La plimbare prin blogosferă (30)

A trecut mai bine de-o lună e la ultima plimbare prin blogosferă…ultima plimbare consemnată, pentru că, deşi n-am apucat să vă povestesc ce-am mai găsit interesant pe bloguri, de plimbat m-am tot plimbat.

Mare efervescenţă pe toate planurile: Festivalul Internaţional de Film Transilvania – TIFF în perioada 1-10 iunie 2012, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu în perioada 25 mai-3 iunie 2012, Bookfest 2012 între 30 mai şi 03 iunie.

E greu de ales între atâtea evenimente, iar eu nu ştiu ce să vă semnalez mai întâi Smile

Să vedem totuşi ce s-a mai scris prin blogosferă şi pe unde trebuie să ajungem, dacă rămânem în Bucureşti în acest week-end prelungit.

Pe primul loc, cel puţin pentru mine, este sesiunea întrebări- răspunsuri care va avea loc mâine la ora 15:00 la Bookfest, la Standul Francez, urmată de o sesiune de autografe cu Michel Houellebecq. Mai multe detalii pe site-ul Bookfest.
Houellebecq despre scris: „Când îți detești jobul, femeia, copiii, prietenii, lectura e cam tot ce îți rămâne, e singura libertate de care te mai poți bucura. Scrisul e și libertate și sclavie. E opusul serenității, e fie exaltare, fie suferință. Și dacă n-ai prea multe dorințe, e ușor să fii disciplinat“.
Din păcate, am ratat întâlnirea cu publicul român de astăzi, dar am găsit pe BookMag o cronică foarte bună despre dezbaterea de la Bookfest.

Tot mâine şi tot la Bookfest, la standul Editurii Millenium, la ora 14:00, are loc lansarea colecţiei de povestiri Dincolo de noapte – 12 feţe ale goticului, în care apare şi povestirea Copiii Diavolului, scrisă de DreamingJewel.

Poate tot mâine, dacă nu, oricum până pe 4 iunie, îmi propun să ajung în Herăstrău la Festivalul Internaţional “Living Statues” organizat de Teatrul Masca.

Săptămâna aceasta a avut loc Noaptea Literaturii Europene şi vă recomand impresiile celor de la Bookaholic despre eveniment.

Pe Bookblog, am citit despre Nu speraţi că veţi scăpa de cărţi de actorul şi scenaristul Jean-Claude Carrière şi scriitorul Umberto Eco, o carte care se află de mult pe listă şi ar fi timpul să avanseze în primele rânduri Smile

“Tocmai eu cred că oamenii cei mai puternici îşi îngăduie să-şi arate slăbiciunile. Dacă sunt considerată puternică în modul acesta, atunci sunt de acord, pentru că sunt un om care îmi arăt vulnerabilităţile. Chiar mi se pare un semn de putere să poţi să ţi le mărturiseşti.”
Oana Pellea într-un interviu frumos şi sensibil pe Liternet.

Mi-a făcut mare plăcere să citesc ce-a scris Constantin Piştea despre Cain de Jose Saramago.

“O incursiune intr-un amestec ciudat de misticism istoric si pragmatism contemporan, care invaluie profunzimea relatiilor interumane. O fina analiza psihologica a acestor relatii interumane, relatii care construiesc si definesc lumea fiecarui individ in parte, pornind de la parinti si ajungand la partenerul perfect de cuplu… mereu in cautarea echilibrului.”
Sună tare incitant recenzia de pe Filme-Cărţi pentru Rosteşte-i numele de Francisco Goldman.

N-am citit nimic de Ludmila Uliţkaia, dar ce-a scris Micawber despre Al dumneavoastră sincer, Şurik, m-a convins că trebuie să încerc.

Dragoş a scris despre Zbor deasupra unui cuib de cuci, o carte pe care este musai s-o citesc cât de curând. Prietenii ştiu de ce Smile

M-a uns pe suflet recenzia de pe Bookaholic a cărţii Sentimentul unui sfârşit de Julian Barnes.

Femeile se vor cucerite, dar fără să aparţină vreodată cuiva. Cum să nu devii atent şi curios imediat, când citeşti aşa un titlu?! Şi cum să nu-ţi propui imediat să citeşti Tristan sau reflecţii despre iubire de Jiri Marek?!

Deşi Jovi i-a dat numai nota 6/10, ceea ce a povestit despre filmul Shame m-a intrigat şi intenţionez să-l văd curând.

Filmului The Dictator, care nu m-a atras şi pe care nu aveam de gând să-l văd, Jovi îi dă 8/10 şi mă cam convinge să încerc, mai ales când spune: Trebuie sa vedeti acest film, pentru ca sa descoperiti singuri tot ceea ce eu am uitat sau am am omis deliberat sa va semnalez (de exemplu si citarea Romaniei pe lista lui Alladeen :) ). Si bineinteles, ca sa radeti!

Midnight in Paris…eh, frumos film, superbă atmosfera creată de Woody Allen! Fix pe gustul meu rândurile Laurei despre povestea Din spatele ecranului: Midnight in Paris Smile

Javier Bardem, Johnny Depp şi Sean Penn…ce aş putea să vreau mai mult de la un film?! Ar fi suficient şi doar Javier Bardem Grin N-am auzit de Before the night falls (2000) până nu am citit cronica de pe Film-Cinema-Artă şi-i mulţumesc Mariei că a scris despre el, o să-l văd!

Pe lângă cronici de film foarte faine  – La buticul cu filme şi cărţi e o sursă constantă de inspiraţie când aleg ce să mai văd – Adina a scris despre Femeile lui Sigmund Freud.

Acestea fiind semnalate, vă doresc în primul rând muuuult timp pentru a ajunge la toate evenimentele care vă tentează şi un week-end frumos!

8 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.