Nono

V-aţi întrebat vreodată cum vede un ursuleţ de pluş (ursuleţul vostru de pluş, dacă aveţi unul) lumea noastră, a oamenilor? Eu recunosc că nu prea mi-am pus această problemă, dar, citind despre romanul Nono scris de Renata Carageani, am devenit curioasă: “Lumea lui Nono este, bineînţeles, lumea noastră văzută de un personaj fantastic, plin de candoare”.

Acum, după ce-am fost martoră la aventurile lui Nono, mă gândesc şi sper că ursuleţii de pluş, la care am renunţat pentru a face bucurie unor copii, au nimerit pe mâini bune şi au prieteni afectuoşi Smile

Nono s-a născut într-o mansardă, a fost desenat şi apoi făcut din câlţi şi pluş. La magazin, i s-a lipit un cod de bare şi a stat cuminte pe raft şi a aşteptat…nu ştia nici el ce aşteaptă, nu ştia nimic despre lume. L-a cumpărat cineva şi existenţa lui a luat un curs normal şi liniştit, până când…a fost uitat.

Când n-a mai putut suporta, s-a aruncat la gunoi şi a evadat şi de aici începe marea aventură a ursuleţului de pluş, dar n-o să vă dezvălui mai multe.

Cartea nu este pentru copii, aşa cum v-aţi aştepta, ci pentru copii ceva mai mari. Vorbeşte despre suferinţă, despre singurătate, despre prietenie şi altruism, iar Nono şi prietenii lui (căţei, pisici şi chiar şi o minge de tenis Wilson) capătă trăsături omeneşti. Unii sunt altruişti şi integri, alţii sunt răsfăţaţi şi fiţoşi, dar învaţă că nu prea poţi realiza mare lucru singur.

Scrisă aparent facil, romanul are totuşi fineţe şi subtilitate, fiind o lectură tare plăcută. Că nu pot să mă abţin de la a fi puţin cârcotaşă, trebuie să spun că mi-ar fi plăcut să fi fost ceva mai incisiv şi mai ironic la adresa oamenilor, dar, de fapt, tonul cărţii este şi s-a dorit a fi unul optimist, aşa încât critica mea este pur subiectivă.

Ca orice ursuleţ de pluş care se respectă, Nono are şi un blog, Memoria lui Nono, pe care îl găsesc tare simpatic.  Smile

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.