Captivi în jungla de beton

“Atunci când presiunile vieţii moderne devin apăsătoare, orăşeanul copleşit se referă adesea la lumea lui agitată ca la o junglă de beton. Aceasta este o descriere colorată a vieţii unei comunităţi urbane aglomerate, însă este total inexactă, după cum poate să confirme oricine a studiat o junglă adevărată.

În condiţii normale, în habitatul lor natural, animalele sălbatice nu se automutilează, nu-şi atacă puii, nu fac ulcer gastric, nu devin fetişiste, nu suferă de obezitate, nu formează perechi homosexuale şi nu comit crime. 

În rândul oamenilor din oraşe, fără îndoială, toate acestea se întâmplă. Oare acest lucru scoate în evidenţă o diferenţă fundamentală între specia umană şi alte animale? La prima vedere, aşa se pare, însă această percepţie este înşelătoare.

Şi alte animale reacţionează astfel în unele circumstanţe, şi anume atunci când se află în captivitate. Animalul închis într-o cuşcă, la grădina zoologică, prezintă toate aceste anormalităţi pe care le cunoaştem aşa de bine de la semenii noştri umani.

În concluzie, oraşul nu este nici pe departe o junglă de beton, ci este o grădină zoologică umană.

Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic, ci cu un animal captiv.

Animalul uman modern nu mai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un pericol continuu de a ceda tensiunii.”

Zoomenirea – Desmond Morris

desmond-morris-zoologist-ethologist-author

Va mai urma Smile

3 comments

  • sarut’mana, om frumos!
    Dap… bine mai zice Morris, dar si daca zice ce? Facem ceva in sensul acesta?NU. Continuam aceeasi traiectorie, ne dorim cat mai multa comoditate, cat mai multa individualizare si diferentiere… Ne inchidem si mai mult.
    Unii oameni, si nu sunt putini, ar dori sa extermine si porumbeii, si vrabiutele, si turturelele, pentru ca le fac mizerie pe cutiile de aer conditionat, le strica vopseaua de pe masini etc.
    Dam mai multa importanta unor obiecte neinsufletite decat ar trebui, totul se raporteaza la BANI!
    Resuim sa distrugem tot, nu numai pe noi insine, din nefericire.

    Multam frumos pentru gazduire. Las la portita flori de bach, o imbratisare maaaaaaaaaaare si gandul meu plin de dor!
    Sa ai un sfarsit de saptamana MINUNAT!

    • Foarte fain vorbeşte Morris şi despre obiectele neînsufleţite şi adevărata importanţă sau, mai bine zis, semnificaţie pe care o au…
      Ne dorim comoditate şi linişte, în teorie, dar reuşim să creăm haos şi să ne facem singuri viaţa imposibilă, să distrugem tot, cum bine zici.
      Eu mulţam frumos pentru comentariu şi floricele!
      Mult dor şi din direcţia asta Smile
      Zile minunate şi ţie!

  • Pingback: Zoomenirea | Rontziki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.