie, un destin dirijat de traiectoria unei mingi şi, apoi, întâmplări nefericite care-i apropie şi întâmplări nefericite care-i despart. Povestea lor este imaginea în oglindă a altor poveşti trecute ce par a fi avut loc doar pentru a crea contextul întâlnirii lor, o conspiraţie a timpului şi a spaţiului având ca scop să-i aducă împreună, pentru a repeta a nu ştiu câta oară în univers dragostea.

Los-Amantes-del-Circulo-Polar2

Mi-e foarte greu să povestesc despre film, pentru că nu e de povestit…imagini pline de simboluri, priviri adânci şi expresive şi un scenariu care m-a făcut să-mi pară rău că nu este ecranizarea unei cărţi, aş fi vrut să citesc şi să recitesc.

Este bine că vieţile se defăşoară în mai multe cercuri
Dar viaţa mea se desfăşoară într-unul singur
Nici măcar unul întreg
Cea mai importantă parte lipseşte
Mi-am scris numele ei atât de des în minte
Aici, în clipa asta, nu pot să închid nimic
Sunt singur.

 

Teoretic, nu există cerc, dacă nu este închis, aşa cum nu putem vorbi de un ciclu, dacă nu s-a produs integral. Soarele răsare şi apune pentru a crea un ciclu. Şi totuşi, “pe unde trece cercul Arctic, soarele nu apune vara, este soarele de la miezul nopţii”. La fel şi în viaţă, nu toate cercurile se închid.

Los-Amantes-del-Circulo-Polar4

Ce înseamnă, de fapt, coincidenţa?! Eveniment care se produce întâmplător împreună cu altul, potriveală (întâmplătoare) a două lucruri, evenimente. Viaţa este, de fapt, un şir de astfel de evenimente. Şi totuşi, ce face ca aceste coincidenţe să devină un destin, să se învârtă în acelaşi cerc?! De ce coincidenţele se leagă între ele şi nu rămân aleatorii?! Să fim noi “elementul de legătură”?!

Los-Amantes-del-Circulo-Polar3

Pentru că “Totul se termină cu timpul. Chiar şi dragostea. Benzina din rezervor de exemplu: dacă uiţi că se va termina, te va lăsa în mijlocul câmpului”, la finalul filmului, am rămas cu întrebarea: e mai bine că viaţa are mai multe cercuri sau să-i invidiem pe cei pentru care există un singur cerc, mai ales dacă acesta s-a închis?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.