Un om obisnuit despre neconventional

Incep prin a recunoaste ca aceasta tema nu m-a preocupat in mod deosebit de-a lungul vietii. Exista foarte multe categorii in care clasificam oamenii si ideile, in functie de la fel de multe criterii, dar clasificarea dupa criteriul “este sau nu conventional, conform” nu mi s-a parut relevanta. Nu am cautat in mod special nici conventionalul, nici neconventionalul.

Pentru ca am primit o “leapsa” pe aceasta tema de la Pheideas, mi-am pus rotitele la treaba. Gasesc ca tema este interesanta, mai ales pentru mine, intrucat e relativ noua Smile

Mai interesant insa decat a dezbate ce inseamna conventional si neconventional, conformism si nonconformism, mi se pare sa inteleg de ce este atat de important daca un om sau o idee are un caracter conventional sau neconventional.

Incerc intai sa-mi dau seama de ce nu m-a preocupat tema. In primul rand, cred, pentru ca gasesc orice incercare de clasificare dupa criteriu conventional/ neconventional ca fiind in esenta relativa si subiectiva. Conventional sau neconventional raportat la ce si la cine? Raportarea la societate in intregul ei este imposibila, raportarea la niste conventii sociale este labila pentru ca acestea sunt destul de schimbatoare, raportarea la grupuri este cat se poate de relativa si poate da rezultate de-a dreptul opuse in functie de grupul la care te raportezi. Un om poate fi conventional prin anumite trasaturi ale sale si neconventional prin altele si, mai mult, exact laturile conventionale pot fi vazute ca si neconventionale si invers, in contextul raportarii la un alt sistem de referinta. Ne ajuta cu ceva sa tragem concluzia ca suntem conventionali sau neconventionali in functie de n criterii, cand, in realitate, exista n la puterea n criterii, iar, facand statistica dupa doar n criterii, cel mai probabil incadrarea va fi gresita?

Presupunand ca am reusi sa stapanim niste criterii cat de cat obiective si am putea determina conventionalismul si neconventionalismul, de ce este relevanta o astfel de distinctie? Nu contest ca exista un miraj al neconventionalismului si, mai mult sau mai putin constient, foarte multi isi doresc sa fie neconventionali, sa cunoasca si sa se asocieze cu oameni neconventionali, dar eu personal nu prea inteleg de ce.

Nu mi-am dorit niciodata sa fiu neconventionala sau nonconformista, rezultatul fiind, cel mai probabil, ca nici nu sunt. Am trait in mai multe medii diferite, mi s-a intamplat sa fiu considerata “altfel” in anumite medii si in interactiune cu unii oameni, la fel de bine cum mi s-a intamplat sa ma simt “printre ai mei” in alte medii si in relatii cu alti oameni. Cu toate ca am fost catalogata si ca fiind “altfel”, cred ca nu mi-am pus problema conventionalului si a neconventionalului pentru ca am reusit intotdeauna sa comunic cu oameni din diverse medii la fel de bine, am gasit subiecte comune cu majoritatea, comunicarea a venit natural si mi-a placut mai mult decat sa ma simt “altfel”.

Poate uneori eram vazuta ca fiind “altfel” tocmai pentru ca ma multumeam si ma “limitam” la conventional. Goana dupa neconventional a inceput sa fie, de fapt, ceva prea des intalnit, a devenit regula, oamenii dorindu-si prea mult sa iasa in evidenta, sa fie nonconformisti si originali, asa incat sa fii conventional devine adevarata provocare si te face sa pari “altfel”.

Totusi, oricat am incerca, nu reusim sa fim cu adevarat neconventionali, pentru ca acest concept depinde prea mult de timp, de locatie si de mediul uman si pentru ca dinamica lui nu este deloc de neglijat. Suntem catalogati dupa multe criterii, motiv pentru care fiecare din noi face parte dintre mai multe categorii.

