La plimbare prin blogosferă (37)

i_love_the_blogosphereAşa…au trecut şi Sărbătorile, a început şi 2013, am supravieţuit şi sfârşitului lumii…să intrăm deci în “normal” Smile

Îmi place că, la sfârşit de an, am ocazia să citesc bilanţuri, topuri de cărţi şi topuri de filme şi să mă inspir, ce să mai citesc, ce să mai văd Grin

În Ajunul Crăciunului, Adina ne-a oferit câteva sugestii de filme pe care să le vedem de Crăciun şi, chiar dacă suntem în ianuarie, găsesc că în lista ei sunt filme recomandabile oricând.

De la Angela am aflat ce filme să aşteptăm în 2013 şi da, abia aştept Les Miserables cu o distribuţie de zile mari!

Pe Filme-Cărţi am citit topuri şi am luat notiţe:

cele mai bune filme văzute în 2012 – m-am bucurat să văd printre ele După dealuri, La source des femmes şi PINA

cele mai bune cărţi citite în 2012 – subscriu la Viaţa lui Kostas Venetis şi Sindromul de panică în Oraşul Luminilor, citite tot în 2012, dar şi Zilele Regelui, citită mai demult, rămâne în topul preferinţelor mele Smile

cărţile care ne-au surprins în anul 2012 – o idee de top inedită, cu alegeri interesante

Săptămâna care vine vă voi oferi şi eu topurile mele în materie de cărţi şi filme Smile

În ultimele luni, au fost câteva cărţi şi câteva filme care “au făcut înconjurul blogosferei”, ca să zic aşa, şi am tot citit despre ele recenzii şi cronici faine:

Despre Jacob se hotărăşte să moară de Cătălin Dorian Florescu am citit la Constantin Piştea şi la Dragoş Butuzea. Am citit-o şi eu în decembrie, dar n-am apucat să scriu despre ea şi să văd cum am să fac asta fără să fiu influenţată de recenziile pe care nu m-am putut abţine să nu le citesc.

Despre Toate bufniţele, citeam, cu ocazia ultimei plimbări prin blogosferă, la Ionuca, şi, între timp, Dragoş scrie că “purtat de cuvintele lui filip florian, când închizi toate bufnițele, îți pare rău că s-au terminat. că te-au purtat așa de puțin timp pe limba lor unică. că te-au dus așa de puțin timp pe file de poveste.”

Life of Pi este, în mod cert, unul dintre filmele cele mai discutate prin blogosferă în luna decembrie şi am citit cronici numai bune să te convingă pe Filme-Cărţi, La buticul cu filme şi cărţi şi la Anzhela Movies.

Anna Karenina, povestea arhicunoscută şi ecranizată cam la fiecare 10 ani, a suscitat de-asemenea interesul cinefililor. Am citit şi bune, şi rele, dar pentru că mie chiar mi-a plăcut abordarea lui Joe Wright, vă invit să citiţi cronica Adinei, care suprinde şi analizează foarte bine această versiune a poveştii, şi cronica Angelei, care revelează corect atât plusurile, cât şi minusurile filmului.

Dar s-au mai citit şi alte cărţi, s-au mai văzut şi alte filme prin blogosferă Smile

Pentru că, după Ploile amare, Alexandru Vlad a devenit unul dintre scriitori mei preferaţi, m-am bucurat să găsesc la Constantin Piştea o recenzie a unei alte cărţi a autorului, Măsline aproape gratis. Am cumpărat recent Curcubeul dublu şi abia aştept s-o citesc Grin

Tot recent, adică după ce-am citit recenzia de pe Filme-Cărţi a romanului În cafeneaua tinereţii pierdute de Patrick Modiano, am achiziţionat şi această carte şi îşi aşteaptă rândul la lectură.

Micawber scrie despre Superhero de Ciprian Măceşaru: “Fără a fi, de bună seamă, o scriere de adâncimi abisale şi proporţii pe măsură, Superhero-ul lui Ciprian Măceşaru este o lectură vie, antrenantă, o carte în care autorul ţine bine volanul şi nu lasă hărăbaia să intre în şanţ.”

Pe BookMag am citit despre Scrisorar de Mihail Şişkin: “În multe privinţe, personajul lui Şişkin se întâlneşte cu Femeia care aştepta a lui Andrei Makine, doar că Saşa e mult mai prezentă în destinul său, dispusă să continue şi fără Volodia pe care, chiar şi aşa, îl aşteaptă într-un alt timp al reîntâlnirii lor.” N-aveam nevoie de mai mult ca să-mi doresc s-o citesc cât de curând!

Tot pe BookMag, o recenzie a cărţii lui Eric-Emmanuel Schmitt, Concert în memoria unui înger, despre care am povestit şi eu aici.

După Zorba Grecul şi Raport către El Greco, ar urma, bineînţeles, Ultima ispită a lui Hristos. Îi mulţumesc lui Iulian Fira că mi-a amintit s-o trec pe lista de citit Smile

Will Self m-a intrigat cu Măreţele maimuţe şi m-a nemulţumit puţin în Cum văd eu distracţia, dar am citit cu mare plăcere interviul realizat de Bookaholic şi bineînţeles că voi mai citi din autorul englez.

Un interviu care m-a uns pe suflet a fost interviul oferit de Octavian Soviany site-ului Filme-Cărţi.

Am aflat cu mare încântare că După dealuri se află pe lista scurtă pentru nominalizare la Oscar! Detalii şi lista cu cele nouă filme găsiţi pe Liternet.

Piratul cinefil a scris despre De rouille et d’os şi a pus punctul pe i: “Un film de pe batranul continent va fi intotdeauna cu un alt simt al realitatii, va dori sa abordeze in alt fel o poveste de viata fara prea multe indulciri pe parcursul relatarii.” Despre acelaşi film, am scris şi eu aici.

Ruby Sparks este un film peste care am dat din întâmplare. Mi-a plăcut şi mi s-a părut un pic altceva faţă de comediile romantice obişnuite, aşa că tare m-am bucurat când am văzut că Jovi i-a dat nota 8,5 şi a scris foarte fain despre el.

Da, ştiu, lungă această plimbare prin bogosferă, dar asta pentru că urmăresc numai bloguri bune! Grin

Sper să vă inspire şi vă doresc un week-end plăcut! Smile

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.