La plimbare prin blogosferă (27)

Lungă pauză…cred că cea mai lungă de când aberez pe aici Smile

Cum stă bine unui bloger, ar trebui să povestesc acum că am avut o perioadă mai aglomerată, bla, bla şi n-am avut timp să mai consemnez nimic prin evantai…dar nu e chiar aşa, adevărul e că pur şi simplu n-am avut chef şi stare, aşa că mi-am luat concediu de pe blog.

Nu am neglijat însă blogosfera, din contră, deschideam câte un draft să scriu ceva şi mă trezeam bântuind fără ţintă pe bloguri, citind tot felul de articole interesante, ceea ce, în această perioadă, mi-a plăcut mult mai mult decât să înşir cuvinte, aşa că ce tema mai bună pentru a reveni decât plimbarea prin blogosferă?! Grin

Multe evenimente cinematografice săptămânile astea…a fost Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, tocmai a început Festivalul Filmului Francofon, peste câteva zile va avea lor Gala Premiilor Gopo şi mai urmează şi Serile Filmului Danez.

Pe Liternet am citit Nominalizările pentru Premiile Gopo şi am aflat că Andi Moisescu va fi din nou gazda Galei, care va fi transmisă în direct pe Pro Cinema luni, 26 martie, de la ora 19:00.

Tot de la Liternet aflăm şi programul detaliat al Festivalului Filmului Francofon, care a debutat vineri, 23 martie, la Cinema Elvira Popescu, cu documentarul Les Vivants.

Pe Filme-cărţi am citit o recenzie recentă pentru un film a cărui vizionare am tot amânat-o, Modigliani (2004), şi mi-am propus să-l văd cât de curând.

“2046 e un film emoţionant, cu un ritm lent dictat de o viaţă melancolică şi de o muzică cel puţin în acelaşi ton. Personajele şi trăirile lor sunt importante, dar Wong are grijă ca fiecare gest, fiecare ţigară, strop de ploaie să fie încărcate de un feeling artistic excepţional.” 
Rânduri convingătoare pe Film Sinopsis despre filmul 2046, regizat de Kar Wai Wong, cel care ne-a oferit şi In the mood for love.

Blogul cu filme face o recenzie detaliată pentru L’exercise de l’État, iar eu îl trec pe lista cu must see Smile

Cam atât despre filme, să vă povestesc şi despre ce cărţi şi scriitori am mai citit prin blogosferă:

Micawber scrie despre volumul de proze scurte Deania de Alexandru Petria, o lectură apăsătoare, oarecum sinistră, dar atrăgătoare.

Să nu mă părăseşti de Kazuo Ishiguro nu mă tentează ca şi lectură. Am văzut filmul, mi-a plăcut şi am impresia că n-aş mai putea digera încă o dată povestea, aşa încât mi-a plăcut să citesc despre carte la Bianca, să am măcar idee cum ar fi ca lectură, şi nu m-a mirat deloc că a caracterizat-o drept cea mai tristă carte pe care a citit-o.

Pe Filme-cărţi am citit despre N-am venit să ţin un discurs a lui Gabriel Garcia Marquez, aflată pe lista mea de citit: “Citirea acestor texte, prezentate pe parcursul a peste 60 de ani şi acoperind un evantai foarte larg de subiecte, ne îngăduie să ne facem o idee despre evoluţia personalităţii complexe a celui care a creat realismul magic. Toate discursurile sunt marcate de amprenta inconfundabilă a fabulosului continent latino-american…”

N-am citit nimic de scriitorul ceh Jiri Marek, iar recenzia de pe BookMag a romanului Unchiul meu Ulise a venit ca un reminder pentru această carte care stă cuminte în bibliotecă.

Tot BokkMag mi-a amintit şi de Creionul tâmplarului de Manuel Rivas, care, după ce-am parcurs recenzia, trece în fruntea listei de citit Smile

Corryamor răsuceşte cuţitul în rană, ca să zic aşa, povestind despre ultima întâlnire cu Jose Luis Peixoto şi despre publicaţiile acestuia, din care, în România, au apărut numai două (Nici o privire şi Cimitirul de piane). Foarte plăcut să citesc despre unul din scriitorii mei preferaţi şi sper din tot sufletul să apară cât de curând şi alte cărţi ale lui Peixoto în română Grin

De la Dragoş aflăm că scriitoarea finlandeză Sofi Oksanen va fi în Bucureşti pentru vreo trei zile, săptămâna viitoare. Tot pe Chestii livreşti, am văzut pentru prima dată numele acestei scriitoare, citind recenzia romanului Purificare, despre care Dragoş povesteşte că l-a citit cu mare plăcere!

În final, tre’ să vă spun că am găsit pe Bookaholic un articol despre diferite obiecte inscripţionate cu mesajul “Go away. I’m reading“. Foarte utile îmi par şi mi-aş dori cel puţin o broşă pe care s-o port dimineaţa în metrou, să mă asigur că pricepe toată lumea că n-am nici o dorinţă de conversaţie Grin

Acestea fiind semnalate, vă doresc un week-end minunat!

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.