Suntem tentati sa consideram conventionale categoriile din care nu facem parte si, instinctiv, neconventionale pe cele din care facem parte, avand impresia (pretentia!) ca ele numara putini membri, pentru ca o astfel de abordare ne ofera iluzia de originalitate si unicitate. Cu totii am resimtit asta, cel putin intr-un moment, si banuiesc ca nevoia de a ne incadra in “neconventional” vine din tentaţia justificarii existentei prin acea unicitate. Nu cred insa ca unicitatea sta in neconventional, nu sunt de acord ca “altfel” reprezinta o justificare, ci doar varianta cea mai facila, pentru ca este strans legata de “a parea”, nu de “a fi”. Ca o paranteza, sa fii multumit si impacat cu cine esti, fara sa te obsedeze neconventionalul si originalitatea cu orice pret, egal cu tine si atat, ca sa zic asa, mi se pare, de fapt, o justificare, o baza reala si solida pentru o personalitate si o viata faina.

Cred ca pe mine m-a tinut putin “faza” cu dorinta de neconventionalism, asta pentru ca nu prea mi-o amintesc. Existenta mea marunta nu-si va gasi incununarea in neconventional si nu am dorinta/ vanitatea de a revolutiona lumea. Nu aruncati cu rosii, v-am avertizat inca din titlu ca este perspectiva unui om obisnuit (a se citi si “conventional”).

Presupun ca oamenii cu adevarat neconventionali, daca exista, n-ar trebui sa fie niste oameni “normali”. Ar trebui ca cel putin anumite caracteristici (poate calitati) sa le aiba dezvoltate mult peste medie, or eu nu sunt chiar ahtiata dupa astfel de oameni, pentru ca, aproape intotdeauna, excelarea intr-o latura face ca alte laturi sa nu fie suficient dezvoltate. Vrem, nu vrem, e o lege a firii.

In ce ma priveste, se pare ca am fost mereu suficient de conventionala, incat educatia, oarecum in spiritul “conventiilor”, sa prinda si, astfel, sa fiu adepta liniei de mijloc. Mi s-a spus ca tre’ sa fiu “cate oleaca din fiecare: oleaca frumusica, oleaca desteptatica, oleaca sufletista, oleaca amuzanta, oleaca serioasa, oleaca nebuna etc” si m-am conformat. Am avut grija sa nu “excelez” in vreo latura, ca cica “orice calitate impinsa la maxim devine defect” si am destule defecte si-asa Big Smile, iar o astfel de caracterizare nu poate fi decat expresia conventionalului.

Si pentru ca eu sunt un exponent al mediei si al conventionalului, in mod evident, apreciez oamenii care au cate putin din fiecare caracteristica, intrunind in ei cat mai multe caracteristici dezvoltate la nivel mediu, ca sa-mi utilizez si eu, prin interactiunea cu ei, cat mai multe din caracteristicile mele dezvoltate la nivel de “oleaca”.

Acestea fiind zise, mi-ar mai ramane sa subliniez ca imi place conventionalismul, sunt si traditionalista si conservatoare, dar mai am si momente de “altfel” Smile

P.S. – Pheideas a atacat in postare si subiectul “gura lumii”, dar nu-l vad legat de neaparat de conventionalism. Se spune, de exemplu, sa faci ce zice popa, nu ce face popa. Si cu gura lumii e cam tot asa, cei care reprezinta “gura lumii” fac de obicei exact ceea ce critica, asa incat o raportare din punct de vedere al conventionalului ar trebui facuta la ceea ce face lumea. Raspunsul meu personal este: da, fac ce fac toti ceilalti, daca imi place, consider necesar/ trebuie, imi doresc etc si nu fac, daca nu gasesc nici una din motivatiile astea. Despre “gura lumii” am vorbit putin si in Libertatea reala. Ma raportez cat pot de putin la ea, incerc sa nu ii judec pe altii si sa nu ma las influentata de judecata celorlalti, pentru ca, asa cum spunea cineva foarte drag mie, “instanta suprema sunt eu”.

