La plimbare prin blogosferă (28)

Întâi de toate, La Mulţi Ani tuturor celor care-şi sărbătoresc ziua numelui astăzi!
Că tot suntem în aşteptarea Paştelui, cum staţi la capitolul curăţenie de primăvară? Pe mine una m-a terminat îndeletnicirea asta, m-a rupt de spate, ca să nu mai spun ce-au pătimit mânuţele mele delicate…
Dar gata, am terminat cu şmotrul şi a venit momentul delectării cu o plimbărică prin blogosferă
Să vedem ce se mai întâmplă, ce mai citeşte lumea şi ce filme mai semnalează cinefilii…
De la Gingăşia am aflat că pe 23 aprilie se deschide Biblioteca Naţională.
Am citit şi recitit un interviu, dorind să citez o idee deosebită, minunată, care să vă convingă să-l citiţi, dar n-am reuşit, pentru că tot de spune Filip Florian în interviul publicat de Constantin Piştea este foarte fain! Mi-am amintit că, după Zilele regelui, mi-am propus să citesc Degete mici, dar n-am apucat şi ar fi timpul
“Cartea merită citită pentru stilul în care este scrisă. Acelaşi în care sunt scrise cele două mari cărţi ale lui Orwell şi care îţi dă sentimentul că omul a intrat la tine în cap, ţi-a furat amintirile şi a făcut o poveste din ele.” scrie boghi pe site-ul Clubul de lectură despre O gură de aer de George Orwell şi sună tare bine.
Tare mi-a plăcut să citesc despre Singurătatea numerelor prime pe Bibliophile, una dintre cărţile cele mai apropiate sufletului meu, despre care am povestit anul trecut.
Pe Bookaholic am citit o recenzie deloc favorabilă pentru Corecţii de Jonathan Franzen. Deşi mie mi-a plăcut romanul lui Franzen şi am găsit lipsa sufletului ca fiind intenţionată în dorinţa de a face un portret societăţii actuale, m-a bucurat să citesc o părere contrară, să văd cartea şi din altă perspectivă
BookMag aduce în atenţie un alt roman al unuia dintre scriitorii mei preferaţi, Eu şi el de Alberto Moravia şi tare aş avea chef să-l recitesc.
Prin blogosfera cinefilă, din ce în ce mai activă, au circulat câteva lepşe foarte faine şi încă mai sunt în plimbare unele Am enumerat şi eu câteva filme la care am avut nevoie de şerveţele, dar Laura de la Cinemateca Trisk ne emoţionează cu nici mai mult, nici mai puţin de 15 filme care i-au smuls lacrimi, toate de văzut sau de revăzut!
Sunt filme despre care tot citesc, par interesante, dar, nu ştiu de ce, nu mă simt tentată să le văd…Citind însă cronica de pe Liternet a filmului Sleeping Beauty, unul dintre cele care mă atrag şi nu prea, parcă mă simt ceva mai convinsă spre vizionare.
Despre La source des femmes am auzit şi bune şi mai puţin bune…oricum, la mine e pe lista de văzut şi informaţiile “de culise” pe care ni le oferă Liternet sunt foarte binevenite.
André Malraux îmi este cunoscut pentru câteva titluri care-mi vin automat în minte când îi aud numele (Condiţia umană, Antimemorii, Tentaţia Occidentului), dar, spre ruşinea mea, n-am citit nimic din scrierile sale. Îmi fac autocritica şi-mi propun să remediez lacuna, mai ales după ce-am citit cronica lui Jovi pentru filmul L’espoir (1945) regizat de André Malraux.
Pe Filme Cultură Artă, am găsit un articol foarte interesant despre Andrey Tarkovski şi filmele lui.
Pe acelaşi site, am citit cu mare plăcere despre Le scaphandre et le papillon, un film care m-a impresionat şi este pe lista “all time favorites”.
Adina povesteşte convingător despre Detachement (2011), “un film care îndrăznește să învecineze sistemul educațional cu cel existențial într-un mod realmente veridic, incisiv și intravenos” şi în care joacă Adrien Brody.
Lectură plăcută şi o duminică frumoasă în continuare!
Multumesc mult pentru mentiune! Have a lovely Monday!
Plăcerea a fost de partea mea, să mai găsesc cititori încântaţi de Singurătatea numerelor prime
(Eu fiind dintre cei care nu suportă ziua de luni…)
Suprinzător, această lune a fost chiar simpatică!
Ai zis ,,şmotru”, adică eşti transilvăneancă, ca mine
Sărbători frumoase să ai.
Nu transilvăneancă, munteancă, dar folosesc şi cuvinte ardeleneşti

Sper că ai avut sărbători faine