La plimbare prin blogosferă (29)

Ştiu că am promis o revenire în forţă cu lepşe restante, cu filme, cărţi şi altele, dar, ca să intru în atmosferă, am avut nevoie întâi de o plimbare prin blogosferă Smile

Mi se pare mie sau e mare efervescenţă pe bloguri?! Cărţi, filme, evenimente…nu ştiam ce să citesc mai întâi Smile

Pentru că am fost destul de la limită cu timpul în ultima vreme, tot am impresia că nu reuşesc să fiu la curent cu ce mă interesează prin blogosferă…de fapt, nu prea am reuşit să fiu chiar la zi cu noutăţile şi cu ce-aţi mai scris, dar, cum am prins ceva timp, mi-am făcut plimbarea şi am recuperat.

Am găsit atât de multe articole faine, încât vă avertizez: va fi o postare lungă! Grin

Iarăşi mă “lovesc” de Simion liftnicul a lui Petru Cimpoeşu, de data aceasta la Micawber şi tot de bine. E clar, cartea aceasta “mă urmăreşte” şi trebuie s-o citesc curând Smile

Pe Clubul de lectură, boghi povesteşte despre Jurnalul Oanei Pellea, una dintre cărţile mele de suflet, şi spune despre ea: “aş băga cartea asta în farmacii şi aş trece-o pe cel puţin jumătate din reţetele care recomandă antidepresive. În ciuda tonurilor generale de gri, la sfârşit transcede un ton de alb. Nu un alb imaculat, un alb-lumina zilei.”

Despre cartea Domnul Proust de Céleste Albaret (menajera scriitorului) aflu acum pentru prima dată de la Dragoş (ca despre multe alte cărţi, de-altfel Smile ) şi devine imediat un must read pentru mine.

Vera de la Another cup of coffee a scris despre Nimfa nestatornică de Guillermo Cabrera Infante, ocazie cu care a amintit şi de Trei tigri trişti, iar eu îmi fac reproşuri că n-am reuşit să citesc niciuna din ele…

O listă foarte faină şi utilă am găsit pe Bookaholic: 10 filme despre scriitori şi cărţile pe care le-au scris, o foarte bună sursă de inspiraţie atât în ce priveşte lectura, cât şi cinematografia.

Pe BookMag am citit un interesant interviu cu scriitorul chilian Jorge Edwards , care a fost recent în Bucureşti pentru lansarea cărţii Originea lumii.

“Vreau sa va recomand din toata inima un roman care, in ultimele zile, m-a incantat, tulburat, tinut cu sufletul la gura, umplut de admiratie.” Aşa povesteşte Clarisa despre romanul Rădăcina de bucsau de O. Nimigean şi n-am avut nevoie de mai mult pentru a o trece pe lista de citit Smile

Am citit şi tare mi-a plăcut ce-a scris Cristian Sîrb despre Raportul lui Brodeck de Philippe Claudel, mai ales că este vorba despre unul din francezii contemporani preferaţi, despre care am povestit aici şi aici Smile

Pe Blogul cu filme găsim o cronică a filmului Toată lumea din familia noastră şi sună cam aşa: “este prima lansare în cinematografele de la noi a unui film românesc mai semnificativ.[…] Dacă este un film reușit, este discutabil. Dacă este memorabil, în mod cert este.”

Tot legat de filmul Toată lumea din familia noastră, am citit pe Liternet un interviu cu regizorul Radu Jude.

Jovi de la Filme-Cărţi dă notă maximă filmului Citizen Kane şi mă văd nevoită să spun, cu toată ruşinea, că nu-mi amintesc să-l fi văzut şi să promit că voi remedia curând asta Smile

Tot pe Filme-Cărţi am citit un interviu foarte fain cu Olivier Nakache şi Eric Toledano, regizorii şi scenariştii filmului Intouchables, despre care a scris mai multe Adina.

Adina povesteşte şi despre filmul Shame, care “În ciuda unui marketing vicios ce părea să anunțe un film scandalos și greu ingurgitabil atât din punct de vedere vizual, deontologic cât și ideologic, Shame se dovedește a fi de o cumințenie ferchezuită pe toate cele 3 coordonate și de o circularitate edificator-moralizatoare aproape clasică.”

Cronica filmului spaniol Cría Cuervos (1975) mi-a atras atenţia pe blogul Filmă-Cultură-Artă şi trebuie neapărat să-l văd!

Cami povesteşte despre meditaţie din propria experienţă şi aflăm astfel că există două tipuri de meditaţie, dar şi care sunt beneficiile meditaţiei.

Vreţi să ştiţi cu ce se mănâncă modernizarea? Citiţi la Teodora, este mai mult decât concludent Smile

Acum aproape două săptămâni mi-a plăcut foarte mult imaginea de aici. Între timp, aceasta a făcut înconjurul facebook-ului, dar eu trebuie să-i mulţumesc pentru ea lui Andrei Radu, pentru că la el am văzut-o prima dată Smile

Acestea fiind semnalate, sper că aţi avut o zi de luni acceptabilă, poate chiar frumoasă, deşi asta se bate cap în cap cu ideea de luni Big Smile, şi vă urez o săptămână frumoasă!

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.