Nici o privire

Despre Jose Luis Peixoto nu ştiam nimic până de curând, când am citit, despre el şi  despre cartea Nici o privire, o recenzie convingătoare a lui dragoş c.

După ce am aflat că romanul a fost distins cu Premiul Jose Saramago  şi că traducerea cărţii a fost făcuta de Clarisa Lima, pe care o mai citeam din când în când şi pe care o felicit, deja n-am mai avut răbdare, am răsturnat lista “de citit” şi m-am apucat de Peixoto.

Pentru că deja am citit recenzii, am aflat mai multe despre el si despre carte dintr-un interviu, risc să mă las influenţată de ele, aşa încât voi spune pe scurt despre ce e vorba şi ce m-a impresionat pe mine. Romanul este povestea oamenilor dintr-un sătuc, a unor destine care se întind pe parcursul câtorva generaţii. Luaţi individual, aceşti oameni par a avea, fiecare, ceva special, par a fi altfel decât oamenii cu care suntem obişnuiţi, chiar şi decât personajele literare despre care citim în mod normal, creând impresia că nu poţi regăsi într-un singur loc toate aceste caractere, dar, dacă priveşti
comunitatea satului în ansamblu, realizezi că poate fi orice comunitate umană.

Este un sat în care oamenii, precum ciobanul Iosif, mesterul Rafael, gemenii siamezi Moise şi Ilie, prostituata oarbă, trăiesc, iubesc, suferă şi îşi acceptă destinul, şi în care diavolul celebrează cununii. Interacţiunile dintre ei par a fi dirijate prin fire nevăzute, comunicarea se face prin privire şi, mai mult,  prin ceea ce simt şi ştiu că simt, iar cuvintele pe care şi le spun sunt puţine, uneori şi acelea părând de prisos.

Deşi pare o lume ireală, mi-a transmis sentimentul unei realităţi vii, stridente. În momentul în care am închis cartea, am avut senzaţia că mă trezesc dintr-unul din acele vise care par foarte reale, după care cu greu distingi dacă a fost vis sau realitate.

Referitor la stilul lui Peixoto, mă simt fără cuvinte…alterneaza de la poezie, metaforă, imagini subtile la exprimări directe, cu o forţă de evocare cum rar am găsit, aşa încât poţi avea impresia că resimţi căldura şi soarele dogoritor, că simţi mirosuri descrise şi vezi derularea poveştii.

Rememorându-mi impresiile din timpul lecturii şi citind ce am scris aici, cred că este o carte care nu numai se citeşte, ca orice carte, trecând-o prin filtrul minţii, ci şi o carte care se simte şi  abia o aştept  pe următoarea.

Găsiţi aici un interviu acordat de Jose Luis Peixoto, invitat în România la Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti.

17 comments

 • coryamor

  multumesc!!! asteptam cu nerabdare parerea ta! da, asa e, e o carte pe care o simti. pe mine una sfarsitul m-a terminat, m-a topit, mai exact mi-a pus capac, dupa ce citisem cu sufletul la gura minunatia de carte…
  una peste alta, ma bucur ca ti-a placut…
  uite, in premiera si pentru ca esti simpatica, iti las aici prima fraza din Cimitirul pianelor, cu dedicatie: "Când am inceput sa ma imbolnavesc, am stiu imediat ca aveam sa mor".
  multumesc!

 • Rontziki

  Dacă eu am trăit cartea asta citind-o, îmi dau seama cum ai trăit-o tu traducând-o şi recreând-o cumva în româneşte Smile
  Mulţam mult, că m-ai făcut curioasă e puţin spus…m-au luat emoţiile şi de-abia o aştept! Smile

 • coryamor

  Smile mai ai de asteptat cateva luni. oricum, subiectul e altul, cartea asta e mai… urbana si mai moderna.

 • Rontziki

  @coryamor: mai aştept, mai ales că lista de citit în aşteptare e lungă Smile, iar acum mă chinui să mă decid dacă să incep Julio Cortazar sau Philip Roth…am eu un feeling că, pentru moment, câştigă Cortazar Wink

 • dragoş c butuzea

  @Rontziki – cortazar, da!
  @coryamor – urbana si mai moderna, deci mai buna! Smile

 • Rontziki

  @dragoş c: păi a câştigat deja de-aseară Cortazar, am citit puţin din ea şi presimt că o să-mi placă! Smile

 • coryamor

  eu in ultimele zile am stat cu un picior in Lisabona (cea din cartea cu pianele) si cu altul in Bucuresci (Zilele regelui).
  @dragos, aseara abia am ajuns in carte la Turnul Coltei care cica era inalt Smile daca eram mai iute la cititul cartii, poate m-as fi prins la concursul tau Wink

 • Rontziki

  S-a notat şi la mine pe listă Zilele regelui, încă de când am citit recenzia citită la Dragoş Smile

 • LiaLia

  Ahh, mi-ai luat-o înainte! Grin Deşi cu Peixoto m-am pupat, m-am apucat mai întâi de Ultimii eretici ai imperiului, a lui Vasile Ernu, despre care o să povestesc şi eu curând. Dar după aia nu mai scapă Peixoto! Abia aştept! Vezi că ai o lepşuţă cu papa la mine Smile

 • Rontziki

  @LiaLia: De-abia aştept să-ţi aflu impresiile despre Nici o privire Smile
  Ah, te ţii de lepşe cu papa şi eu mă strădui să nu mănânc seara Big Smile) parcă văd că dau iama prin frigider după ce o văd Big Smile)

 • coryamor

  de ce credeti ca eu am ocolit leapsa asta? Smile dar nu o voi mai ocoli mult timp!

 • Costi

  Mi s-a parut foarte trista cartea lui Peixoto. Am scris si pe blogul meu despre cum l-am vazut la Festivalul Literaturii, un tip zambitor si amabil… Nu credeam ca poate fi atat de trist in scris.

 • hime

  Acum ca mi-ai spus cate ceva despe carte m-ai facut tare curioasa . Promit sa o caut si sa o citesc Smile Imi plac descrierile tale !

 • Rontziki

  @coryamor: aha, deci o ocoleai…bineee…numai s-o fac eu şi n-o s-o mai poţi ocoli Razz

 • Rontziki

  @Costi: poate puţin tristă, dar eu cred că am receptat-o ca şi optimistă prin acceptarea vieţii aşa cum este şi a o trăi cu toate greutăţile ei Smile
  Mulţam de vizită şi te mai aştept pe la mine Smile

 • Rontziki

  @hime: mulţam de apreicere! Mă bucur că te-a incitat descrierea mea şi aştept impresii după ce o citeşti Smile

 • Pingback: Cimitirul de piane | Rontziki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.