La plimbare prin blogosferă (39)

blogosphere20A trecut cam mult timp de la ultima plimbare prin blogosferă. Nu înseamnă că nu v-am citit, că n-am fost la curent cu ce s-a mai scris interesant, doar nu am apucat să le semnalez, aşa că s-au strâns muuuulte articole…filme, cărţi, interviuri, de toate pentru toţi Smile

Aşadar să purced, cu avertizarea că va fi o postare lungă Grin

Cami ne povesteşte despre Cele patruzeci de legi ale iubirii de Eli Shafak şi, citind articolul, nu doar că am trecut cartea pe lista de citit foarte curând, dar mi-a fost şi tare dificil să decid care din legile iubirii mi-a plăcut cel mai mult…să zicem că legea numărul 4 Smile

“4. Mintea și iubirea sunt făcute din altfel de plămadă. Mintea leagă oamenii cu noduri și nu se primejduiește întru nimic, pe când iubirea dezleagă orice încurcături și se primejduiește întru totul. Mintea e mereu prevăzătoare și te povățuiește: “Ferește-te de prea multă înflăcărare!”, pe când iubirea spune: “Oh, fii fără grijă! Aruncă-te cu capul înainte!” Mintea nu se sfărâmă ușor, pe când iubirea se poate lesne preface într-un morman de dărâmături. Însă comorile sunt ascunse printre ruine. O inimă frântă ascunde comori.”

Ernesto Sabato este un autor pe care l-am cam aruncat în uitare, am citit prin facultate Despre eroi şi morminte, mi-amintesc doar că mi-a plăcut, dar n-am continuat să mai descopăr şi alte cărţi ale lui. Costi a scris despre Tunelul şi mi-a amintit de Sabato.

Tot la Costi am citit despre Cronicile genocidului de Radu Aldulescu, dar şi impresii de la conferinţa la care Dan Lungu a vorbit “despre baba lui comunistă şi alţi demoni”Sunt o babă comunistă a fost una din lecturile mele preferate în 2012 Smile

Vieţi paralele de Florina Iliş îşi aşteaptă rândul la citit, nu pe raft ca altele, ci în reader şi chiar trebuie să-i fac loc între lecturi, mai ales că Dan de la Filme-Cărţi scrie: “cartea aceasta cred ca poate fi citita mai ales ca o carte despre societatea romaneasca, despre legendele sale urbane, obsesiile si temerile ei, si despre modul in care stie sa isi iubeasca si sa isi devore proprii idoli.”

Dan-Liviu Boeriu a scris o recenzie despre două dintre romanele scriitoarei Zeruya Shalev, dintre care Soţ şi soţie mi-a sunat destul de interesantă încât s-o cumpăr mai demult. Nu ştiu de ce am tot ocolit-o, dar citind că “E un dramatism mut şi incisiv, pe care autoarea îl redă într-un mod care-ţi provoacă fiori pe şina spinării.” mă gândesc să-i dau o şansă.

Despre aceeaşi carte am citit pe Evaziuni spontane Soţ şi soţie o biblie a căsătoriei contemporane ca instituţie.

Am aflat de Elogiul lentorii de Carl Honoré de pe Bookaholic şi este, indiscutabil, un must read! “Într-o societate care merge pe fast-forward, Carl Honoré – jurnalist şi profesor universitar – propune o soluţie poate surprinzătoare: să ne oprim o clipă din goana noastră – nu se ştie către ce – şi să vedem câte dezavantaje are stilul nostru de viaţă. Şi poate să încercăm să ne vindecăm de „boala timpului”.”

Citind recent Iv cel Naiv – Uibesc, n-am fost în stare să leg nici măcar o frază despre această carte care m-a încântat foarte mult, aşa că m-am bucurat să citesc pe Bookaholic o recenzie minunată a volumului Uibesc.

Am devorat Cele mai frumoase amintiri de Françoise Sagan şi mi-am propus să mai citesc. Următoarea va fi Patul răvăşit despre care am citit pe Bookblog că “atmosfera de-aici seamănă un pic cu aceea din Spuma Zilelor a lui Boris Vian: iubirea, tinereţea şi atracţia plutesc în aer ca un parfum îmbătător.”

Tot pe Bookblog mi-a atras atenţia recenzia cărţii Vieţi mărunte de Sandor Zsigmond Papp care “scrie istoria unui grup de vecini care locuiesc pe Strada Străduinţei, la numărul 79, cronică întinsă pe câteva decenii: perioada comunistă şi o mică parte din anii ‘90.”

Trecând la filme, despre două pe care vreau neapărat să le văd am citit pe Filme-Cărţi: Hitchcock şi Side Effects.

Despre Side Effects a scris şi Angela şi deja nu mai am răbdare: “Daca ti-era dor de filmele care-ti rastoarna teoriile sau daca te-ai atasat prea mult de Rooney Mara (aici mai gentila decat in necrutatorul “The Girl with the Dragon Tattoo“), si iti place cum arata si se poarta pe ecran, atunci “Side Effects” este exact ce ai nevoie.”

“Every cloud has a silver lining.” Aşa începe Mihnea Măruţă cronica filmului Silver Linings Playbook, care m-a ajutat să înţeleg mai bine titlul filmului despre care am povestit mai multe aici.

Barbara este o dramă tulburătoare dar şi o frumoasă poveste de dragoste din Germania de dinaintea căderii Zidului. Filmul a câştigat în 2012 “Ursul de Argint” la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru “Cel mai bun regizor”: Christian Petzold.” Clar de văzut după ce-am citit despre el pe Liternet.

Am văzut Camille redouble anul trecut şi ceva nu m-a convins…cred că “apariția unei Camille, maturizată, într-o ținută à la Cindy Lauper”, cum scrie Bogdan de la Blogul cu filme, dar tot de la Bogdan am aflat despre Quand je serai petit şi vreau să-l văd.

Adina povesteşte pe La buticul cu filme şi cărţi… despre Lincoln, apreciind personajul lui Tommy Lee Jones, preferatul meu din film: “personajul lui Tommy este cel mai fresh, cel mai suprinzător și beneficiază de un set de replici simpatice și inteligente”.

Angela realizează un foarte inspirat top de filme excentrice de iubit. Romantic şi atipic. Articolul rămâne în bookmarks, pentru că mai am multe filme de văzut din cele indicate de Angela Grin

În perioada 15-21 aprilie 2013, Bucureştiul va găzdui Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (B-EST IFF). Detalii pe Liternet.

Şi tot pe Liternet, am citit despre o piesă la care sper să ajung curând: Însemnările unui nebun după Gogol, cu Marius Manole.

Acestea fiind semnalate, vă urez duminică plăcută în continuare! Smile

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.