Sursă foto

14 comments

 • pheideas

  Multi au scris tomuri incercand sa separe conventionalul de neconventional.
  Poate ca multi isi doresc sa fie neconventionali. Statutul de neconventional ti-l da cei din jurul tau, nu ti-l atribui tu, pentru ca asa crezi. Poate doar daca suferi de narcisism, sau masochism Big Smile
  Cei ce-si doresc sa fie neconventionali, sunt in realitate cat se poate de conventionali, pentru ca neconventionalul este o stare nativa si spontana. Cine se straduieste sa devina neconventional, va sfarsi prin a deveni ridicol.
  De ce iti pui problema ca nu ti-ai dorit niciodata sa fii sau sa nu fii neconventionala ? Nenonventionalul nu are legatura cu ce-ti doresti tu, ci cum te vad ceilalti.

 • Rontziki

  @pheideas: Pai eu mi-am pus problema?! Vii cu lepse si idei de-astea si mai intrebi de ce imi pun problema?! Big Smile Daca mi-ai dat tema pentru acasa am analizat si eu tema, cum m-am priceput…si raportand la experienta personala ca, pana una-alta, de asta dispun Smile
  Cred ca cei care isi pun problema conventionalului si a neconventionalului sunt de fapt cei care, mai mult sau mai putin constient, se vor neconventionali si cauta oameni neconventionali.
  Statutul de neconventional dat de cei din jurul tau este relativ, cum spuneam, si poti fii de fapt un conventional aflat intre niste neconventionali Big Smile
  In privinta asta, imi doresc ca oamenii pe care ii apreciez si care imi sunt dragi sa ma vada conventionala, dupa criteriile lor Smile

 • Rodica

  Am sa scriu punctual:
  -a fi conventional sau ne-…nu tine de dorinta…ci de alegere,de potriviri.Nu daca iti alegi sa fi intr-un fel sau altul,inseamna ca si reusesti,daca nu simti asta;
  -conventiile umane au fost cele care au dus pana la urma omenirea mai departe,asa ca ne-conventionalismul nu poate fi decat minoritar;
  -sa nu incurcam ne-conventionalismul cu"a fi altfel/neinteles";
  -si as mai avea altele de spus,dar putin timp….

 • Delf

  "nevoia de a ne incadra in "neconventional" vine din nevoia de justificare a existentei proprii printr-o conduita unica, "altfel", eventual generatoare de realizari marcante." Sunt perfect de-acord. Vad in nonconformism o chestie de fatada, o dorinta tainuita de epatare si iesire din vulg.
  In fine, trebuie sa abordez si eu subiectul…Smile

 • Rontziki

  @Rodica: neconventional, ca si concept, inseamna care nu se supune conventiilor si, extrapoland, care nu face ceea ce fac toti…in acest sens am folosit "altfel", nu in sensul de "neinteles", pentru ca poti fi altfel, dar nu neinteles.
  Si eu sunt de parere ca in primul rand conventiile umane au fost cele care au dus omenirea mai departe, nu contest ca au fost oameni care au procedat altfel decat restul, dar nu sunt de acord cu generalizarea ca "altfel" inseamna neaparat bine si progres.
  Mi-ar placea sa spui mai multe, poate vei avea timp la un moment dat si vei scrie pe tema asta Smile

 • Rontziki

  @Delf: dorinta care din pacate nu este insotita neaparat de idei, atitudine sau comportament care sa insemne ceva, sa duca undeva si sa aiba niste consecinte minunate Smile
  Abia astept sa scrii!!! Smile

