La plimbare prin blogosferă (23)

Zăpadă, frig, Piaţa Universităţii, forfotă pe facebook şi pe bloguri…am reuşit totuşi să-mi fac plimbarea prin blogosferă Smile

O să încep cu câteva dintre articolele legate de protestele din Piaţa Universităţii care mi-au plăcut şi care arată că blogosfera nu doarme, din contră…

Dacă am fi organizat o întâlnire a blogerilor, nu ştiu dacă s-ar fi prezentat atâţia blogeri câţi, înţeleg din activitatea de pe facebook şi de pe bloguri, au fost prin Piaţă.

“E ceva. Un suflu. O adiere. O schimbare. Fețele schimonisite de care te ciocneai la tot pasul sunt pătrunse acum de o scânteiere caldă. Poți citi în întunericul pupilelor o anumită febrilitate, o deschidere, o aviditate a comunicării. Cercul vicios s-a spart.” scrie Ilinca Bernea în Piaţa Universităţii. Citiţi întreg articolul pentru că este o radiografie reală şi corectă a ceea ce se întâmplă, dincolo de manipulări, de presă şi de alte păreri.

Andrei Radu constată încântat şi mândru că Românilor le pasă, România s-a trezit.

Flavius Obeada a scris un articol interesant şi sensibil despre Muzica Pieţei.

Tot de la Ilinca Bernea am aflat de un spectacol realizat în semn de solidaritate cu protestele din ţară.

Trecând la preocupările obişnuite ale evantaiului, am mai citit fain prin blogosferă:

Zenu a scris despre Viaţa şi vremurile lui Michael K. de J.M. Coetzee. Pentru că mi-a plăcut mult Maestrul din Petersburg de Coetzee şi pentru că Zenu îmi confirmă talentul de povestitor al scriitorului premiat cu Nobel, am trecut cartea pe listă Smile

Pe Filme-cărţi am citit despre Carnage, pe care l-am şi văzut între timp, şi vă recomand să citiţi cronica filmului şi să-l vizionaţi!

Micawber povesteşte despre Totul contează de Ron Currie Jr. şi-mi stârneşte curiozitatea.

Despre un scriitor norvegian mai puţin cunoscut la noi, Per Petterson, a scris Devoratorul de cărţi recenzând La furat de cai şi sună tare bine ce spune: “Deşi se plimbă între mai multe planuri narative distincte, Petterson nu doar că nu-şi scapă romanul din mână, dar dovedeşte multă măiestrie narativă. Stilul său minimalist este punctat, ocazional, de pasaje lirice şi elaborate, dar care nu stânjenesc deloc acţiunea. Cât despre intriga cărţii, ea trebuie descoperită precum în romanele clasice.”

Am citit pe Liternet lista câştigătorilor la Globurile de Aur.

De ceva vreme tot vreau să citesc Bukowski şi mă tot întreb cu ce să încep. M-a lămurit Jovi că Şuncă pe pâine este foarte potrivită pentru început, aşa că urmează.

O cronică faină a filmului La vida de los peces, despre care am scris aici, am găsit pe Filme-cărţi.

Ionuca a recenzat Groapa de Ion Barbu, spunând, printre altele: “De la Moromeții încoace n-am mai dat peste o carte atât de… românească. În Moromeții m-am regăsit în lumea satului, iar în Groapa am descoperit mahalaua bucureșteană. Fascinantă lume!”

De pe site-ul Filme-cărţi, am aflat de Seara de film Anim’est la Institutul Cultural Roman, cu 20 de scurtmetraje autohtone de animaţie.

Teodora a scris despre Nemesis de Philip Roth şi m-a bucurat că i-a plăcut, pentru că Nemesis a fost prima mea întâlnire cu Roth şi a fost dragoste la prima citire.

Este sau nu este lirism în Loverboy? se întreabă Adina şi povesteşte mai multe pe marginea filmului Loverboy regizat de Cătălin Mitulescu.

Acestea fiind zise, vă doresc o duminică frumoasă!

2 comments

  • Teodora

    Oh, mersi că ai pomenit de “Nemesis”! Philip Roth chiar merită toată atenţia.
    Şi îmi adaug şi eu părerea pozitivă la cea a Devoratorului de cărţi că Per Petterson are un scris care nu se poate să nu-ţi placă. “La furat de cai” e o mică (fizic) carte mare (subiect, stil).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.