M-am îndrăgostit de Creta!

Prima întâlnire cu Creta…dragoste la prima vedere, deci Smile

Aşa cum a reieşit din multe postări anterioare, aveam maaaare nevoie de o vacanţă, de o evadare la maaaare…Am ales Creta pentru că râvneam de mult timp la această destinaţie. Cu puţin timp înainte de plecare, am început “documentarea”: plaje faine, obiective de vizitat, peisaje de admirat, hărţi şi alte informaţii de felul acesta. A fost, de fapt, prima vacanţă documentată în prealabil şi tare mă felicit că am procedat aşa.

Citisem, printre altele şi că o vacanţă în insula Creta nu trebuie să fie mai mică de două săptămâni…ei, na, am gândit atunci, concediul meu era deja stabilit, sejurul achiziţionat, aşa că e foarte bine şi o săptămână. Ei bine, pe măsură ce se apropia momentul întoarcerii acasă, am tras concluzia: pentru Creta nu ajunge o săptămână!!!

Oricât de bine ai drămui timpul, sunt atât de multe şi atât de frumoase de văzut, că nu poţi cuprinde esenţialul în mai puţin de 10 zile.

O să scriu mai multe postări pe tema Creta şi, cu riscul de a-i plictisi pe cei care caută şi apreciază altceva pe aici, sper să reuşesc să adun informaţiile folositoare pe care le-am căutat cu infrigurare înainte de a pleca şi pe care le-am găsit doar parţial pe diverse site-uri, bloguri, forumuri. Bineînţeles, toate impresiile citite sunt subiective şi trebuie să spun că mă stresasem un pic aflând experienţe neplăcute legate de închirierea maşinilor, de drumurile din Creta şi alte de-astea.

Subiective vor fi şi impresiile mele, evident, pentru că am avut o vacanţă superbă Grin

Să încep cu aspectele “administrative”, care pot intra la categoria:

– Dacă vreţi să vă plimbaţi, să vizitaţi, să vedeţi peisaje care vă taie răsuflarea, iar în Creta nu prea are sens să vă duceţi dacă nu vreţi toate astea, trebuie să închiriaţi maşină. Închirierea maşinii se face foarte simplu şi rapid la faţa locului. Cred că am văzut mai multe centre de închiriere maşini (scutere, ATV-uri) decât hoteluri prin staţiunile din Creta. Desigur, închirierea poate fi făcută dinainte, prin rezervare pe internet, dacă, neavând asigurat transfer aeroport-hotel-aeroport, aveţi nevoie să recepţionaţi maşina când ajungeţi la aeroport, cu diferenţa că nu aveţi posibilitatea de negociere. Noi am închiriat un Opel Corsa, de la o firmă din staţiunea în care am stat, o afacere de familie, şi am negociat un preţ foarte bun pentru 5 zile faţă de ce-am văzut pe net. Am tot citit că trebuie să casc bine ochii la asigurare, să fie full, să aibă menţionată şi asigurare pentru oglinzi, pneuri, partea de sub maşină…toate aveau acest tip de asigurare, cu toate bifele posibile, ca să nu mai spun că atunci când am predat maşina, cei de acolo nici nu s-au deranjat să iasă să o vadă, au luat cheia şi la revedere.

– Drumurile prin Creta sunt ceva mai dificile decât Bucureşti – Constanţa, de exemplu, dar nu sunt chiar de speriat. Dacă aţi condus pe DN 1, de la Ploieşti la Braşov şi Poiana Braşov, pe Dealul Negru (E83 Piteşti – Râmnicu Vâlcea), pe Valea Oltului către Sibiu, pe Traseul Rucăr – Bran şi pe multe astfel de drumuri de la noi, nu veţi avea nici un fel de surprize pe drumurile din Creta. Ba da, surpriza unor drumuri bune şi asfaltate temeinic. Un singur traseu mi-a făcut probleme, un drum forestier foarte îngust, dar despre asta mai târziu, când voi ajunge cu povestea acolo. În rest, toate bune pe drumurile din Creta, puţin poliţişti şi nici o interacţiune cu ei, locuri de parcare nu foarte greu de găsit, nici în staţiuni, nici în oraşele mai mari şi mai aglomerate.

– Atenţie: benzinăriile nu sunt deschise non-stop ca la noi şi puţin a lipsit să facem pana prostului într-o noapte Big Smile Am avut totuşi noroc să găsim o benzinărie Shell deschisă, singura pe o rază de foarte mulţi kilometri, aşa că nu amânaţi alimentarea cu “lasă, că oprim mai târziu la benzinărie…”.