 • Rodica

  "Ne-convetional"inseamna ca nu se supune unei parti a conventiilor umane(ca nu poti sa le ignori pe toate,ca te excluzi…sociopat e greu sa fii,mai ales voit!).
  In legatura cu"altfel"/"neinteles"/etc…Poti fi "altfel"decat ceilalti,deci exista un risc sa nu fi inteles…poate ca ti-l asumi,poate ca nu-l constientizezi,asta poate conta mai putin.
  Eu cred ca tine de alegere,si de felul de a fi,in mod natural.
  Educatia,mediul,genetica se pliaza cat de cat diferit pe fiecare dintre noi,dar cu tente de comun.Acolo unde nu ne intalnim s-ar putea sa nu ne intelegem.
  Ce te faci cand ne-conventionalul din cineva…face rau,vatama,distruge,atenteaza la morala,calca libertatea celuilalt?
  Daca diferentiem ne-conventionalul boem(artistic,vestimentar,poetic,etc) de cel social….avem destul de multe nuante….si de aici si neintelegerile.

 • LOLITA

  Sunt de acord cu tine, ca nu este asa de relevant daca suntem sau nu nonconformisti -desi tentatia exista de cand cu marul- mai important mi s-a parut intotdeauna cum priveste fiecare o anumita problema. De fapt, dezbaterile interesante pe care le-am descoperit in blogosfra mi-au deschis un orizont nou si m-au indemnat sa cuget la diverse aspecte. Nici mie nu-mi place sa ies in evidenta, dar cand observ o nedreptate pot spune ca ma transform.
  Geniile si nebunii ar fi cred nonconformistii tip pentru ca lor ni li se imputa de ce sunt asa, la ei este normala starea respectiva, pe cand oamenii obisnuiti se simt stingheri incercand sa epateze.
  Si eu sunt adepta caii de mijloc: un pic din fiecare.Smile

 • Rontziki

  @Rodica: exact, pot fi foarte multe nuante de neconventional, tocmai de-asta cred ca oamenii sunt si conventionali si neconventionali, fiecare din ei si atunci imi pare nerelevanta incadrarea Smile
  Pe de alta parte si neconventionalul are doua taisuri, pot fi bune sau rele, in functie de latura in care se manifesta…eu personal, asa cum am spus, inclin spre conventional Smile

 • LOLITA

  Am mai spus ceva si la mine pe blog la raspunsuri…Smile

 • Rontziki

  @Lolita: da, din fericire, dezbaterile din blogosfera ne provoaca sa ne punem intrebari pe care poate nu ni le-am pus niciodata, practic ne dezvolta viziunea personala cu cea a celorlalti si ne imbogatesc pentru ca suntem oameni diferiti, cu experiente de viata diferite, care invatam unii de la altii Smile
  Faptul ca geniile si nebunii sunt neconventionali, este ceva firesc deci cumva conventional raportat la ei Big Smile

 • Saturnianul

  Tocmai sa arunc cu rosii in tine ma gindeam. Nu de alta, dar sa fim un pic nonconformisti. Ma rog, eu sa fiu. Nu stiu cit de nonconformista te-ai putea simti tu ca primitor Big Smile

  Desi si asta ar putea fi nonconformism. La urma urmelor nu sunt prea multi cei care sa primeasca rosiile senin si cu zimbetul pe buze Razz

  Deci, iti suride propunerea mea de nonconformism experimental? Big Smile

 • Rontziki

  @Saturnianul: cum sa nu?! alta idee n-ai mai gasit decat sa arunci cu rosii in mine?! Big Smile
  Si ai grija ca eu m-am declarat conventionala, deci s-ar putea sa nu le primesc senin si cu zambetul pe buze…risti?! Big Smile)

 • Saturnianul

  @Rontz-Rontz: Risc dom'le risc. De la fete simpatice primesc cu plăcere chiar şi palme Big Smile Razz

  Apropo de conformismul tău, cînd ai timp să-ţi faci "aere" cu propriul evantai, bagă un ochi la comentariile de la articolul lui Pheideas despre duelul minţilor. Ţi-am făcut o propunere (neindecentă) indirectă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.