La plimbarea prin blogosferă (21)

Şi-am ajuns şi aproape de finalul de an…Repede, dom’le, repede….

Blogerii îşi fac bilanţuri şi povestesc planurile pentru anul care vine…şi scriu, şi scriu şi mie-mi place să-i citesc, să beau cafeluţa bântuind prin blogosferă Grin

A fost Festivalul Internaţional de Literatură, n-am reuşit să ajung, mi-am promis că la anul nu-l mai ratez şi, după ce-am citit ce-au scris Brightie şi Dragoş despre zilele FILB, clar nu voi lipsi anul viitor.

Nu ştiam că Marquez a fost implicat într-un proces legat de cartea Cronica unei morţi anunţate, una dintre primele cărţi citite de mine din cele ale scriitorului columbian, şi am aflat de la bookblog soluţia Curţii de Justiţie şi argumentarea acesteia.

În căutarea fericirii de Bertrand Russel e deja prima pe lista de citit – imediat ce o achiziţionez – după ce am citit recenzia lui Dragoş.

Adina povesteşte despre La vida de los peces şi m-a făcut tare curioasă, trebuie să-l văd!

New Year’s Eve a primit de la Filme-cărţi nota 6 din 10…sunt sigură că nu merită mai mult, dar asta nu înseamnă că nu vreau totuşi să-mi spăl creierii cu acest film şi, mai ales, să-mi clătesc privirea cu pleiada de actori Grin

Un filme despre care Filme-cărţi povesteşte foarte frumos, pe care, spre ruşinea mea nu l-am văzut, este The Last King of Scotland şi îmi voi face timp pentru el cât de curând!

Devoratorul de cărţi scrie despre Platforma de Michel Houellebecq deloc de bine. Mie-mi place mult Houllebecq şi mi-a plăcut şi Platforma, dar, în general, sunt încântată să citesc păreri contrare, să văd cărţile din alte perspective Smile Acordul nu e întotdeauna bun, nu naşte nimic, ca să zic aşa, din contră, mult mai utilă este uneori o viziune diferită şi bine argumentată.

Din nou citesc despre Degete mici de Filip Florian, de această dată la Micawber, din nou mă uit în bibliotecă şi o văd aşteptându-şi cuminte rândul şi vreau timp, mult timp, să le pot devora pe toate Smile

Dreamingjewel a scris despre Suflete cenuşii de Philippe Claudel şi m-a uns pe suflet să citesc rânduri foarte faine despre un roman care mi-a plăcut mult.

Curiozitate maximă mi-a stârnit recenzia cărţii Doar Dumnezeu şi noi de Michel Folco de pe bookblog.

“Două decenii pline de evenimente politice, militare şi ideologice care nu aveau cum să nu privească masiv elita  intelectuală a ţării care, atunci, spre deosebire de perioada de după 1989, era puternic implicată în bunul (sau răul) mers al României, în mod direct, în viaţa politico-administrativă a ţării.”
Nu ai cum să nu-ţi doreşti să ştii mai multe şi să înţelegi mai bine capcanele istoriei. Mai multe despre cartea Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950 de Lucian Boia citiţi pe Filme-cărţi.

“Carevasăzică, Cum mi-am petrecut vacanţa de vară nu este un roman vesel. Aşa că recomand această lectură ca pe un exerciţiu de ingeniozitate literară care  nu vă va lăsa indiferenţi. Pe mine una glisarea  registrului inocent-comic într-unul tragic, nebunesc, mi s-a părut  victoria epică a acestui roman care ajunge astfel să nu semene cu un altul, strălucind prin originalitatea intrigii şi a perspectivei.”
Câteva din rândurile Evei de la Evaziuni spontane despre Cum mi-am petrecut vacanţa de vară de T.O. Bobe. Sună tare bine, aşa că o trec pe listă Smile

Despre filmul A Dangerous Method am tot citit în ultima vreme păreri şi pro şi contra, dar, dacă Adina îl vorbeşte mai degrabă de bine, atunci e clar că merită văzut!

Devoratorul de cărţi povesteşte despre Femei de Charles Bukowski şi, deşi auzisem că ar fi trebuit să citesc întâi romanul Poşta, care este cam de negăsit, cred că am să încep totuşi cu Femei.

Boghi pune punctul pe I şi la propriu şi la figurat abordând abundenţa sau, din contră, lipsa de “i” din scriere, cu trimiteri foarte utile la site-uri de gramatică.

De la Gingăşia aflăm că s-a inaugurat Biblioteca Naţională şi putem chiar viziona un filmuleţ de la inaugurare.

Bookaholic face un inventar al lumilor din literatură în care nu ne-am dori să trăim, inventar în care le-am regăsit şi pe cele două despre care am citit recent şi la care imediat m-a dus cu gândul titlul: Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley şi lumea creată de George Orwell în O mie nouă sute optzeci şi patru.

Sper că v-a plăcut plimbarea pe care v-am propus-o şi vă doresc un week-end minunat!

8 comments

  • multumescSmile

    am notat cateva chestii pe o foita. sa le cautSmileRazz

  • Multumim frumos pentru semnalari, Rontziki…

  • Cat despre Bukowski, eu ti-as recomanda sa incepi cu nou-tradusul roman “Sunca pe paine”, este probabil cel mai bun al sau, dar si primul in ordinea cronologica a varstei personajului principal, alter-ego-ul lui Bukowski…

    • Mulţam mult pentru recomandare! Aveam mare nevoie de ea, pentru că eram în dilemă dacă să iau Şunca pe pâine, neştiind exact pe unde se poziţionează faţă de restul, şi chiar îmi doresc în încep Bukowski de undeva cât mai curând Smile

  • Faine recomandari! Mi-am notat si eu cateva carti pe lista! Si unele filme de aici suna bine de tot! Sper sa am timp sa ma delectez cu ele! Toate cele bune! Wink

    • Ah, din nou timpul…ştiu, şi eu la fel îmi doresc să găsesc timpul pentru a mă delecta cu toate cărţile şi filmele despre care citesc prin blogosferă Smile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.