– Părerea mea despre excursiile de la agenţii nu este una chiar bună. Dacă nu închiriaţi maşină, atunci probabil aceste excursii sunt o soluţie de a vedea câte ceva pe insulă şi prin împrejurimi, dar eu sunt clar pentru a închiria maşină şi a bântui pe unde vă doriţi. Am luat şi o excursie de la agenţie, într-o zonă superbă, nimic de zis, dar excursia a fost organizată cam prost…Am ratat excursia în Santorini, dar am calculat că, la bani mai puţini decât cei pe care-i cerea agenţia pentru o zi cu feribotul dus-întors (cam 280 euro pentru 2 persoane), se poate obţine cursa cu feribotul, dusul într-o zi şi întoarcerea a doua zi, şi o noapte de cazare în Santorini, ca măcar să înţelegi ceva din 2 zile pe insulă. Urmează să încerc varianta aceasta cu o ocazie viitoare şi vă povestesc atunci dacă a meritat. Cred că va merita Grin .

– Deşi locaţiile cele mai căutate sunt cele situate în zona de N spre E a insulei (Hersonissos, Malia, Agios Nikolaus etc), recomand din tot sufletul zona vestică a Cretei. Din păcate, agenţiile noastre nu prea oferă sejururi în zonele Chania şi Rethymno, dar, pentru că deja am început cercetările pentru o nouă vacanţă în Creta în această vară, vă pot spune că se poate achiziţiona bilet în charter de la agenţii, iar cazarea se rezervă pe booking. com, de exemplu. Cea mai bună variantă de cazare mi se pare Rethymno, care este la o distanţă rezonabilă şi faţă de Heraklion, şi faţă de Chania şi plajele superbe din Vest (Laguna Balos, Elafonisi etc).

Acestea fiind zise, dacă-mi mai amintesc şi alte indicaţii preţioase, o să revin cu un later edit sau le voi presăra prin postările viitoare.

Şi ajungem la prima zi de Creta Grin

Destinaţie: plaja cu palmieri de la Vai, cam la 150 km de Heraklion. Vă duce drumul, ca să zic aşa, şi multele maşini care se îndreaptă spre această zonă Smile

Pe drum, aveţi de admirat peisaje superbe, munţi prăvăliţi în mare, panorama oraşului Agios Nikolaus, plaje frumoase, dar şi peisaje complet muntoase, de ai impresia că nu poţi fi decât în altă lume decât cea cu marea, care tocmai s-a ascuns pe după un masiv.

Din păcate, n-am făcut multe fotografii la dus, pentru că ardeam de nerăbdare să vedem plaja cu palmieri, dar am putut selecta şi câteva imagini faine de pe drum:

 

La Vai, am ajuns imediat la parcarea de lângă plajă, unde am plătit 3 euro pentru toată ziua. Plaja este destul de mică, o singură terasă în zonă, iar şezlongurile şi umbrela 9 euro, jaf la drumul mare faţă de 5-6 euro în restul staţiunilor, dar una singură e plaja cu palmieri şi chiar merită deplasarea şi orice costuri implicate. O pădure de palmieri imenşi la marginea nisipului, de cealaltă parte marea şi de jur împrejur stânci…De pe plajă se poate urca pe un vârf de unde panorama este superbă!!!

 

Oricum plaja de la Vai rămâne scrisă cu bold în memoria mea, pentru că nu mi se întâmplă în fiecare zi (sper că nici în fiecare vacanţă) să ajung cu salteaua dincolo de geamandură şi să vină salvamarul să mă ia de acolo cu sky jet-ul Big Smile

Pe drumul de întoarcere, am admirat oraşul Sitia, o biserică ce mi-a plăcut foarte mult, al cărei cimitir era foarte asemănător cu cele de la noi (parcă mi s-a părut ceva mai curat şi mai îngrijit decât ale noastre şi plin de flori) şi multe alte peisaje faine:

 

Va urma! Smile

Până la impresiile despre următoarele zile de vacanţă, când am vizitat Heraklion, Knossos, alte oraşe, dar şi cel mai frumos loc pe care l-am văzut până acum, vă urez vacanţă plăcută şi însorită celor care sunteţi în vacanţă (norocoşilor!) şi zile uşoare celorlalţi!

20 comments

 • Ma bucur pentru tine. Din ce spui, ar fi meritat mai mult. Next time, remember!
  Macar salavamarul ala a fost OK?

