Home – o intentie laudabila, dar probabil fara efecte

S-a dorit a fi un semn de exclamare cu privire la epuizarea resurselor Terrei, un apel la rationalizarea lor si o educare in spiritul resposabilitatii si reponsabilizarii.
Din pacate, nu cred ca-si va atinge scopul Frown

Pentru ca inceputul este o lunga poveste despre inceputurile Pamantului, despre aparitia primelor forme de viata, despre formarea reliefului si despre cum nimic nu a aparut intamplator, am avut impresia ca se adreseaza in primul rand copiilor sau celor care aud pentru prima data aceste informatii…foarte interesant, nimic de zis, si chiar placut sa vezi intr-un film ceea ce ai invatat candva la modul abstract si poate ai mai si uitat intre timp…

Partea care urmeaza contine informatii despre cum omenirea nu a acordat atentie lumii in care traieste, lume care a rezistat miliarde de ani in echilibrul ce permite existenta vietii, dar pe care omul a reusit in foarte scurt timp sa-l distruga. Aceasta parte a peliculei este bogata in exemple de rauri al caror debit a scazut atat de mult incat acestea nu mai ajung sa se verse in mari, de zone in care fauna si vegetatia nu mai exista, de efecte ale instalarii incalzirii atmosferei si multe altele.

Ce mi s-a parut mie ca nu se potriveste cu cele descrise pana aici este finalul, concentrat pe exemple de state si de organisme internationale care au luat initiativa si au intreprins actiuni de natura sa opreasca risipa de resurse. Daca inceputul este unul care ne spune o frumoasa si interesanta poveste reala, finalul filmului nu se adreseaza suficient individului, parand ca destinatarii sunt mai degraba forurile de decizie la nivelul planetei. Sunt perfect de acord ca in mainile lor se afla mai multa putere decat are fiecare individ, dar nu ma indoiesc ca au la indemana studii, statistici,  rapoarte si informatii de toate soiurile pentru a fi convinsi si pentru a face ceva.

Daca s-a dorit a fi un film care sa ni se adreseze, consider ca abordarea trebuia sa fie ceva mai personala, sa convinga si sa educe in primul rand la nivel individual. Mi-ar fi placut sa fie realizat astfel incat sa ne faca sa ne simtim direct in salvarea planetei si sa regasim in el idei la indemana…pana la urma, cu totii incercam sa facem ceva in sensul asta si o facem prin diverse actiuni sau inactiuni pe care le gandim, le citim, le auzim, cum ar fi banalul exemplu de a nu lasa apa la robinet sa curga in timp ce te speli pe dinti. Si filmul ar fi trebuit sa contina o multime de astfel de exemple, pentru a se adresa intr-adevar tuturor.

In concluzie, muzica frumoasa si imagini incredibile, multa informatie despre trecut, multe exemple negative si cateva pozitive din prezent si mult prea putine solutii…scopul educativ cam neatins…filmul in sine mi-a lasat senzatia unei introduceri lungi pentru ceva ce n-a mai urmat. Poate va urma…

16 comments

  • Escu

    probabil au considerat ca daca ne povestec cum a inceput totul o sa devenim mai responsabili. poate ca pentru unii a avut un impact mai mare..n-ai de unde sa stii.

  • pheideas

    Nu stiu daca ai observat altceva, si anume antagonismul intre ideea de sus si jos. Filmarile sunt din balon. Frumusetea e sus. Jos e cotidianul, uratul, grija pentru ziua de maine, taranul care isi lucreza peticul de pamant. Pentru el acesta este universul. Frumusetea lui este la alta scara. Cel din balon, implicit noi cei care vizionam, vedem Pamantul altfel. Aceasta este esenta filmului. Omul obisnuit, mic, nu percepe amploarea evenimentului dacat cand e prea tarziu. Si mai exista un mesaj. Nivelul de degradare al pamantului este atat de avansat, incat numai unirea intr-un gand comun ar putea determina ceva important. Omul este o fiinta gregara numai in aparenta. Numai la nivel colectiv ar putea constientiza consecintele faptelor sale de la nivel individual.

