Despre fericire, viaţă şi multe altele
Compasiunea nu înseamnă milă, ci se bazează pe respectarea drepturilor altei persoane şi pe înţelegerea faptului că o altă persoană este la fel ca şi mine.
Când mă întâlnesc cu cineva pe stradă, mă simt din nou sigur că sentimentele mele există în continuare. Indiferent dacă îl cunosc sau nu, îi zâmbesc. Uneori nu primesc nici un răspuns; alteori există suspiciuni. Dar beneficiez în urma zâmbetului. Dacă cealaltă persoană obţine sau nu vreun beneficiu depinde de propria manieră de gândire, precum şi de circumstanţe. Recompensa pentru manifestarea compasiunii îi revine mai întâi celui care o practică. Cred că este foarte important să înţelegem acest lucru, altfel vom crede că doar celălalt beneficiază de pe urma compasiunii şi nouă nu ne revine nimic.
O atitudine plină de compasiune ne ajută să comunicăm mai uşor cu semenii noştri şi cu alte fiinţe importante. Ca urmare, vă faceţi mai mulţi prieteni adevăraţi; atmosfera este mai pozitivă, ceea ce vă dă putere interioară. Această putere interioară vă ajută să vă preocupaţi benevol de alte persoane în loc să vă gândiţi doar la voi înşivă.
Cercetarea ştiinţifică a demonstrat că persoanele ce folosesc de cele mai multe ori cuvinte ca “mine”, “eu” şi “al meu” se confruntă cu un risc mai mare de a face un atac de cord. Dacă cineva se gândeşte întotdeauna la el însuşi, gândirea se îngustează foarte mult; chiar şi o mică problemă pare a fi importantă şi insuportabilă. Atunci când ne gândim la ceilalţi, minţile noastre îşi lărgesc orizonturile şi în acel spaţiu larg, chiar enorm, problemele personale pot părea nesemnificative, ceea ce, în opinia mea, face toată diferenţa.
Atunci când ne implicăm în practici nobile, s-ar putea să întâlnim obstacole. Acestea nu sunt externe, ci interne. Obstacolele provin din minţile noastre; sunt deziluzii ale propriei minţi. Adevăratul duşman se află în noi înşine, nu în jurul nostru. În final, puterea constructivă se află în noi, la fel ca şi puterea distructivă. Deci totul stă în puterea noastră.
Veţi vedea de asemenea că se întâmplă lucruri nefericite, dar acestea pot fi transformate în ceva pozitiv; le puteţi folosi pentru a câştiga experienţă. Astfel, acestea sunt de ajutor în viaţa de zi cu zi. Bineînţeles, trebuie să evitaţi consecinţele negative încă de la început. Dar, odată ce s-a întâmplat ceva, încercaţi să priviţi dintr-o perspectivă diferită.
Creierul uman este ca o forţă nucleară ce poate fi utilizată pozitiv sau pentru distrugere. Cea mai bună cale este să vă înfruntaţi cu problema, să o abordaţi din diferite unghiuri şi astfel să reduceţi povara mentală.
Dalai Lama – Despre fericire, viaţă şi multe altele – Conversaţii cu Rajiv Mehrotra
Am citit-o si eu pe asta Dar eu am observat ca daca incerci sa arati compasiune cuiva si sa-l ajuti in mod real, nu intelege de fapt ce-i oferi. Foarte rar e inteleasa compasiunea. Cred ca lipseste din cultura romaneasca.
Da, aşa este, sunt momente în care oamenii sunt suspicioşi şi nu înţeleg de ce ai face un gest frumos absolut fără nici un interes, recunosc că şi mie mi se întâmplă să fiu nedumerită de bunăvoinţa altora, uneori, dar asta n-ar trebuie să ne împiedice
Am ajutat foarte multe persoane, am înţeles ce este compasiunea, dar am rămas uimit, cum oamenii au pus de multe ori răutatea şi vulgaritatea în faţă, luptând chiar împotriva celor de la care au primit ajutor. M-am consolat, am încercat să înţeleg firea umană şi am reuşit. Ţin să cred un lucru, compasiunea se face într-un tandem bunătate-educaţie, nu poţi tot timpul fi altruist, bun la suflet dacă nu îţi şi explici gesturile, felul de a fi. Oare există aşa ceva? O să mai încerc.
Cred că aici e paradoxul şi cercul vicios, ca să zic aşa…nu avem capacitatea de a oferi compasiune fără a înţelege şi, uneori, înţelegerea nu vine pe tavă, iar compasiunea condiţionată nu mai este chiar compasiune…
Dar asta ne e firea umană Nu putem decât să perseverăm în a căuta să oferim compasiune şi necondiţionat.