  • Daaa, ar fi meritat 2 săptămâni, dar nu pot decât să sper că next time va fi cât mai curând Wink
   Ok?! Da, a fost săritor, dacă asta vrei să spui… Big Smile

 • Fain! Sa-ti fie de bine! De abia asteptam alte povestiri cu parfum de Grecia ! Smile

 • Da, păi Grecia este foarte frumoasa, noi am fost în Corfu anul trecut, dar am zis ca am merge și în alte regiuni. Creta ne-a sunat mereu foarte bine, iar pentru ponturi multumim mult, sigur ne vor ajuta. Super vacanta in continuare Wink

  • Corfu e şi pe lista mea, cel mai probabil pentru la anul Smile
   Cu multă plăcere! O să vă placă sigur!
   Vacanţa gata…deocamdată Grin A fost una scurtă şi abia aştept să mai evadez…

 • Kazantzakis ar fi citit cu o deosebita placere postul tau Razz
  Arata intr-adevar ca o bucata de Rai. dar cred ca toata Grecia e un Rai, pacat ca acolo se intampla acum tot felul de lucruri rele…

  • A, când o să ajung cu povestea la Heraklion, o să povestesc despre partea din Muzeul de Istorie a Cretei dedicată lui Kazantzakis, care mi-a plăcut fff mult! Smile Muzeul dedicat scriitorului se găseşte într-un sat în care nu am ajuns, dar e pe listă pentru data viitoare!
   Aşa mi se pare şi mie că toată Grecia e superbă…în ce priveşte recentele întâmplări, cel puţin cât am fost acolo, pe insulă nu s-a resimţit absolut nimic şi înţeleg că aşa e de obicei…Oricum sper să-şi rezolve problemele, pentru că e păcat…

 • Şi drumul până acolo cum a fost şi cât a durat? Cu ce ai călătorit?
  Dacă sejurul a fost achiziţionat, înţeleg că totuşi ai apelat la o agenţie de turism?

  Foarte faine fotografiile!
  Să ne spui şi ce ai mâncat şi băut bun. Smile

  • Da, am apelat la o agenţie de turism şi am luat un sejur cu tot cu transport cu avionul, într-o staţiune aproape de Hersonissos (Analipsis), aşa că am călătorit rapid şi comod. Am constatat la faţa locului că aş fi preferat cazare în zona de V şi apoi am văzut că agenţiile nu oferă sejururi în acea zonă, decât foarte puţine în Rethymno şi mai scumpe decât mi-aş dori…
   De-asta am concluzionat că aş prefera pentru viitoarea călătorie în Creta, o să procedez altfel: bilete de avion de la agenţie şi cazare de pe booking.com în zona în care vreau Smile
   Ar trebui să povestesc şi de papa bun, corect, dar nu mă gândisem Smile Mulţam de sugestie, o să fac un mic inventar de bunătăţi cretane într-o postare viitoare Smile

 • la orice e cretan…

 • vlad

  cate ore se fac de la hersonissos la plaja de la Vai?cu cat ati reusit sa obtineti masina pt cele 5 zile?au avut nevoie si de carte de credit,sau doar cash?multumesc frumos

  • De la Hersonissos la Vai se fac fam 2 ore – 2 ore jumate…acum depinde şi dacă te opreşti des să admiri peisajele Smile
   Maşina am închiriat-o cu 160 euro pentru 5 zile, se găsesc şi la preţ mai mic (Citroen C3, Nissan Micra, Hyundai Athos). Am plătit cu cash şi nu ni s-a solicitat nici o garanţie.
   Sper să te ajute informaţiile, o să mai postez curând şi despre alte locaţii din Creta Smile
   Vacanţă frumoasă îţi doresc!

 • Eu m-am intors din Santorini acum o saptamana si cred ca nu exista destinatie mai romantica decat aceasta.
  Am scris despre aceasta destinatie minunata(locuri vizitate, preturi, cazare, etc.) si am adaugat peste 50 de poze care sper sa va convinga sa mergeti acolo.

  • Santorini este în lista destinaţiilor viitoare şi-mi doresc foarte mult să ajung Smile
   Mulţam pentru vizită şi comentariu! Te mai aştept pe la mine Smile

 • Iar eu m-am indragostit de Creta odata cu posturile tale. N-as fi crezut ca e atat de frumoasa.

 • Cred ca se cere un P.S. aici. Nu numai ca n-ai plictisit DELOC cu postarile despre Creta, dar cred ca era loc chiar de mai mult Big Smile ori sunt eu mai maniaca atunci cand vine vorba de locuri frumoase de vacanta.

  • Sigur era loc de mai mult, dar în mai multe zile…Creta nu prea e locaţie pentru doar o săptămână, ci pentru cel puţin 2 săptămâni…
   Dar, cum spuneam, când îmi intră ceva în cap, nu-mi mai iese, aşa că Creta va mai urma Grin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.