  • Rontziki

    @Escu: a avut impact si asupra mea, nu zic nu, doar ca speram sa fie ceva mai educativ, nu doar pentru mine Smile

    @Pheideas: degradarea este atat de avansata incat mai avem doar 10 ani sa schimbam ceva, dar inca mai avem ce recupera…am observat contrastul si am inteles mesajele Smile Dar ma tem ca nu-si va atinge scopul si nu va genera o mobilizare reala…oricum astept sa mai citesc despre film si despre impact Smile

  • pheideas

    Prima mobilizare este reducerea consumului. Am impresia ca … criza asta e mai mult decat pare. Smile La nivel macroeconomic cineva a apasat pe switch. De ce ? Big Smile) Nu cumva asta sa fie motivul real ? Mi-e tare greu sa cred ca mecanismele finaciare n-au putut regla automat criza subprime mortgage-urilor. Atata vreme ca sunt bani pe piata – vezi fondurile FMI si BM, e clar ca ei au fost opriti sa-si reia cursul firesc. De ce ? ….

  • Rontziki

    @pheideas: citesc intre randurile tale un raspuns optimist Smile dar mi-e greu fiu atat de increzatoare ca cineva aici jos a luat decizii care sa vizeze binele omenirii..ar fi intr-adevar o schimbare de optica miraculoasa si extrem de bine venita Smile
    Dar si daca cineva acolo sus ar fi zis : mai potoliti-va, ia luati putin criza sa reusiti sa mai vedeti si ansamblu, tot e bine, daca efectul va fi aceeasi schimbare de optica si de atitudine si fata de planeta Smile

  • Sasha

    …vorbind de puterea fiecarui individ si de abordarea de jos in sus si nu din "balon" a ceea ce doreste si reuseste sa transmita filmul, astept o solutie/ exemplu "banal" pentru o problema foaaarte greu de rezolvat pentru mine: cum reciclez dozele de la bere sau staniolul de la ciocolata, ca nu prea gasesc "cosul" potrivit, cu celelalte ma descurc, si ma intreb cati o fac in Bucuresti, de exemplu, unde au posibilitatea sa aleaga intre tomberonul de langa scara si cel pentru reciclare din capatul strazii…

  • afreuda

    Baraca ai vazut? Ti-l recomand cu cea mai mare caldura.

  • Rontziki

    @Sasha: ce pot sa-ti spun cert este ca la mine pe strada nu exista tomberoane pentru reciclare…cat despre cutiile de bere, suc sau alte de-astea, stiu ca se recicleaza la diferite centre, unele asigura transportul daca e vorba de cantitati mari. Uite niste site-uri: http://www.ecolifestyle.ro/ http://www.reciclaredoze.ro/

    @afreuda: nu am vazut baraka…o sa-l caut si il pun pe lista Smile

  • pheideas

    Nu-mi fac griji. Natura umana va recicla totul. Daca ati vedea pe groapa de gunoi cum stau amaratii si cauta tot ce se poate recicla, v-ar reveni optimismul. Chiar daca e mai putin organizat la nivel oficial, sistemul funcioneaza de ani buni, si va functiona din ce in ce mai eficient, pe masura ce banul se va apropia de valoarea lui reala.

  • Rontziki

    @pheideas: aaaa, e prea cinic sa ne bazam pe aceasta forma de reciclare Big Frown

  • afreuda

    dragilor, ca veni vorba de reciclare, tocmai m-am uitat la un episod cu captain planet, in care un om de stiinta concepuse niste organisme care papau gunoiul. Si organismele astea devenisera asa de lacome, si crescusera de la atata hrana incat incepusera sa manance si non-gunoiul.
    Morala era: nu va lasati pe mana stiintei, reciclati voi insiva.

    Asa si noi. Mai bine-i ajutam pe cei care cauta-n gunoaie sa traiasca mai bine, sa-si castige traiul cumva, sa aiba o paine, iar reciclarea sa se faca inainte ca gunoiul sa ajunga la ghena, respectiv groapande gunoi, nu dupa.

  • Rontziki

    @afreuda: perfect de acord! Smile din pacate unii dintre cei care recicleaza la groapa de gunoi pot si ajutati si integrati, altii nu…dar nici sistemul nostru social nu se straduie sa incerce Frown

  • Rontziki

    @afreuda: perfect de acord! Smile din pacate unii dintre cei care recicleaza la groapa de gunoi pot si ajutati si integrati, altii nu…dar nici sistemul nostru social nu se straduie sa incerce Frown

  • Rontziki

    @afreuda: da, din pacate sistemul nostru ar avea atat de multe de facut si de schimbat ca in orice directie am spera, intram in sfera utopiei…

  • Rontziki

    @afreuda: da, din pacate sistemul nostru ar avea atat de multe de facut si de schimbat ca in orice directie am spera, intram in sfera utopiei…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.